Topljenje arktičkog leda doprinosi globalnom zagrevanju

BM

Otapanje leda na Arktiku doprinosi globalnom zagrevanju i otežava hladjenje okolne vode i vazduha, upozorili su stručnjaci.

Arktik je decenijama izgledao kao izgužvani beli pokrivač snega i leda, čiji su se veliki komadi odvajali u proleće, formirajući ledene sante koje su nežno plutale po površini vode, ali bi ta slika uskoro mogla da se promeni. Plutajući led se tokom letnje sezone polako otapao, sve do zime i stvaranja nove "ledene kore".

Sada otapanje leda na Arktiku doprinosi globalnom zagrevanju i otežava hladjenje okolne vode i vazduha, upozorili su stručnjaci, prenosi Beta.

Globalno zagrevanje ostavlja posledice, pa se količina leda koji se otopi u toku letnje sezone, ne može nadoknaditi zimi.

Arktik

Manje leda na Arktiku znači da će se manje sunčeve svetlosti odbijati o površinu okena, zbog čega će voda apsorbovati više toplote.

Površina mora počinje da se zamrzava početkom oktobra i ako se ne otopi preko leta postaje led star dve godine, a potom i "višegodišnji led" koji je najčvršći.

Led igra važnu ulogu u globalnom klimatskom sistemu i utiče na hlađenje okolne vode i vazduha.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...