Krstić i Tasovac ostaju, Ljajiću resori trgovine i rada

Danijela Ćirović

(sreda, 2. april, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 01.04.2014 - deca iz beogradskog vrtića "Vila" posetila su danas četu konjanika Policijske brigade u Beogradu

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić pozvao je evropske saveznike da „ne teraju Srbiju da bude ruski neprijatelj“. Nemački šef diplomatije naznačio je da neće biti uslovljavanja kandidata za EU da se stave na stranu Brisela ili Moskve. Spekuliše se da će u novoj vladi ministarstva zadržati Krstić i Tasovac a da će Ljajić dobiti resore trgovine i rada. Nalić, koji brani jednog od optuženih oficira bivše JSO, kaže da Koštunica nije ni planiran za svedoka u procesu. Lokalne vlasti uvele su nove zone za oporezivanje imovine. Šarić je juče izjavio da ne razume optužnicu, za koju je rekao da je katastrofalna i da mu je „omiljena“. Avion je prinudno vraćen na aerodrom u Minhenu pošto je jedan kosovski Albanac pretio stjuardesi, držeći joj žilet na vratu. Bahati vozač, koji je juče brusilicom isekao lisice „Parking servisa“ sa svog automobila, uhapšen je posle kraće potere. Predstava „Šaputanje“ na Beogradskom festivalu igre nastala je iz zatvorskih radionica. Kusturica počinje snimanje filma o urugvajskom predsedniku. Potvrđena je autentičnost Pikasa iz Kozarske Dubice.

moda saopaolo

Sao Paulo, 01.04.2014 - revija letnje kolekcije modne kuće "Cavalera" na Nedelji mode u Sao Paulu

Vučić: Ne terajte nas da budemo ruski neprijtelji

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je da Srbiji niko do sada nije postavio priznanje nezavisnosti Kosova kao uslov za članstvo u EU i naveo da je to pitanje u ovom trenutku nemoguće pitanje za Beograd. On je naveo da do 2017. ili 2018. sigurno niko neće postavljati to pitanje, jer je za Srbiju to stvar o kojoj ne može da se razgovara, prenosi Politika. O pominjanim pritiscima Brisela da Srbija uvede sankcije Moskvi, Vučić kaže: „Srbija ima samo jednu želju i jednu molbu za evropske saveznike: ne terajte nas da budemo ruski neprijatelji. Mislim da je to veoma fer i veoma pošten pristup. Za Srbiju to nije nimalo jednostavno pitanje, jer oni koji danas štite teritorijalni integritet Ukrajine, zgazili su teritorijalni integrite Srbije.“ Vučić je podsetio na istorijska iskustva i stav Rusije 1999. godine.

nato baltik vezba

Vilnius, Litvanija, 01.04.2014 - vežba vazduhoplovnih snaga NATO u regionu Baltika

Ljajiću resori trgovine i rada

Rasim Ljajić, predsednik SDPS-a i najjači od malih partnera SNS-a na prošlim izborima, ima garantovano mesto u vladi čiji će premijer biti Aleksandar Vučić i najverovatnije će mu pripasti resori trgovine i rada, piše Danas. Prema kalkulacijama u redovima naprednjaka, pored Lazara Krstića, koji će sigurno ostati na mestu ministra finansija, funkciju bi trebalo da zadrži i Ivan Tasovac, čijim su radom u Ministarstvu kulture u SNS veoma zadovoljni. Ipak, Tasova je redovno izabran za direktora Beogradske filharmonije i pre svega će od njegove odluke zavisiti da li će ostati u vladi. Mada uz ogradu da to od njega ne zavisi, lider SPO Vuk Drašković, koji je na izborima učestvovao na listi SNS, juče je za sebe rekao da bi bio odličan ministar spoljnih poslova. Funkcioneri PUPS, koalicionog partnera SPS, nezvanično su izrazili želju da njihova partija zadrži Ministarstvo rada, što je malo verovatno pored Rasima Ljajića.

nato ministri brisel

Brisel, 01.04.2014 - sastanak ministara inostranih poslova NATO u Briselu: Anders Fogh Rasmussen, John Kerry

