"Planuo" novac za energetsku efikasnost

BM

Obustavljeno je subvencionisanje kredita za unapređenje energetske efikasnosti privatnih objekata i subvencionisanje stambenih kredita, jer je tehnička vlada Srbije uspela već da potroši obezbeđenih 300 miliona dinara koji su iz "krnjeg" budžeta određeni za ove namene. Eventualne nove subvencije čekaju novu vladu.

Privremeno je obustavljeno subvencionisanje kredita za unapređenje energetske efikasnosti privatnih objekata u 2012. godini kao i program subvencionisanja stambenih kredita, zbog toga što su sredstva Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u iznosu od 300 miliona dinara potrošena.

Dodatna sredstva, koja će omogućiti nastavak ovog programa obezbeđena su preko Fonda za zaštitu životne sredine, a njihovo korišćenje će biti moguće nakon formiranja nove Vlade, saopšteno je iz Ministarstva.

Do sada je građanima odobreno više od 3.000 kredita i to najčešće za spoljnu izolaciju i zamenu spoljne stolarije.

Od milijardu dinara odobrenih za unapređenje energetske efikasnosti u objektima javne namene, realizovana su 92 projekta. Najviše je izdvojeno za objekte obrazovnih ustanova (51 projekat). Novac je dobilo i devet predškolskih ustanova, devet zdravstvenih ustanova, sedam objekata kulture, jedna sportska i jedna ustanova socijalne zaštite. Za projekte u Vojvodini odobreno je 284, 9 miliona dinara, u Beogradu 183,3 miliona dinara i 532,7 miliona u ostatku Srbije.

Zbog velikog interesovanja građana, do sada, privremeno je obustavljen i program subvencionisanja stambenih kredita.

Kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012. godini, od ukupno 1.146 primljenih zahteva za subvencionisane kredite, odobreno je 1.061, a realizovano 373 kredita, pokazuje izveštaj Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita o sprovođenju Uredbe o merama podrške građevinskoj industriji.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...