Otvoren sajam zelene gradnje

Izvor:   Pres

Međunarodna konferencija i sajam zelene gradnje na kome učestvuje više od 40 izlagača i oko 20 svetskih stručnjaka iz te oblasti, otvoreni su danas u Belekspo centru na Novom Beogradu.

Međunarodna konferencija i sajam zelene gradnje na kome učestvuje više od 40 izlagača i oko 20 svetskih stručnjaka iz te oblasti, otvoreni su danas u Belekspo centru na Novom Beogradu.

Manifestaciju je otvorio ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić istakavši da Srbija i njeni građani moraju početi sa štednjom prirodnih resursa i reciklažom.

- Postali smo neštedljivi u svim resorima, u korišćenju prirodnih resursa i moramo početi sa štednjom ukoliko želimo da izađemo iz kruga siromašnih. Društva koja investiraju novac u zelenu gradnju to čine zato što su bogata i misle na svoju budućnost - rekao je Dulić.

Prema podacima Svetskog saveta zelene gradnje industrija zelene izgradnje je u stalnom porastu, bez obzira na ekonomsku krizu i da će do 2013. godine, oko 95 odsto gradnje u svetu biti održivo.

- Na predstojećoj konferenciji imaćemo priliku da čujemo najbolje svetske i evropske lidere i predavače u oblasti zelene gradnje. Zelena gradnja podrazumeva pored energetske efikasnosti, malu potrošnju vodu, niske troškove gradnje i održavanja, reciklirane materijale za gradnju, kao i materijale koje dobijamo iz regiona radi niskih troškova transporta - objasnila je Marija Golubović, predsednica Saveta zelene gradnje Srbije. Ona je dodala da Srbija ima veliki potencijal u razvoju ove industrije i da je veoma je važno što su značaj ove teme prepoznale i državne institucije.

Današnjem otvaranju prisustvovao je jedan od najvećih svetskih stručnjaka iz oblasti zelene gradnje Džeri Judelson, koji je istakao da je zelena gradnja postala trend i da joj se svi više ljudi okreće.

- Istaživanja su pokazala da zaposleni koji rade u ovim objektima imaju više volje za rad i idu manje na bolovanja. Sve više zgrada komercijalnih i državni zgrada u Americi imaju zelene sertifikate, pa danas u SAD ima oko 200 miliona kvadratnih metara, odnosno 10.000 objekata koji imaju ovaj sertifikat- istakao je Judelson.

Posetioci sajma će do 25. februara imati prilike da se upoznaju sa standardima zelene gradnje u zemljama poput Velike Britanije, Nemačke, Francuske i SAD.Organizaror sajma je Savet zelene gradnje Srbije, a skup su podržali Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Grad Beograd i Svetski savet zelene gradnje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...