Parlamentarni forum sutra o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu

BM

U Srbiji se troši dva puta više energije nego u zemaljama OECD. O tome kako smanjiti potrošnju energije u zgradarstvu biće reči sutra, na VII sastanku Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije, koji je organizovan uz podršku GIZ projekta.

Statistika pokazuje da je potrošnja energije u Srbiji dvostruko veća od prosečne potrošnje energije u zemljama OECD, pri čemu postojeći objekti troše oko 60% proizvedene energije, a 36% ukupne količine emitovanog CO2 u vazduh potiče od postojećih objekata. Da bi se iskoristio potencijal sektora zgradarstva za uštede energije i smanjenje emisije CO2, kao i potencijal za oživljavanje građevinske industrije, potrebna je odgovarajuća zakonska regulativa i odgovarajući modeli finansiranja.

O ovome će biti reči na Sedmom sastanku Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije (PFEPS) u četvrtak, 3. decembra 2015. godine. Uz to, učesnicima foruma će biti predstavljena iskustva evropskih zemalja u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu i razmotreni različiti modeli finansiranja unapređenja energetske efikasnosti u zgradarstvu u Srbiji.

Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije sastanak organizuje u saradnji i uz podršku GIZ Projekta „Energetska efikasnost u zgradarstvu u Srbiji“, koji, između ostalog, ima za cilj i da pruži pomoć u pripremi modela energetske rehabilitacije zgrada, navela je u pozivu dr Aleksandra Tomić, predsednik Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije.

Na sastanku će biti izneti rezultati istraživanja, razmenjene informacije i mišljenja najvažnijih aktera u oblasti energetske efikasnosti u zgradarstvu: nadležnih državnih institucija, organizacija i tela, predstavnika gradova i opština, međunarodnih organizacija, predstavnika građevinske industrije i banaka, eksperata, predstavnika organizacija civilnog društva, medija, kao i potencijalnih donatora i partnera. Sastanak će biti prilika da se predstave raspoloživi evropski fondovi u ovoj oblasti i finansijski modeli za energetsku rehabilitaciju postojećeg stambenog fonda iz 12 evropskih zemalja.

Više o aktivnostima Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije možete naći na internet stranici Narodne skupštine: http://www.parlament.rs/aktivnosti/narodna-skupština/parlamentarni-forum-za-energetsku-politiku-srbije.2855.html


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...