EPS ispunjava ekološke norme

Kineska delegacije posetila TE Kostolac B, gde se upoznala sa realizacijom p rojekat izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u blokovima B1 i B2.

Projekat izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u blokovima B1 i B2 Termoelektrane Kostolac B završen je u saradnji sa Kinom, rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, nakon posete ovom energetskom objektu, zajedno sa Džangom Deđiangom, predsednikom Stalnog komiteta 12. svekineskog narodnog kongresa.

U delegaciji, tokom posete elektrani Elektroprivrede Srbije u kojoj se realizuju projekti sa kineskim partnerima, bili su i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar privrede Goran Knežević, Li Mančang, ambasador Kine u Srbiji i v. d. direktora Elektroprivreda Srbije Milorad Grčić, navedeno je u saopštenju EPS-a.

Brnabić je istakla da je u toku probni rad postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova i da se uskoro očekuje i dobijanje upotrebne dozvole. Ona je podsetila na to da će kineska kompanija CMEC graditi i novi blok B3 od 350 megavata, što će biti značajno za povećanje kapaciteta srpskog energetskog sektora.

„Vlada Srbije sarađuje sa Kinom na ozbiljnim projektima, a jedan od njih je TE „Kostolac B“, naglasila je premijerka.

Elektroprivreda Srbije u saradnji sa kineskom kompanijom SMES u TE Kostolac B realizuje projekat vredan više od milijardu dolara, koji se odvija u dve faze. U okviru prve faze završene su revitalizacije blokova B1 i B2, a izgrađeno je i sistem za odsumporavanje dimnih gasova, kojim se emisije štetnih gasova smanjuju na zakonom propisane vrednosti. Taj sistem vredan 130,5 miliona dolara znatno doprinosi zaštiti životne sredine.

Prvi deo kineskog kreditnog aranžmana uključuje i izgradnju pristaništa na Dunavu, koja je počela ove godine, kao i železničke pruge u dužini od 18 kilometara za dovoz krečnjaka, odvoz gipsa i dovoz opreme. Drugom fazom projekta predviđena je izgradnja novog bloka B3 od 350 megavata i povećanje proizvodnih kapaciteta kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. Montaža savremenog BTO sistema, rotornog bagera, za povećanje proizvodnje na kopu Drmno u Kostolcu, počela je u januaru 2017. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...