Obnovom zgrada (i) do novih radnih mjesta

Izvor:   energetika-net

Dorijan Rajković, čelnik HUPFAS-a smatra da će energetska obnova javnih zgrada u Hrvatskoj doprinijeti (i) otvorenju novih radnih mjesta

Dorijan Rajković,predsjednik Hrvatske udruge proizvođača toplinsko-fasadnih sustava (HUPFAS), komentirao je Vladine najave o poticanju energetske obnove javnih zgrada. Kako se pri tome ističe, radi se o udruzi koja okuplja tvrtke s oko 4.000 zaposlenih. Pri tome čelnik HUPFAS-a smatra da će se takvim pozitivnim mjerama Vlade pokrenuti građevinski sektor koji je zamašnjak gospodarskih aktivnosti, ali i ističe da u članicama HUPFAS-a rade vrsni stručnjaci koji svojim znanjem i kompetencijama mogu kvalitetno doprinijeti predviđenim mjerama energetske učinkovitosti, kojima se može smanjiti rasipanje čak i do 80 odsto energije u kućama i zgradama. U skladu s time, HUPFAS će sa svojim članicama u Vladi stajati na raspolaganju.

Uz to, kao potvrda da je Vlada tim mjerama na pravom putu ističu se i činjenica da je nedavno usvojena Direktiva o energetskoj učinkovitosti u Europskom parlamentu koja pruža mogućnost otvaranja dva miliona novih „zelenih“ radnih mjesta u Europi. Isto tako, europska iskustva pokazuju da 1 euro koji vlada neke zemlje uloži u energetsku obnovu ne predstavlja trošak, već odličnu investiciju jer prve godine donosi više od 3 eura uštede, na osnovi dodatnih poreznih prihoda i snižavanja troškova naknada za nezaposlene. U skladu s time, procjene HUPFAS-a pokazuju da bi se primjenom tih mjera i u Hrvatskoj otvorilo na tisuće novih radnih mjesta, a, također, bi se osigurala proizvodnja i već postojeća radna mjesta.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...