Energetski efikasan zeleni krov

BM

Krov-bašta holandskog inženjera Jorisa Vetena može da primi više kišnice i troši manje struje nego postojeći zeleni krovovi. Postavljanje ovakvog krova koštalo bi od 100 do 150 evra po kvadratnom metro.

Holandski inženjer Joris Veten, zaposlen u kompaniji Urban Roofscapes, predstavio je u petak u Amsterdamu najnoviji model krova-bašte, prenosi Asošijeted pres.

Reč je o modelu koji može da primi više kišnice i troši manje struje nego postojeći zeleni krovovi, a Veten ga je napravio na vrhu bivše mornaričke bolnice, odakle se pruža pogled na muzej NEMO, čiji je kosi krov ukrašen baštom, kafeom i terasom.

Model je zasnovan na kapilarnom sistemu koji za zalivanje biljaka koristi izolacioni materijal umesto električnih pumpi. Senzori u plitkim slojevima zemlje ovakve krovne bašte kontrolišu vrednosti kao što su temperatura ivlažnost i, po potrebi, otvaraju otvore za zalivanje ili otvore za odvođenje viška vode.

“Ovde možete da se odmorite, da imate sastanke. Možete i da otvorite restoran, kako bi krov-bašta bio ekonomski isplativiji. Ali pre svega, mi na ovaj način konačno dobijamo mogućnost da upotrebimo poslednji neiskorišćeni kvadratni metar urbane sredine”, rekao je Veten za AP pre zvanične prezentacije.

Vetenov zeleni krovje tako dizajniran da biljke koje rastu na njemu rashlađuji i samu zgradu i vazduh iznad nje na dva načina.One odbijaju toplotu, umesto da je apsorbuju kao tradicionalni krovovi-bašte, a toplota se smanjuje i isparavanjem vode.

Holandski inženjer je naveo da je merenje, po veoma toplom danu, pokazalo temperaturnu razliku od 40 stepeni Celzijusa između njegove bašte na krovu bivše bolnice i krova premazanog crnim bitumenom.

Stručnjak za zelene krovove Robert Snep, koji nije povezan s Vetenovim projektom, rekao je da je rashladni efekat takvih krovova dobro poznat, ali da ovaj novi u Amsterdamu predstavlja napredak zbog načina na koji skladišti kišnicu i može njom da zalije biljke.

“Pametan krov zaista garantuje isparavanje tokom toplih perioda i tako rashlađuje okolinu. Ljudi mogu dobro da spavaju i da rade u takvom okruženju “, rekao je Snep.

Veten je dodao da njegov sistem može da se instalira na bilo kom ravnom krovu koji bi izdržao težinu bašte.

Troškovi takvog projekta bi, prema Vetenovoj proceni, verovatno iznosili od 100 do 150 evra po kvadratnom metru.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...