Mere energetske efikasnosti prorediće klima uređaje u Beču

BM

Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Mihaela Hojpla u austrijskoj prestonici inicirana kampanja Svesno hlađenje i načinjena strategija da se, prvenstveno kroz mere gradnje, izbegne potreba za rashlađivanjem.

Potrošnja električne energije za klimatizaciju tokom toplih letnjih meseci sve više raste, jer veliki broj ljudi želi komfor klimatizovanih prostorija na radnom mestu, kod kuće ili u provodu. Oko 40 odsto svetske potrošnje struje odlazi na klimatizaciju zgrada, a prema podacima Međunarodne agencije za energetiku klimatizacija i hlađenje najbrže su rastući segmenti novog oblika potrošnje energije.

Poslednjih godina i u Beču je više veoma toplih dana. Da bi se ukazalo na povećanu potrošnju struje za rashlađivanje inicirana je kampanja Svesno hlađenje pod pokroviteljstvom bečkog gradonačelnika Mihaela Hojpla, izveštava portal Croenergo. Kako bi se sprečio sve veći utrošak električne energije za uobičajeni način hlađenja zgrada austrijska prestonica razvila je strategiju da se, pre svega, kroz mere gradnje izbegne potreba za hlađenjem.

Pored optimizacije udela staklenih površina i ispravnog načina gradnje važna je i zaštita od sunca. Adekvatnom zaštitom i kod velikih staklenih površina može da se smanji uticaj sunčevih zraka unutar zgrada, a time i potreba za hlađenjem.

Međutim, prilikom zaštite od sunca mogu da se naprave velike greške. Tipičan primer pogrešne zaštite je zatamnjenje prostorija tokom vedrih dana i njihovo osvetljavanje veštačkim putem.

S druge strane, takva rasveta opet troši struju. Dobri sistemi nude ne samo zaštitu od sunca kojom smanjuju potrebu za rashlađivanjem, već propuštaju i dnevnu svetlost unutar prostorija i pružaju dobar pogled.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...