„Štedljivi vrtić“

Izvor:   Danas

U Beogradu, na Bežanijskoj kosi gradi se najmodernije obdanište po principu energetske efikasnosti

Na Bežanijskoj kosi, u blizini osnovne škole „Dragan Lukić“ u toku je izgradnja najmodernijeg vrtića. Nazivaju ga još „štedljivi vrtić“, jer će koristiti podzemnu toplu vodu i solarnu energiju. Planirano je da izgradnja bude završena 15. marta.

Vrtić će, kažu u Sekretarijatu za dečju zaštitu, po mnogo čemu biti specifičan.

Projektom je predviđeno da vrtić bude građen u režimu između niskoenergetske i takozvane pasivne zgrade. Primenom određenih elemenata, poput nadstrešnica, energetski efikasnih svetiljki i senzora za kontrolu jačine osvetljenja, biće dodatno povećane njegove energetske karakteristike. U okviru vrtića gradi se staza za vožnju bicikala, trotineta i koturaljki, površina sa spravama i ravan travnati teren za trčanje i igru. Mališanima će na raspolaganju biti i prostor pod livenom gumom sa rekvizitima za igru, kao i brežuljak za sankanje i prve pokušaje skijanja.

Ovo je prvi u grupi od pet vrtića koji će se realizovati u okviru Agencije za investicije i stanovanje, a koji se grade na principu energetske efikasnosti.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...