Uredba o energetskoj efikasnosti zgrada

Izvor:   Beta

Planirano je da Vlada Srbije (na današnjoj sednici) usvoji uredbu o kreditima za energetsku efikasnost zgrada, gde će se iz budžeta izdvojiti 1,3 milijardu dinara. Nakon usvajanja uredbe sledi raspisivanje javnog poziva za zainteresovane banke i lokalne samouprave

Vlada Srbije treba (na današnjoj sednici) da usvoji uredbu o pomoći u povećanju energetske efikasnosti objekata. Za ovaj projekat iz budžeta predviđeno je 1,3 milijardu dinara, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije.

Kako je ranije saopšteno iz tog Ministarstva, država će na taj način početi pomoć u finansiranju ugradnje prozora, vrata, zamene stolarije, ugradnje kotlova, korišćenje termalnih pumpi i korišćenje obnovljivih izvora energije kako bi se povećala energetska efikasnost.

Precizirano je da će milijarda dinara biti namenjena lokalnim samoupravama u vidu bespovratnih sredstava za projekte podizanja energetske efikasnosti javnih ustanova, dok će preostalih 300 miliona dinara biti iskorišćeno za subvencionisanje kamata za kredite koje građani budu uzimali za adaptaciju i rekonstrukciju svojih objekata. Sredstva koja dobiju lokalne samouprave moći će da se koriste za projekte rekonstrukcije i adaptacije objekata za javne namene.

Prva energetski efikasna zgrada u Užicu
Prva energetski efikasna zgrada u Užicu

Planirana su i dva načina subvencionisanja kamate za građane, koji podrazumevaju da će za dinarske kredite biti subvencionisano deset odsto od ukupne kamate na godišnjem nivou, a za kredite u evrima pet odsto od kamante koja se bude davala na godišnjem nivou.

Nakon usvajanja uredbe predvidjeno je raspisivanje javnog poziva za zainteresovane banke koje žele da odobravaju kredite za energetsku efikasnost, kao i javni poziv za lokalne samouprave za prijavu projekta za energetsku efikasnost javnih objekata.

Iz Ministarstva su procenili da je za zamenu svih vrata i prozori u Srbiji potrebno ulaganje od 2,2 milijarde evra, a za izolaciju svih fasada sa prihvatljivim ekološkim materijalima oko 840 miliona evra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...