SAD šalje štedljive sijalice u istoriju

BM

General Electric odustaje od proizvodnje štedljivih sijalica. LED sijalice preuzimaju primat na američkom tržištu rasvete

General Elektrik objavio je da odustaje od proizvodnje i prodaje štedljivih kompakt fluorescentnih sijalica – CFL u u Sjedinjenim Američkim Državama do kraja godine.

Neonske sijalice bile su prvi veliki štediša električne energije i prva alternativa standardnim sijalicama, ali više ne ispunjavaju standarde vlade za energetskom efikasnošću u SAD, piše New York Times.

led-sijalice

Izvor: www.unicomled.com

Potrošači su se žalili na kvalitet svetla koji je, kako su rekli oštar, na ranijim modelima. Takođe, dešavalo se da im treba vremena da se zagreju i zamagle, a sadrže i tragove žive. LED sijalice bile su skuplje i koštale su 30 dolara, ali nove tehnologije uvek pronađu svoje potrošače, tako da je bilo onih koji su istakli da je njihova svetlost bolja. Cena je padala, tako da je prošle godine ovakva „osnovna“ LED sijalica prodavana za manje od pet dolara. Do toga je došlo i zbog državnih propisa.

sijalice-efikasonst

Izvor: www.unicomled.com

Rezultat ovakvih popusta bio je da su se kupci sve više opredeljivali za LED sijalice, koje su 2014. godine činile 5% američkog tržišta. Prema podacima Nacionalne organizacije proizvođača električne energije LED sijalice činile su 15% pošiljki u trećem kvartalu prošle godine, što je skok za više od 237% u odnosu na isti period 2014. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...