Subvencije za energetsku efikasnost

Izvor:   Blic

Za zamenu prozora i vrata država daje subvencije od 300 miliona dinara dok će opštine za energetsku efikasnost dobiti subvencije od milijardu dinara. U ponedeljak će biti raspisan javni poziv za zainteresovane banke

Vlada Srbije usvojila je Program unapređenja energetske efikasnosti kojim su omogućeni subvencionisani krediti za građane koji žele da zamene prozore ili vrata ili postave termoizolaciju.

Kako su troškovi ovih radova veliki, i za kuću od 150 kvadrata kreću se oko 2.500 evra, građani koji žele da im kuće ili stanovi budu bolje izolovani, moći će da računaju na državne subvencije u ukupnom iznosu od 300 miliona dinara, dok će opštine dobiti subvencije za energetsku efikasnost od milijardu dinara.

U ponedeljak će biti raspisan javni poziv bankama koje žele da se uključe u ovaj projekat, a država će građanima, koji se odluče da podignu kredit za poboljšanje energetske efikasnosti pokriti deo kamate.

- Ako su krediti u evrima, država će pokriti kamatu do pet odsto, a ako su u dinarima kamatu do 10 odsto. Dakle, ako je kamata u evrima šest odsto, država pokriva pet od tih šest odsto. Ono što je dobro za banke je to da će celokupan iznos subvencije biti uplaćen unapred - kaže Bojan Đurić, državni sekretar Ministarstva životne sredine.

U ponedeljak će biti raspisan i javni poziv lokalnim samoupravama da podnesu projekte, a zahteve mogu podnositi lokalne samouprave ili same institucije, kao što su škole, bolnice, institucije kulture...

- Same institucije koje budu konkurisale moraće da obezbede 10 odsto sredstava, a 90 odsto pokriva država bespovratnim sredstvima - rekao je Bojan Đurić.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...