Država finansira energetsku efikasnost

Izvor:   Danas

Počinje Vladin program subvencionisanja kamata na kredite za poboljšanje energetske efikasnosti kuća. Kvalitetni prozori štede 70 odsto struje.

Programom finansiranja projekata za unapređenje energetske efikasnosti, koji je Vlada Srbije usvojila u petak, odvojeno je 300 miliona dinara za subvencionisanje kamata na kredite koje će za ove namene uzimati građani, što bi trebalo da bude dovoljno da se smanji upotreba energije u oko 2.000 kuća. Prema rečima Olivera Dulića, ministra za urbanizam i zaštitu životne sredine, država će snositi trošak praktično kompletne kamate, što znači da će građani u ratama otplaćivati samo trošak nabavke opreme i ugradnje.

Odobravanje kredita trebalo bi da započne vrlo brzo, odmah pošto banke u narednim danima i nedeljama budu potpisale ugovor sa državom o odobravanju ovih kredita.

Iako detalji programa još nisu obelodanjeni, poznato je da će građani moći da dobiju subvencionisani kredit za praktično sve radove koji poboljšavaju energetsku efikasnost - finansiranje ugradnje prozora, vrata, zamenu stolarije, ugradnju kotlova, korišćenje termalnih pumpi i korišćenje obnovljivih izvora energije kako bi se povećala energetska efikasnost.

U Ministarstvu procenjuju da bi za zamenu svih vrata i prozora u Srbiji bilo potrebno ulaganje od 2,2 milijarde evra, a za izolaciju svih fasada prihvatljivim ekološkim materijalima oko 840 miliona evra. Posmatrano na nivou jedne kuće veličine od 100 do 150 kvadrata, za unapređenje energetske efikasnosti potrebno je od 2.000 do 4.000 evra ulaganja.

Prema ranijim najavama, program će biti tako koncipiran da će građani koji uzmu dinarske kredite za energetsku efikasnost moći da računaju na subvenciju kamate od 10 odsto, dok će za evro kredite subvencija kamate biti pet procenata.

U Ministarstvu su kao primer ulaganja u poboljšanje efikasnosti naveli da se samo zamenom spoljašnjih vrata i prozora može uštedeti i do 70 odsto energije, što znači da se samo kroz niže račune za struju investicija može isplatiti kroz četiri ili pet godina.

Osim subvencionisanja kamata za kredite građanima, Vladin program podrške racionalnijoj upotrebi energije usmeren je i ka javnim objektima, školama, vrtićima, bolnicama i slično, za čije projekte će biti odvojeno milijardu dinara.

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine procenjuju da će sa tim novcem moći da finansiraju projekte u 150 do 200 objekata, što u znači da će svaka opština i grad u proseku moći da poboljšaju energetsku efikasnost u jednom do dva objekta na svojoj teritoriji uz pomoć države. Od lokalnih vlasti se očekuje samo da obezbede 10 odsto potrebnih sredstava.

Bez subvencije skupo

Pojedine banke i sada nude kredite za poboljšanje energetske efikasnosti stambenih objekata, ali ih kamate i relativno visoko učešće čine znatno nepovoljnijim od zajmova koji će biti dostupni kada počne primena vladinog programa. U ovom trenutku jedno od povoljnijih rešenja je kredit koji odobrava Folksbanka u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom. Uslov za dobijanje ovog kredita je da će ušteda energije biti barem 20 odsto, a zajam se može dobiti za rekonstrukciju stambenog i poslovnog prostora i kupovinu opreme. Efektivna kamatna stopa na zajmove ove banke je 17,02 odsto, minimalan iznos kredita 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a učešće je 20 odsto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...