EPS na dobrom putu u zaštiti okoline

BM

Do 2026. godine EPS će u zaštitu životne sredine uložiti još oko milijardu evra, rečeno je prilikom posete delegacije EU TE Nikola Tesla A u Obrenovcu.

EPS je do sada uložio oko 200 miliona evra u zaštitu životne sredine a do 2026. će uložiti još oko milijardu evra. Tako će se u potpunosti uskladiti rad EPS-ovih postrojenja sa standardima EU u oblasti životne sredine, izjavio je danas ministar rudarstva i enegetike Aleksandar Antić.

Antić je izrazio očekivanje da će Srbija veoma brzo otvoriti pregovračko Poglavlje 15 sa EU, koje se tiče energetike.

Ministar je posetio Termoelektranu Nikola Tesla A u Obrenovcu zajedno sa generalnim direktorom Evropske komisije za proširenje Kristijanom Danijelsonom, šefom Delegacije EU u Srbiji Majlom Devenportom i v.d. direktorom EPS-a Miloradom Grčićem.

Ministar Antić je zahvalio Danijelsonu na podršci EK i izrazio očekivanje da che EU i dalje davati podršku Srbiji na dostizanju evropskih standarda u toj oblasti.

On je posebno zahvalio Danijelsonu na podršci za realizaciju projekta izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom.

„Dobro radimo taj deo posla, napravili smo izuzetan napredak. Verujem da ćemo veoma brzo otvoriti to poglavlje”, rekao je Antić ističući da je vidljiv rezultat napravljen po pitanju restrukturiranju Srbijagasa i stvaranja obaveznih rezervi gasa, za šta smo dobili sve pozitivne ocene.

Do jeseni treba da bude dogovorena izgradnja postrojenja za odsumporavanje na TENT-u A navodechi da će koštati oko 200 miliona evra.

„Obezbedili smo finansiranje, sproveli tender i sada je u toku evaluacija ponuda. Do septembra verujem da ćemo imati ugovor”, rekao je ministar.

Kada je reč o ulaganju milijardu evra u narednih nešto manje od 10 godina, Antić je kazao da moramo da završimo denitrifakciju na svim objektima, kao i odsumporavanje na svim našim objektima, ali i da se reši pitanje otpadnih voda. Završeno je postavljanje elektrofiltera na svim velikim postrojenjima i da se započeo proces denitrifikacije.

Danijelson je rekao da je EU sa oko 500 miliona evra od 2000. godine pomogla Srbiju u oblasti životne sredine.

„Veoma jaku podršku dajemo procesu modernizacije Srbije”, rekao je Danijelson i dodao da će ta podrška biti nastavljena jer „jedan od ključnih sektora za Srbiju je modernizacija energetskih postrojenja, a posebno Termoelektrane Nikola Tesla A. TENT je jedno od važnih postrojenja za investicije u ekološke standarde.“

Grčić je naglasio da postoji dobra saradnja EPS-a i EU.

„Tako će biti nastavljeno po pitanju projekata koji će do 2026. godine biti uloženo oko milijardu evra za modernizaiciju Elektroprivrede Srbije kako bi se prilagodila svim evropskim standardima. EPS planira da uloži oko milijardu evra u periodu od 2017. do 2026. godine da bi se u potpunosti uskladio rad EPS-ovih postrojenja sa standardima EU u oblasti životne sredine. Najvažniji projekti usmereni su na smanjenje emisija zagadjujućih materija u vazduh iz termoelektrana, što uključuje praškaste materije, sumporne okside i okside azota, ali takođe i na mere koje dovode do smanjenja negativnog uticaja rada EPS-ovih postrojenja na vodu, zemljište i biodiverzitet“, rekao je Grčić ističući da su očekivani efekti mera koje će EPS primeniti u oblasti zaštite vazduha do 2026. godine smanjenje emisije oksida azota za oko 46 odsto, sumpornih oksida za oko 92 odsto i praškastih čestica za oko 84 odsto u odnosu na 2013. godinu.

U periodu od 2000. godine do sada EPS je već uložila oko 200 miliona evra u zaštitu životne sredine.

Realizovano je 17 isključivo ekoloških projekata kojima se podiže nivo zaštite vazduha, vode i zemljišta u Srbiji.

Od toga je šest projekata primenjeno uz podršku EU, kao jednog od najvažnijih partnera EPS-a u dostizanju evropskih ekoloških standarda.

EU je kroz fondove predpristupne pomoći IPA izdvojila donacije od 58,85 miliona evra za elektrofiltere, prečišćavanje vode, stalno merenje emisije zagađujućih materija u termoelektranama, bezbedno odlaganje pepela.

Do sada je EPS ugradio ili rekonstruisao elektrofiltere na 14 termoblokova, čime su smanjene emisije praškastih materija, projekti za smanjenje emisija azotnih oksida urađeni su na tri bloka, a jedan projekat je u toku.

Plan je da se projekti denitrifikacije urade i na još četiri bloka snage vech od 300 megavata.

Smanjenje emisija sumpornih oksida završeno je u TE Kostolac.

Značajne efekte na bolju zaštitu životne sredine imaju i modernizacije i revitalizacije termoelektrana, kojima se ugradnjom savremene opreme podiže nivo efikasnosti blokova.

EPS oko 70 odsto električne energije proizvodi u termoelektranama.

U sistemu EPS-a radi ukupno šest termoelektrana na lignit, ukupne snage 4.302 megavata. Preostalih 30 odsto energije, EPS proizvodi u hidroelektranama.

Generalni direktor Evropske komisije za proširenje Kristijan Danijelson je prilikom obilaska postrojenja termoelektrane Nikola Tesla u Obrenovcu istakao da EU pruža veoma jaku podršku procesu modernizaciji Srbije.

Danijelson je rekao da je EU sa oko 500 miliona evra od 2000. godine pomogla Srbiju u oblasti životne sredine i energetike.

„Veoma jaku podršku dajemo procesu modernizacije Srbije i nastavićemo to da činimo. Jedan od ključnih sektora za Srbiju je modernizacija energetskih postrojenja, a TENT predstavlja jedan od važnih primera ulaganja u ekološke standarde i podizanje nivoa zaštite životne sredine“, istakao je Danijelson.

Ukazao je da će Srbija u ponedeljak, otvaranjem dva nova poglavlja u procesu priključenja EU, napraviti nove korake.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...