Efikasnost

Gazdovanjem do energetske efikasnosti

Lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini planiranjem i dobrim gazdovanjem mogu dosta da utiču na smanjenje potrošnje energije. Sarajevo je pokrenulo projekte vezane za energetsku efikasnost, a za 10 opština je izdvojeno oko 300.000 evra nepovratnih sredstava za aplicirane projekte iz ove oblasti. U Tehničkoj školi u Brčkom radi se na realizaciji dva projekta koja se odnose na energetsku efikasnost.

Simbolični krediti za energetsku efikasnost

Za unapređenje energetske efikasnosti u objektima javne namene država izdvaja milijardu a za privatna domaćinstva 300 miliona dinara. To je nedovoljno jer, oko 1,3 miliona stanova u Srbiji stariji su od 35 godina i za njihovu rekonstrukciju neophodno je čak pet milijardi evra.

Energetska efikasnost u školama

Kreditom KfV banke biće finansirani radovi koji će doprineti uštedi 30 0dsto energije u 20 škola, a još 18 škola je na spisku obrazovnih institucija u kojima su planirani takvi radovi. Srbija je u poslednjih šest godina poboljšala energetsku efikasnost u 70 osnovnih i srednjih škola.

Komšijska podrška za energetsku efikasnost

Zvaničnici Zagreba, Sarajeva, Podgorice, Skoplja i Tirane potpisali su Memorandum o razumevanju radi uspostavljanja mreža energetski efikasnih gradova u jugoistočnoj Evropi i usmeravanja na racionalno korišćenje i upravljanje energetskim resursima

Kopač uglja – unosno zanimanje

Prema podacima Zavoda za statistiku Lajkovac i Lazarevac su u februaru imali najviše prosečne zarade u republici - 74.505, odnosno 74.444 dinara. U Rudarskom basenu Kolubara zaposleno je 10.000 ljudi, najviše iz Lazarevca, Lajkovca i Uba. Tokom 2011. godine prosečna zarada u RBK bila je oko 65.000 dinara.

Za energetski efikasniji Beograd

Usvojena je nova Strategija energetike za Beograd, koja treba da doprinese sigurnoj i racionalnoj potrošnji energije i korišćenju potencijala obnovljivih izvora u gradu.

Objekti koji štede energiju

Energija je socijalna kategorija, cena joj se ne može povećavatu u nedogled. Mnoge zemlje insistiraju na efikasnosti, koja se postiže simpolit-sistemom gradnje, koji daje objekte koje leti nije potrebno rashlađivati, zimi im ne treba dogrevanje a imuni su na vatru čitava tri sata

Kako efikasnije koristiti energiju

U Sarajevu je otvorena Kancelarija za energetsku efikasnost. Građani će u ovoj kancelariji moći da se informišu o mjerama i tehnici energetske uštede.

Uskoro „energetski pasoši“

Ni jedan novi objekat posle 30. septembra neće moci da dobije upotrebnu dozvolu, ako nema „energetski pasoš“ koji će sadržati opšte podatke o zgradi, potrebnoj energiji, klimatske podatke, termotehničke i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava objekta. Tokom aprila počinje obuka stručnjaka koji će izdavati ove pasoše.