Račun DS u blokadi zbog dugova

Zbog troškova prethodne predizborne kampanje, račun DS-a je u blokadi zbog gotovo 64 miliona dinara. Lider demokrata Dragan Đilas je, na sednici Glavnog odbora, stranačkim saborcima podneo finansijski izveštaj: vraćena su 483 miliona dinara kredita sa kamatama, od tog kredita ostalo je da se vrati još 39 miliona a stranka ukupno duguje 229 miliona. Sekretar DS Ljiljana Kuzmanović Vujaković ne očekuje da se minus produbi, pišu Novosti. Ona otkriva da im je, kao i ostalim izbornim listama koje su prošle cenzus, država uplatila u petak oko 50 miliona dinara. Đilas je saopštio da je u kampanju uloženo milion evra, pa u stranci veruju da će sve pokriti zahvaljujući štednji, prilozima i iznosima od članarina. Isti recept primeniće i DSS. Direktor te stranke Dejan Mihajlov kaže da ih je promocija koštala oko 80 miliona dinara a da je polovina troškova već plaćena.

nato-srb-saradnja

Beograd, 01.04.2014 - otvaranje Radionice o vojnoj saradnji Srbije i NATO

Nalić: Koštunica nije ni pominjan za svedoka

Postupak za pobunu nekadašnje Jedinice za specijalne operacije planiran je radi „povlačenja po blatu“ Vojislava Koštunice a politički inspiratori procesa pokušavaju da izbegnu dokaze koji diskredituju svedoke tužilaštva, kaže u intervjuu za Danas advokat Gradimir Nalić. On u ovom procesu brani jednog od optuženih oficira JSO. Na pitanje da li očekuje da Koštunica bude pozvan da svedoči u ovom postupku, Nalić kaže da ni tužilaštvo ni odbrana nisu do sada dali takav predlog. „Stvar je sudskog veća da li će to saslušanje narediti po službenoj dužnosti. U sudnici se ime gospodina Koštunice pojavljivalo gotovo isključivo u političkim pamfletima koje je izgovarao jedan svedok tužilaštva. To je svedok koji stoji iza ovog procesa. On nije sam u pokušaju da se obesmisli stav koji je formulisao lično Đinđić kroz odluku vlade kojom su kao krivci za protest označeni tadašnji šefovi RDB. Da podsetim, zaključkom 64. sednice vlade od 14. novembra 2001, Jedinica je bukvalno abolirana od svake, pa i disciplinske odgovornosti, a njen protest ocenjen opravdanim“, objasnio je Nalić.

deca fest gmilan

Gornji Milanovac, 01.04.2014 - otvaranje festivala pozorišnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola Gornjeg Milanovca

Ulica Bila Klintona i hotel „Hilari“ u Prištini

Bulevarom Bila Klintona u gotovo samom centru Prištine, koji preseca Ulicu Džozefa Diogardija, bivšeg američkog kongresmena i direktora Građanske američko-albanske lige koji je lobirao za nezavisnost Kosmeta, stiže se u auto-školu „Vesli Klark“, pišu Novosti. U Prištini i Srbici Albanci prolaze Ulicom Ričarda Holbruka koji je javno podržavao OVK a u najvećem gradu na Kosmetu putnici mogu da se smeste i u hotel „Hilari Klinton“. Ovo su samo neka od imena kojima su Albanci duboko zahvalni za podršku u „ostvarivanja ciljeva“ zapadnim zemljama koje su kasnije priznale jednostranu nezavisnost Kosova. „Dok se bez osude i kazne uništavaju srpska kulturna i istorijska obeležja, Albanci se utrkuju u izgradnji spomenika američkim političarima, diplomatama i generalima“, stoji u tekstu.

merkel-rama

Berlin, 01.04.2014 - susret nemačke kancelarke Angele Merkel i premijera Albanije Edija Rame u Berlinu 

