Ekologijom do efikasnijeg i uspešnijeg EPS-a

BM

EPS i Agencija za zaštitu životne sredine potpisali ugovor o saradnju u praćenju stanja (monitoringa) vazduha, vode, zemljišta, otpada, kao i nivoa buke, nejonizujućeg zračenja i drugih uticaja na životnu sredinu u blizini elektrana i distributivnih postrojenja EPS.

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ i Agencija za zaštitu životne sredine potpisali su ugovor o dugoročnoj poslovno-tehničkoj saradnji. Ugovor su potpisali Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS i Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

“Potpisivanje ovog ugovora je još jedan veliki korak koji EPS vodi ka modernijoj i efikasnijoj firmi i vodi EPS u sigurnu i bolju budućnost. EPS je do sada uložio više od 200 miliona evra u zaštitu životne sredine i ima plan da u narednih devet godina uloži još milijardu evra. To jasno govori da EPS nastavlja restrukturiranje i u skladu sa politikom Vlade Srbije ide sigurnim koracima napred“, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Na osnovu ugovora, Agencija i EPS sarađivaće u praćenju stanja (monitoringa) vazduha, vode, zemljišta, otpada, kao i nivoa buke, nejonizujućeg zračenja i drugih uticaja na životnu sredinu u blizini elektrana i distributivnih postrojenja EPS. Predviđena je i redovna procena rezultata mera smanjenja i prevencije zagađenja životne sredine.

„Danas se strateški povezuju EPS i Agencija za zaštitu životne sredine. Ovaj ugovor neće biti formalnost već ćemo nastojati da zajedno utvrdimo šta možemo da uradimo da proizvodnja energije bude efikasnija, a da istovremeno imamo čistiju i zdraviju životnu sredinu. Ulaganje u životnu sredinu nikada nije trošak već je to investicija u bolju budućnost“, rekao je Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

Kroz uspostavljanje saradnje sa Agencijom za životnu sredinu EPS ispunjava program restrukturiranja, koji je kreditom podržala Evropska banka za obnovu i razvoj, i realizuje odredbe Akcionog plana za zaštitu životne sredine i socijalna pitanja. Akcioni plan je usklađen sa EBRD politikom zaštite životne i socijalnom politikom i  treba da uvede najbolju međunarodnu praksu i unapredi rezultata u oblasti zaštite životne sredine, socijalnih pitanja i bezbednosti i zdravlja na radu.

Danijel Berg, direktor EBRD za Srbiju istakao je da banka sarađuje sa EPS-om gotovo 20 godina na projektima u rudarstvu, proizvodnji i distribuciji električne energije i od skoro na restrukturiranju kompanije.

„Posebno cenimo podršku Vlade Srbije i poslovodstva EPS-a dok smo radili sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom na ubrzanju strukturnih reformi neophodnih da EPS postane efikasnija kompanija. U većini projekata ključni element bilo je unapređenje zaštite životne sredine. Početak saradnje EPS-a i Agencije za zaštitu životne sredine primer je otvorenosti i spremnosti EPS-a da prihvati nove ideje“, rekao je Danijel Berg, direktor EBRD za Srbiju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...