Efikasnost

EU dogovorila smanjenje potrošnje energije za trećinu do 2030. godine

Novim propisima o energetskoj efikasnosti do 2030. godine članice EU treba da za 32,5% smanje potrošnju energije, dogovorili su Evropska komisija, Savet EU i Evropski parlament. Problem je, međutim, što je reč o ciljanoj energetskoj efikasnosti, a ne obavezujućoj.

Mere energetske efikasnosti prorediće klima uređaje u Beču

Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Mihaela Hojpla u austrijskoj prestonici inicirana kampanja Svesno hlađenje i načinjena strategija da se, prvenstveno kroz mere gradnje, izbegne potreba za rashlađivanjem.

Srbi ne štede struju

Domaćinstava u Srbiji potroše skoro pet puta više struje od evropskog proseka. Menjanjem navika potrošnja bi mogla da se smanji za 20 odsto, istaknuto je danas na skupu o liberalizaciji tržišta električne energije, energetskoj efikasnosti i racionalnom korišćenju električne energije.

Nacionalni atlas za energetski efikasne vrtiće i škole

U okviru projekta GIZ-a i Ministarstva energetike „Energetska efikasnost u javnim zgradama u Srbiji“ biće prikupljeni podaci o javnim zgradama, pre svega školama i vrtićima, na osnovu kojih će se praviti planovi za renoviranje i povećanje energetske efikasnosti.

Energetska efikasnost u fokusu

Podelom energetskih pasoša Domu Narodne skupštine, Palati Srbija i zgradi Vlade Republike Srbije, a koji daju precizne smernice na koji način mogu da unaprede energetsku efikasnost i time ostvare uštedu u potrošnji električne energije i do 30 procenata poslanici su pokazali značaj unapređanja energetske efiokasnosti, rekla je prof. dr Aleksandra Tomić, predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije Ireni Vojačkovoj Solorano, stalnoj predstavnici UNDP-a.

SAD šalje štedljive sijalice u istoriju

General Electric odustaje od proizvodnje štedljivih sijalica. LED sijalice preuzimaju primat na američkom tržištu rasvete

Parlamentarni forum sutra o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu

U Srbiji se troši dva puta više energije nego u zemaljama OECD. O tome kako smanjiti potrošnju energije u zgradarstvu biće reči sutra, na VII sastanku Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, koji je organizovan uz podršku GIZ projekta.

Potrošnja energije u Srbiji dvaput veća od zemalja OECD

Potrošnja energije u Srbiji je više nego dvostruko veća u poređenju sa zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), saopštila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Prema zvaničnoj statistici, zgrade u Srbiji troše oko 40 odsto ukupne finalne energije, pri čemu čak oko 61 odsto otpada na stambene zgrade.

Startovala NIS-ova kogenerativna gasna elektrana na otpadni gas

U Srbobranu je počela sa radom NIS-ova kogenerativna elektrana na nekvalitetan gas iz naftnih bušotina, instalisane snage od dva megavata. NIS za sada ima u našoj zemlji sedam malih elektrana ukupne snage 6,2 megavata, a do kraja godine planiraju izgradnju kapaciteta snage 5,3 megavata.

Operativna efikasnost - raditi prave stvari na pravi način

Jedan od glavnih prioriteta Naftne industrije Srbije u naredne tri godine predstavljaće povećanje efikasnosti u svim segmentima poslovanja.

Prva Prethodna
1/3
Poslednja Sledeća