Energetski efikasne naftne bušotine NIS-a

BM

Kako bi povećao energetsku efikasnost kompanije NIS je počeo s realizacijom projekta razvoja snabdevanja nalazišta naftnih derivata električnom energijom sistemima za kogeneraciju.

Naftna industrija Srbije AD je započela realizaciju projekta čiji je cilj povećanje efikasnosti sistema za snabdevanja električnom energijom nalazišta kompanije, koja se nalaze na teritoriji Srbije. Cilj ovog projekta je povećanje efikasnosti proizvodnje ugljovodonika, zahvaljujući maksimalnom mogućem iskorišćenju tečnog naftnog gasa.

Realizacija projekta omogućiće ne samo da se obezbedi nezavisnost nalazišta NIS po pitanju snabdevanja energijom, već i da se značajno poveća energetska efikasnost njihovog rada, što će dovesti do smanjenja emisije štetnih materija, nastalih kao posledica spaljivanja tečnog naftnog gasa metodom baklje, kažu u NIS-u.

“Integracija kogeneracionih kapaciteta u tehnološku infrastrukturu naftnih bušotina u potpunosti je u skladu sa savremenim praksama najvećih naftnih kompanija,” ističu u NIS-u navodeći da je “u prvoj fazi realizacije projekta predviđena montaža kogeneracionog postrojenja i dodatne opreme na nalazištu kompanije, koje se nalazi u blizini naselja Sirakovo.”

Projektovani kapacitet postrojenja je 850 kVt a izgradnja će koštati više od milion evra. Puštanje postrojenja u rad očekuje se krajem prvog kvartala 2013. godine. Planirano je da će u okviru ovog programa na NIS-ovim nalazištima u srednjoročnoj perspektivi biti izgrađeno najmanje 13 sličnih kogeneracionih postrojenja.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...