Rumunija na pravom energetskom putu

Izvor:   Romania-insider

Prema rečima stranih investitora, Rumunija zauzima treće mesto među ekonomijama u EU sa najvišim energetskim intenzitetom

Kada je u reč o primeni mera energetske efikasnosti Rumunija zaostaje za drugim evropskim zemljama i ima mogućnosti za podoljšanje, upozoravaju strani investitori u zemlji, podsredstvom Saveta stranih investitora (Foreign Investors Council – FIC). U nedavnoj studiji koju je izdao Savet stranih investitora navodi se da Rumunija zauzima treće mesto među zemljama u Evropskoj uniji sa najvišim energetskim intenzitetom, što znači da Rumunija koristi više energetskih resursa za proizvodnju bruto domaćeg proizvoda od većine drugih zemalja EU.

„Podsticanje energetske efikasnosti ponudiće Rumuniji mnogo mogućnosti: više industrijskih potrošača će biti u mogućnosti da optimizuje svoju proizvodnju i ostanu konkurentni; domaćinstva će imati mogućnost da značajno umanje efekte koje njihovi računi za energiju imaju na porodične budžete a energetske kompanije će moći da inoviraju i kreiraju novo tržište u Rumuniji, za koje se nadamo da će u neradnim decenijama ostati održivo,“ rekao je Erik Stab, potpredsednik Saveta stranih investitora i šef energetske radne grupe koja je u skopu Saveta, kao i predsednik i izvršni direktor u GDF SUEZ Energy Romania.

Savet stranih investitora, takođe, traži odluke koje se tiču politika za sprovođenje nove evropske Direktive o energetskoj efikasnosti, gde je Rumunija zadužena za uspostavljanje niz realnih ciljeva i uravnoteženih politika. Nova Direktiva o energetskoj efikasnosti, usvojena 2012. godine, predstavlja indikativan cilj EU o uštedi energije od 20 odsto do 2020. godine. Evropska direktiva bi do kraja juna 2014. godine trebalo da bude u potpunosti preneta u nacionalno zakonodavstvo.

U Savet stranih investitora uključeno je 124 kompanija članica, čije investicije u zemlju iznose oko 34 milijardi evra, što predstavlja dve trećine stranih investicija u Rumuniju od 1990. godine. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...