Efikasnost

Parlamentarni forum sutra o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu

U Srbiji se troši dva puta više energije nego u zemaljama OECD. O tome kako smanjiti potrošnju energije u zgradarstvu biće reči sutra, na VII sastanku Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, koji je organizovan uz podršku GIZ projekta.

Potrošnja energije u Srbiji dvaput veća od zemalja OECD

Potrošnja energije u Srbiji je više nego dvostruko veća u poređenju sa zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Prema zvaničnoj statistici, zgrade u Srbiji troše oko 40 odsto ukupne finalne energije, pri čemu čak oko 61 odsto otpada na stambene zgrade.

Startovala NIS-ova kogenerativna gasna elektrana na otpadni gas

U Srbobranu je počela sa radom NIS-ova kogenerativna elektrana na nekvalitetan gas iz naftnih bušotina, instalisane snage od dva megavata. NIS za sada ima u našoj zemlji sedam malih elektrana ukupne snage 6,2 megavata, a do kraja godine planiraju izgradnju kapaciteta snage 5,3 megavata.

Operativna efikasnost - raditi prave stvari na pravi način

Jedan od glavnih prioriteta Naftne industrije Srbije u naredne tri godine predstavljaće povećanje efikasnosti u svim segmentima poslovanja.

Članice Energetske zajednice još daleko od energetske bezbednosti

Liberalizovano tržište i međusobne interkonekcije za tranzit električne energije i prirodnog gasa uz obezbeđene reserve nafte i naftnih derivata za 90 dana preduslov su za sigurno snabevanje, kaže Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Jugoistočne Evrope, ističući značaj implementaciji Trećeg energetskog paketa i energetske efikasnosti za energetsku bezbednost svake zemlje.

Energetska efikasnost – uslov rentabilnosti proizvodnje u NIS-u

Transformacija NIS-a iz nacionalne naftno-gasne kompanije u međunarodni energetski holding sprovodi se kroz formiranje Bloka Energetika, čiji je zadatak povećanje rentabilnosti proizvodnje kroz realizaciju projekata energetske efikasnosti. Pored smanjenja potrošnje energije u procesima proizvodnje i prerade nafte i gasa primarni projekti su proizvodnja toplotne i električne energije iz rastvorenog i prorodnog gasa, instaliranje geotermalnih stanica na starim bušotinama kao i korišćenje obnovljivih izvora energije. (foto: Aleksej Belov, izvršni direktor Bloka Energetika NIS-a)

Do održive energije Planom u tri tačke

Nemačka može da uštedi više od 150 milijardi evra do 2030. godine i ograniči dalji porast cene električne energije preradom koncepta prelaska na sistem održive energije, bez negativnih uticaja na njegove klimatske ciljeve ako prihvati Simensov „Plan u tri tačke“, koji podrazumeva restrukturiranje tržišta energetike, povećanje energetske efikasnosti i transparentnost na tržištu energetike. (foto: Siemensov izlozbeni paviljon na konferenciji Dijalog o energetskoj tranziji)

Rumunija na pravom energetskom putu

Prema rečima stranih investitora, Rumunija zauzima treće mesto među ekonomijama u EU sa najvišim energetskim intenzitetom

Fond za energetsku efikasnost startuje 2014.

Sredstva pod povoljnim uslovima Fond za energetsku efikasnost će odobravati od 2014. godine, najavljuje pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović ističući da je energetska efikasnost, pored sigurnosti snabdevanja energijom, investicija u energetiku i uređenosti regulativa, jedna od ključnih stavki nove energetske politike Srbije, jer će to smanjiti naša izdvajanja za uvoz energenata, pošto je Srbija sada 33,7 odsto energetski zavisna.

MMF zahteva reformu energetskih subvencija

Subvencije dovode do prevelike potrošnje naftnih derivata, uglja i prirodnog gasa i umanjuju podsticaje za ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, navodi MMF