Nove zone i viši porezi na imovinu

Lokalne vlasti koriste sve mogućnosti kako bi uvećale prihode od poreza na imovinu, piše Danas. Naime, rok za prijavu poreza na imovinu pravnih lica istekao je prekjuče, ali veliki broj firmi ovo nije ispunio. Prošlogodišnjim izmenama zakona određeno je da preduzeća od ove godine podnose poresku prijavu na iznos koji sama utvrde da je potrebno da plate, što se, bar za sada, nije pokazalo kao dobar potez. Istovremeno, izmenama zakona je ukinuta naknada za gradsko građevinsko zemljište, pa su lokalne samouprave odlučile da ovaj prihod nadomeste podizanjem poreza na imovinu. Zbog toga će mnogim firmama i građanima ove godine porez biti daleko veći. U Beogradu će, recimo, ukupno neplaćeni porez biti za čak 40 odsto veći nego lane a stanovnicima centralnih gradskih zona, gde je porez najviši, zaduženje će biti i do 80 odsto veće nego do sada. Kako bi prihode od poreza učinile izdašnijim, mnoge lokalne vlasti su osim povećanja poreske stope na 0,4 odsto, pribegle i uvođenju novih gradskih zona.

tur-prot-izbori

Ankara, 01.04.2014 - intervencija policije vodenim topovima protiv demonstranata tokom protesta zbog osporovanja rezultata lokalnih izbora

Šarić ne razume „omiljenu“ mu optužnicu

Srpska javnost će sačekati još mesec i po dana pre nego što sazna detalje vezane za pranje 22 miliona kokainskog novca Darka Šarića, koje je ulagao u legalne finansijske tokove. Glavni pretres narko bosu, nakon iznošenja osnovnih ličnih podataka optuženog, odloženo je i biće nastavljeno 14, 15. i 16. maja. Pored Šarića, kako prenosi Blic, na optuženičkoj klupi će se naći još 15 optuženih. Šarića su juče sproveli u sudnicu Specijalnog suda, gde je dozvolio fotoreporterima da ga slikaju a on im je mahao. Pored njega, u sudnicu su stigli njegov nekadašnji advokat Radovan Štrbac, Nebojša Jeftović, kao i nevenčana supruga Lana Popović sa rođacima. Prisutna je bila i Svetlana Šarić, bivša žena njegovog brata Duška. „Nisam razumeo optužnicu, ona je katastrofalna. Ovo je moja omiljena optužnica, saglasan sam sa predlogom da se odloži pretres“, izjasnio se Šarić. On je istakao da od imovine nema ništa, pošto je sve oduzeto, ali da je jednom prilikom prodao firmu za 29 miliona i da je „normalno, nešto sakrio“.

„Krajišnik“ zna ko je ubio Dadu Vujasinović

Radislava Dada Vujasinović, novinarka „Duge“, pronađena je mrtva u svom stanu 9. aprila 1994. Uoči 20 godina od njene smrti, pišu Novosti, još se ne zna da li je u nervnom rastrojstvu, dan ranije, izvršila samoubistvo, kako je prvobitno bilo utvrđeno, ili je ubijena, kako su pokazali neki kasniji nalazi balističara. Ovaj događaj ponovo se našao u žiži interesovanja sa još nekoliko slučajeva ubistava koji se, sudeći prema onome što se pominje u javnosti, vezuju za političke likvidacije iza kojih, navodno, stoji Slobodan Milošević. U javnosti se svojevremeno pojavila i informacija iz dnevnika Ratka Mladića u kojem je 25. oktobra 1994. u Banji Dvorovi kod Bijeljine navodno zabeležio da mu je njegov sagovornik i informator pored ostalog rekao i da su nekada moćni ljudi u RS odgovorni i za ubistvo Vujasinovićeve. Mladić je sagovornika naveo kao „Krajišnika“, za koga sagovornici lista kažu da je „šifra za jako pozicioniranog bezbednjaka civilne vlasti iz tog perioda koji je bio neka vrsta Mladićevog insajdera u okruženju Radovana Karadžića“.

