EKO-gradnja

Najzelenija građevina na svetu gradiće se u Šangaju

Zgrada - sedište kineske Grupacije za uštedu energije i zaštitu sredine u Šangaju, projektovana u atelju Zahe Hadid, biće “najzelenija” građevina na svetu.

TE Kostolac B - višestruka dobit od prodaje pepela

Cementara CRH Srbija iz Popovca iz TE-KO Kostolac kupuje pepeo i šljaku, što smanjuje negativni uticaj na životnu sredinu i povećava energetsku efikasnost u ovom ogranku EPS-a.
(foto: Te-KO Kostolac, pepelište)

Obezbeđen novac za završetak hidrosistema Stubo-Rovni

Izrada projekata za završetak hidrosistema Stubo-Rovni, čija je gradnja započeta pre 29 godina, počinje krajem leta. MGSI obezbedilo 70 miliona dinara za trajno snabdevanje vodom 250.000 ljudi u Kolubarskom okrugu i gradskoj opštini Lazarevac.

Pepeo s deponija građevinski materijal

Pepelom koji se nalazi na deponijama termoelektrana EPS-a može se napraviti autoput od Beograda do Londona. Vlada Srbije je juče usvojila Uredbu o upotrebi pepela u građevinarstvu i izgradnji puteva u Srbiji, koju je pripremilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koja će stupiti na snagu 3. jula. (foto: deponija pepela u TENT-u)

Obuka za energetske pasoše

Otpočela je obuka stručnjaka za izdavanje energetskih pasoša. Prvi stručni ispit, namenjen diplomiranim inženjerima građevine, arhitekture, mašinstva i elektrotehnike biće organizovan u junu, a licence će se dodeljivati u julu.

Država finansira energetsku efikasnost

Počinje Vladin program subvencionisanja kamata na kredite za poboljšanje energetske efikasnosti kuća. Kvalitetni prozori štede 70 odsto struje.

Obnovom zgrada (i) do novih radnih mjesta

Dorijan Rajković, čelnik HUPFAS-a smatra da će energetska obnova javnih zgrada u Hrvatskoj doprinijeti (i) otvorenju novih radnih mjesta

Uredba o energetskoj efikasnosti zgrada

Planirano je da Vlada Srbije (na današnjoj sednici) usvoji uredbu o kreditima za energetsku efikasnost zgrada, gde će se iz budžeta izdvojiti 1,3 milijardu dinara. Nakon usvajanja uredbe sledi raspisivanje javnog poziva za zainteresovane banke i lokalne samouprave

Uskoro zelena gradnja u Srbiji

Država će uredbom pomoći rekonstrukciju objekata radi podizanja njihove energetske efikasnosti, najavio Oliver Dulić, otvarajući Međunarodni sajam i konferenciju zelene gradnje u Beogradu.

Otvoren sajam zelene gradnje

Međunarodna konferencija i sajam zelene gradnje na kome učestvuje više od 40 izlagača i oko 20 svetskih stručnjaka iz te oblasti, otvoreni su danas u Belekspo centru na Novom Beogradu.