Unapređeni klima uređaji najbolje oružje protiv klimatskih promena

BM

Kad bi se do 2050. godine uklonilo 87 odsto zagađivača okoline koji se nalaze u klima uređajima moglo bi da se eliminiše 89,7 gigatona emisija štetnih gasova. A povećanjem efikasnosti u rashlađivanju i prestankom korišćenja fluorisanih gasova zagrevanje bi do 2100. bilo smanjeno za čitav stepen Celzijusove skale.

Uz napomenu da ne postoji jedno jedino rešenje za borbu protiv klimatskih promena, Njujork tajms je objavio da su kvalitetniji klima uređaji ipak najbolje oružje. Naime, kad bi se do 2050. godine, unapređivanjem ovih sprava, uklonilo 87 odsto zagađivača okoline koji se nalaze u njima, moglo bi da se eliminiše 89,7 gigatona emisija štetnih gasova.

List je, koristeći formu „klimatske zagonetke“ naveo da bi istom cilju dobro poslužili i povećanje broja vetroelektrana, manja potrošnja mesa u svetu i masovno korišćenje javnog prevoza.

Ukoliko bi vetroelekrane mogle da do 2050. obezbede 21,6 odsto globalne energije bilo bi uklonjeno 84,6 gigatona emisija gasova koji izazivaju promene klime. Kad bi polovina čovečanstva prešla na vegetarijansku ishranu i dnevno unosila 2.500 kalorija, bilo bi odstranjeno 26,7 gigatrona emisija. A ako bi 40 odsto urbanih putnika, umesto svojim kolima, išlo na posao autobusom, vozom ili metroom, nestalo bi 6,6 gigatrona emisija.

Kako se jasno vidi iz ovih podataka, popravljanje načina na koji se hladimo najviše doprinosi popravljanju klime.

Njujork tajms iznosi da novo istraživanje Nacionalne laboratorije Lorens Berkli u Kaliforniji pokazuje da povećanje efikasnosti u rashlađivanju i postupni prestanak korišćenja fluorisanih gasova za hlađenje, kao što je i predviđeno međunarodnim ugovorom, može da do 2100. godine smanji zagrevanje za čitav stepen Celzijusove skale. S obzirom na to da put „biznis kao i obično“ vodi do zagrevanja od četiri do pet stepeni Celzijusa, to je značajno smanjenje.

Hidrofluorougljenici čine otprilike jedan procenat globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte. Međutim, oni mogu da budu hiljadama puta snažniji od ugljen-dioksida i odgovorni za čak 19 odsto emisija do 2050. godine u slučaju da njihova proizvodnja ostane nekontrolisana.

Ona to jeste, jer od Indije do Filipina i Južne Afrike klima uređaji postaju nešto što „mora da se ima“. Očekuje se da kompanije i vlasnici stanova u Aziji i Africi kupe 700 miliona klima do 2030. godine, tako da će se svet pretvoriti u peć ukoliko ne dođe do velike promene u načinu rashlađivanja, piše Njujorški dnevnik.

Naučnici, aktivisti i poslovni ljudi sastali su se protekle nedelje u Bankoku da bi razgovarali o tome kako da se finansira postupno uklanjanje iz upotrebe hidrofluorougljenika.

Istraživači pozivaju na osmišljavanje nove regulatorne politike vezane za standarde u proizvodnji i označavanje klima uređaja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...