Avion vraćen u Minhen zbog pretnji Albanca

Jedan kosovski Albanac koji je proteran iz Nemačke pretio je juče žiletom stjuardesi „Lufthanze“ zbog čega je pilot vratio avion na mihnenski aerodrom, rekao je jedan portparol vazdušne policije. Albanac od 28 godina ukrcao se na let Minhen-Budimpešta bez policijske pratnje, prenosi Kurir, nakon što su nemačke vlasti odbile da mu daju azil i proterale ga iz zemlje. On je sedeo u zadnjem delu aviona i stjuardesi zapretio nedugo nakon poletanja. Iznenada je skočio iz sedišta i stavio joj žilet pod vrat, posle čega je došlo do haosa u avionu. Druga stjuardesa je priskočila u pomoć, ali nju je Alabanac posekao žiletom po ruci a zatim se sa stjuardesom zaključao u toalet. Postavio je svoj prvi zahtev, ali ga niko nije razumeo. Piloti su saznali šta se događa i okrenuli avion prema aerodromu „Franz Jozef Štraus“ u Minhenu i sleteo nakon samo 18 minuta u vazduhu. Putnici i posada su se evakuisali a policija je zatim ušla u avion i poslala osobu koja govori albanski, te su Albanca ubedili da se preda.

Brusilicom isekao lisice „Parking servisa“

Vozač „opel korse“ bosanskih registracija uhapšen je sinoć pošto je sa točkova svog automobila brusilicom isekao lisice u centru Beograda, koje su na njegovo vozilo stavili radnici JKP „Parking servisa“ tokom dana. Videvši lisice, vozač koji duguje oko 30.000 dinara za neplaćene dnevne parking karte najpre je pozvao šlep službu da mu odnese auto, ali kako su radnici, kada su primetili lisice „Parking servisa“ odbili to da učine, on ih je brusilicom isekao i smestio u svoje vozilo, objavljuje Kurir. Na poziv direktora JKP-a Andrije Čupkovića, palilulska policija je krenula u potragu sa bahatim vozačem, presekla mu put i uhapsila ga.

Štajnmajer: Nema uslovljavanja - ili EU ili Moskva

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer iznenadio je domaću i svetsku javnost odgovorom na pitanje koje od izbijanja ukrajinske krize zaokuplja mnoge političare iz EU i izvan nje: nalaže li novonastala situacija članicama EU, kandidatima za pristup i pridruženim zemljama, svrstavanje na jednu ili drugu stranu, po geslu: ili Moskva ili Brisel. Predstavljajući novu spoljnopolitičku orijentaciju u okviru diskuskije sa berlinskim studentima, prenosi Politika, Štajnmajer je rekao: „Umesto da uslovljavamo saradnju po principu ili mi (EU) ili oni (Rusija), poštovaćemo pravo naših partnera da određuju nivo odnosa i balans politike prema dva centra moći.“ Štajnmajer je najavio i mogućnost uspostavljanja regionalne saradnje koja bi podrazumevala stvaranje zajedničkih tržišta EU i pojedinih država, bez požurivanja da paralelno slede procese evrointegracija i da se pod pritiskom pripremaju za članstvo.

stajnmajer

Weimar, 01.04.2014 - konferencija za novinare ministara inostranih poslova Nemačke, Francuske i Poljske - članica "Vajmarskog trougla" (Weimar Triangle), osnovanog 1991, posle sastanka u Vajmaru: Frank-Walter Steinmeier (Nemačka)

Zahtev Beloj kući da prestane s prisluškivanjem

Koalicija koju čini više od 40 aktivističkih organizacija i kompanija, juče je zatražila da američka vlada potpuno prekine nadgledanje elektronskih podataka o Amerikancima. Oni su istakli da je predlog američkog predsednika Baraka Obame da okonča masovno prikupljanje telefonskih podataka koje vrši Nacionalna bezbednosna agencija pozitivan, ali da to nije dovoljno, prenosi Kurir. Reforme bi trebalo da obuhvate „zabranu masovnog prikupljanja svih vrsta podataka a ne samo telefonskih“, kažu u koaliciji. „Zakon koji je usmeren samo na telefonske podatke i dalje dozvoljava prikupljanje podataka kao što su internet metapodaci (podaci o podacima), informacije o lokaciji, finansijski dosijei, bibliotečki dosijei i mnogi drugi“, navedeno je u pismu.

