Beč se oštro protivi privatizaciji javnih preduzeća

BM

Veliki broj evropskih opština danas sledi primer grada Beča, koji nije privatizovao svoja javna preduzeća, pa građanima nudi jeftinije komunalne usluge.
Beč/austria.info

Budući da se Beč nije bavio privatizacijom javnih preduzeća, u njemu je stanovanje, snabdevanje električnom energijom ili odvoženje smeća i dalje u vlasništvu grada, piše eKapija.

Veliki broj evropskih opština danas sledi primer grada Beč tako što u sopstvenu režiju vraćaju, još osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, privatizovane komunalne usluge.

Razlozi za proces vraćanja ovih usluga u vlasništvo lokalnih zajednica i gradova su najčešće loš kvalitet privatnih ponuđača, rast cena i lošiji uslovi rada kod privatnika, zbog čega otpor prema privatizacijama sve više raste. Hamburg, Berlin i Pariz takođe su se pridružili trendu "rekomunalizacije", kao i London koji je 2010. godine povratio metro u svoje vlasništvo.

Nedavno su u Beču predstavljeni rezultati studije "Rekomunalizacija u Evropi". Autori studije koja je obuhvatila više od 700 povraćaja u javno vlasništvo u 20 zemalja zaključili su da je Beč na prvom mestu kada je u pitanju pružanje komunalnih usluga.

Usluga u kojoj Beč ubedljivo prednjači je stanovanje. Naime, ovaj grad pruža izuzetne mogućnosti stanovanja svim građanima, a o tome svedoči međunarodna konferencija "Housing for All", koja je prvi put održana u decembru 2018. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...