Tramp poništio Obaminu zabranu izgradnje naftovoda Kistoun

BM

Novi američki predsednik Donald Tramp dao je “zeleno svetlo” za izgradnju naftovoda Kistoun, projekta koji je odbacio bivši američki predsednik Barak Obama u novembru 2015. godine - posle sedmogodišnjih protesta grupa za zaštitu životne sredine.

Kanadska kompanija Trans Kanada (TransCanada) podnela je američkim vlastima zahtev za izgradnju naftovoda Kistoun (Keystone XL), koji je pre samo nekoliko dana dobio "zeleno svetlo" američkog predsednika Donalda Trampa.

Kompanija Trans Kanada je Stejt departmentu podnela zahtev za dobijanje dozvole za realizaciju ovog projekta ukupne dužine od 1.900 kilometara, kojim bi sirova nafta iz Kanade bila dopremana do rafinerija na obali Meksičkog zaliva.

"Ovaj infrastrukturni projekat, finansiran privatnim sredstvima, pomoći će zadovoljavanju rastućih energetskih potreba Amerike, kao i otvaranju na desetine hiljada dobro plaćenih radnih mesta", navodi se u saopštenju generalnog direktora kanadske kompanije Rasa Girlinga, prenosi Tanjug informaciju agencije agencija Frans pres.

naftovod-Kistoun

Ovaj projekat će, kako se dodaje u saopštenju, "ubrizgati" u američku ekonomiju 3,4 milijarde dolara.

Kompanija Trans Kanada sada mora da sačeka kako bi američke vlasti izradile novu studiju o projektu Kistoun, navodi AFP, podsećajući da je Kanada šesti najveći proizvođač nafte u svetu zahvaljujući pokrajini Alberta, u kojoj se nalazi veliki broj nalazišta takozvanog naftnog peska.

Tramp je u utorak potpisao izvršne naloge, kojima se oživljavaju projekti izgradnje naftovoda Kistoun XL i Dakota akses pajplajn (DAPL), ali je naglasio da će ovi projekti biti predmet ponovnih pregovora.

Kistoun

Tramp je, nakon potpisivanja dekreta, rekao da će biti ponovnih pregovora o naftovodima i da će, ukoliko ih narod odobri, oni biti izgrađeni.

Bivši američki predsednik Barak Obama je u novembru 2015. godine odbacio planove za izgradnju naftovoda Kistoun, posle sedmogodišnjih protesta grupa za zaštitu životne sredine protiv tog projekta.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...