Ples zatvorenika na Festivalu igre

Predstava „Šaputanje“ kompanije Malka iz Grenobla po prvi put na Beogradski festival igre donosi hip hop i ulični ples. Ovu vrstu igre, koja već 20 godina ima posebno mesto na scenama ustanova kulture u Francuskoj, na 11. BFI predstaviće igrači Buba Landrij Čuda i Nikola Mažu, piše Danas. „Šaputanje“ je komad nastao iz desetogodišnjeg istraživanja koreografa o zatvoreništvu, o tome šta se krije u zatvorskoj ćeliji i kakve priče kriju zatvorski zidovi koji sve čuju – priče nastale iz vike zatvorenika koji su samo šapat za slobodne. „Predstava je nastala tokom mog susreta sa zatvorenicima. Držao sam radionice u zatvorima tokom 10 godina, ali odmah sam osetio da se sa tim rađa i nešto u umetničkoj formi. Ono što me je interesovalo je šta ples i igra mogu da promene u životu zatvorenika, to jest kako igra može da povrati delić ljudskosti koji je uništio zatvoreni prostor. Za mene je igra postala prostor mira“, objasnio je koreograf i igrač Landrij Čuda.

Kusturica počinje snimanje „Poslednjeg heroja“

„’Poslednji heroj’, tako ću možda nazvati ovaj film o predsedniku Urugvaja Pepeu Muhiki, nasledniku duge levičarske tradicije u Latinskoj Americi koju je uspeo da uskladi sa istinskim demokratskim principima“, rekao je Emir Kusturica koji je došao u Montevideo radi snimanja dokumentarca o najsiromašnijem predsedniku na svetu, prenosi Politika. Kusturica planira da film o nekadašnjem Tupamarosu koji je 15 godina proveo u zatvorima vojne hunte, da bi kao predsednik Urugvaja ostao do kraja dosledan idealima socijalne pravde, počne sa njegovim poslednjim danima na čelu države.

„To je možda jedini predsednik koga možemo sa punim pravom nazvati junakom, neko ko je živeo kao revolucionar, da bi se pretvorio u dobrog predsednika“, dodao je Kusturica.   

zeman-izlo-bg

Beograd, 01.04.2014 - predsednik Češke Miloša Zeman otvorio je izložbu "Istorija češko-srpske vojne saradnje" u Vojnom muzeju na Kalemegdanu: Miloš Zeman, Nebojša Rodić, Ljubiša Diković

Pikaso u Kozarskoj Dubici autentičan

Delo Pabla Pikasa koje se čuva u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici je autentično, potvrdila je istoričar umetnosti Danka Damjanović, koja je na zahtev muzeja uradila ekspertizu. Reč je o grafici koju je španski slikar uručio članu jugoslovenske delegacije Bošku Šiljegoviću tokom Kongresa Komunističke partije Francuske u Parizu u maju 1964.

„Šiljegović se pred kraj života povukao i živeo je u Kozarskoj Dubici a ovu grafiku je ostavio biblioteci. To je original urađen tako što je negativ premazan bojom, u ovom slučaju tušem, provučen kroz posebnu mašinu a onda je otisnuta grafika“, objasnila je Damjanovićeva. Ona dodaje i da je Pikasovo delo neprocenjive vrednosti.

„Prema svetskim standardima, vrednost umetničkih dela se procenjuje jednom godišnje a u ovom slučaju se radi o delu koje spada u nultu kategoriju, za koju se ne može uraditi procena u novcu“, istakla je ona.

Čović neće na duel „s budalama“

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je sinoć, povodom poziva TV B92 da učestvuje u duelu sa trenerom Partizana Duškom Vujoševićem, da nema nikakav problem sa tom ponudom, ali da ima pridike da se „ne upušta s budalama“, prenosi Blic.

„On sada nešto nama priča i prebacuje odgovornost. Mi nikakvu tenziju ne pravimo i nećemo ćutati na to. Ili vidim sada na B92 najavljuje se zakazivanje ’cirkusa’. Bilo je nekih poziva i na ’Utisak nedelje’. Ne znam, videćemo, ja nemam nikakav problem. Imam sa druge strane pridiku: ’Nemoj se upuštati sa budalama’“, rekao je Čović. Kako je dodao, ne želi da se ovo protumači kao da ne sme da učestvuje u duelu sa Vujoševićem, već „ako sve prepustiš budalama, onda se od toga napravi budalaština“. 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...