Uskoro zelena gradnja u Srbiji

Izvor:   rts.rs

Država će uredbom pomoći rekonstrukciju objekata radi podizanja njihove energetske efikasnosti, najavio Oliver Dulić, otvarajući Međunarodni sajam i konferenciju zelene gradnje u Beogradu.

Vlada Srbije doneće u martu uredbu o pomoći u finansiranju rekonstrukcije objekata radi podizanja njihove energetske efikasnosti, kojom će biti obezbeđeno 1,3 milijarde dinara, istakao je ministar Oliver Dulić.

Na sajmu će do 25. februara najnovija saznanja o zelenoj gradnji predstaviti oko 20 vodećih svetskih stručnjaka iz osam zemalja i više od 40 izlagača.

Zelena gradnja, pored ostalog, podrazumeva vrhunsko projektovanje i izvođenje radova, minimalan uticaj gradilišta na okolinu, upotrebu prirodnih materijala i onih sa što je moguće manje štetnih supstanci i racionalno korišćenje prirodnih resursa.

Procenjuje se da na zgrade otpada 40 procenata globalne potrošnje energije i oko četvrtina ukupne emisije ugljen-dioksida.

Malim povećanjem ulaganja u izgradnji može se uštedeti trećina utrošene energije. Država će započeti pomoć u finansiranju radova na zameni prozora, vrata, stolarije, fasada u objektima, uvođenja termalnih pumpi i korišćenja drugih obnovljivih izvora energije.

Građani koji budu uzimali subvencionisane kredite za tu namenu moći će da ostvare velike uštede energije, koje će pokrivati mesečne rate za otplatu kredita.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je da Srbija i njeni građani moraju da počnu da štede prirodne resurse i da se racionalno odnose prema njima, ako žele da Srbija postane bogato društvo.

On je objasnio da su Srbija i njeni građani "neštedljivi u gotovo svim resorima u korišćenju prirodnih resursa" i da društvo mora da prestane da se ponaša rasipnički i počne da štedi, ako želi da izađe iz kruga siromašnih.

Ministar Dulić naglasio je da svako društvo koje investira novac u zelenu gradnju to ne čini zbog toga što je siromašno, već zato što je bogato i misli na svoju budućnost.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da je za zamenu vrata i prozora na objektima u Srbiji potrebno ukupno 2,2 milijarde evra, a za fasade od ekoloških materijala oko 840 miliona evra.

Predsednica Saveta zelene gradnje Srbije Marija Golubović rekla je da će 2013. godine, prema procenama Svetskog saveta zelene gradnje, 95 odsto gradnje u svetu biti takozvana održiva zelena gradnja, naglasivši da u Srbiji još uvek nijedna zgrada nema certifikat zelene gradnje.

Ona je istakla da graditi zeleno podrazumeva niske troškove gradnje i održavanja, reciklirane materijale, kao i materijale iz regiona kako bi se snizili troškovi transporta.

Jedan od najvećih svetskih stručnjaka iz oblasti zelene gradnje Džeri Judelson rekao je da su istraživanja pokazala da zaposleni koji rade u zelenim zgradama idu manje na bolovanje i imaju više elana za rad.

Konferencija o zelenoj gradnji trebalo bi da pokaže srpskom tržištu da postoje projektanti koji znaju kako se gradi zeleno i proizvođači materijala koji imaju zelene proizvode i izvođače koji to mogu da sprovedu u delo, a domaći i strani investitori trebalo bi da to prepoznaju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...