Državni vrh pozvao Srbe na kosovska birališta

Danijela Ćirović

(subota 2. novembar, pregled najvažnijih tema na naslovnim stranama u srpskoj štampi)
Beograd, 01.11.2013 - otvaranje izložbe "Incognito", u okviru Beogradskog festivala fotografije "Vizualizator"

Na Kosmetu se sutra održavaju lokalni izbori a prema nekim informacijama, birača je na spisku 600.000 više nego na popisu 2001. Vučić je u Gračanici poručio Srbima da glasaju, dok su se u ovaj grad slile hiljade sunarodnika iz raznih krajeva pokrajine. Jednog od kandidata za gradonačelnika severne Mitrovice Krstimira Pantića napala su sinoć dvojica maskiranih mladića. Đilas tvrdi da je vladin savetnik pretukao aktivistu DS-a. U NIS-u su juče bili začuđeni tvrdnjom ministarke Mihajlović da je ova firma bila konsultovana pri donošenju odluke 9. avgusta. Radioaktivno đubrivo slobodno je ulazilo u Srbiju zbog štamparske greške. Nastavnik iz okoline Niša šamarao je učenike, nakon što su se ovi posvađali. Ajković se mesecima krio u Crnoj Gori a uskoro planira bekstvo i iz ove države. Dečaka je u Slancima usmrtila ograda teška nekoliko stotina kilograma. Reina majka tuži sudiju zbog primanja mita. U sudaru tramvaja u Sarajevu povređeno je više od 50 putnika. Američki džihadisti su se, kažu, borili u BiH protiv Srba. Novak i Federer igraju polufinale u Parizu. Košarkaši Zvezde izgubili su od Panatinaikosa u Pioniru.

kan kan

Sydney, 01.11.2013 - plesačice pariskog "Mulen Ruža" (Le Moulin rouge) ispred Sidnejske opere. "Mulen Ruž" gostuje u Australiji, gde će nastupiti u okviru tradionalnog konjičkog takmičenja Melburn kup (Melbourne Cup) 

Na kosovskim izborima 600.000 više birača

Na Kosmetu će se sutra održati lokalni izbori, koje će Priština prvi put od jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. organizovati na čitavoj teritoriji Kosmeta. Za ove izbore prijavljene su 103 liste – 50 albanskih, 31 srpska, devet bošnjačkih, po tri turske i crnogorske, po dve iz redova aškalijske i romske zajednice, kao i po jedna goranska, egipćanska i hrvatska, piše Danas. Ovi su izbori obaveza iz Briselskog sporazuma. Sprovode se u skladu sa kosovskim propisima a na osnovu rezultata, u nedelju bi trebalo da se formira buduća zajednica srpskih opština. U nju bi, kako je najavljeno, trebalo da uđu većinski srpske opštine koje su u kosovsko zakonodavstvo ušle iz Plana o nadgledanoj nezavisnosti Martija Ahtisarija, koje je Skupština Srbije odbacila. Za sada se zna da će zajednica opština biti deo kosovskog sistema lokalne samouprave, ali još nije jasno da li će i kakve institucionalne veze imati s Beogradom. U Centralnoj izbornoj komisiji Kosva juče se nije znalo ko je nadležan da saopšti broj upisanih građana u birački spisak. U medijima se spekuliše da je na biračkom spisku 600.000 birača više nego što ih je bilo na popisu iz 2001, koji su kosovski Srbi bojkotovali.

moda-brazil

Sao Paulo, 01.11.2013 - revija kolekcije brenda "Lino Villaventura" na Nedelji mode u Sao Paulu (Autumm-winter Sao Paulo Fashion Week, 30 October to 04 November)

Vučić u Gračanici pozvao Srbe da glasaju..

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je juče u Gračanici pred oko 15.000 ljudi, kako izveštavaju Novosti, da se u nedelju bira „između budućnosti i opstanka sa jedne strane i prošlosti i nestanka sa druge“. „Izađite na ove sudbonosne izbore. Ne dajte da Kosovsku Mitrovicu, Gračanicu i sve srpske opštine preuzmu oni koji nisu Srbi i koje ne želite“, istakao je on. Vučić je tako, poslednjeg dana predizborne kampanje, ispunio obećanje i stigao na Kosmet sa ministrom bez portfelja Aleksandrom Vulinom. Vučić, Vulin i ministar pravde Nikola Selaković stigli su u Gračanicu praćeni 21 džipom kosovske policije, Euleksa i Kfora. „Najmanje šest opština treba nam da bismo formirali zajednicu srpskih opština, od koje nam zavisi budućnost. Ima faktora spolja, ali i unutar Kosmeta koji to ne žele. Zato glasajte da bi Srbi ostali svoji na svome. Da nam se deca rađaju, idu u srpske škole i da ovde dobiju posao. Želimo dobre odnose sa Albancima, ali ne dajte da neko ko nije Srbin, ili ga ne želite, preuzme vašu sudbinu u svoje ruke“, dodao je Vučić.

moda-kina

Beijing, 01.11.2013 - Nedelja kineske mode u Pekingu (L'Oreal Hairstyling Show at China Fashion Week): kolekcija - Wu Jia

..Kolone sunarodnika iz raznih delova pokrajine..

Sat vremena pre nego što je Vučić stigao u Gračanicu, u ovaj deo Kosmeta pristizale su kolone Srba iz različitih delova južne srpske pokrajine, piše Politika. Nosili su različite transparente s natpisima „Zato što je Srpska“, „Podržimo Srbiju“. Zajedno sa školskom drugaricom, na miting je došla i Anđelina Ćirković iz Kuzmina, učenica četvrtog razreda gimnazije. „U školi su nam delili flajere, pa smo došle da podržimo Srbe da izađu na izbore. Tek sam napunila 18 godina, ovo je moje prvo glasanje. Mislim da nam izbori neće doneti bolju budućnost, ali će bar naši Srbi biti na vlasti“, rekla je ona. Penzioner Milan Milić ponosno je naglasio da će iz njegove kuće na izbore zajedno otići osam članova domaćinstva, napominjući da je ubeđen da u Gračanici nikada neće vladati Albanci. „Za nedeljne izbore se kao za slamku hvatam“, kaže radnica Nevenka Plavec. Nju su proterali iz Zagreba 1991, zatim 1999. iz Prištine, gde je dobila otkaz u tamošnjoj opštini. „Ja više nemam kuda, moramo glasati i opstati u Gračanici“, dodala je Nevenka.

moda sao paolo

Sao Paulo, 01.11.2013 - revija kolekcije brenda "Colcci" na Nedelji mode u Sao Paulu (Autumm-winter Sao Paulo Fashion Week, 30 October to 04 November): Gisele Buendchen

..Napadnut kandidat za gradonačelnika Mitrovice

Dvojica maskiranih napadača sinoć su oko 22 sata napali u Kosovskoj Mitrovic kandidata Građanske inicijative „Srpske“ za gradonačelnika ovog grada Krstimira Pantića, objavljuje Kurir. Pantić je rekao da se incident dogodio ispred zgrade u Kolašinskoj ulici u severnom delu Mitrovice kada su dvojica maskiranih napadača nasrnula na njega. „Sreća je da sam kod sebe imao torbicu za koju su napadači pretpostavljam pomislili da je oružje i nakon nekoliko udaraca pobegli. Ne znam tačno, ali mislim da se radi o mlađim osobama starosti do 20 godina“, dodao je Pantić. Njemu je ukazana lekarska pomoć u mitrovačkoj bolnici gde mu je sanirana povreda na bradi, te je nakon toga pušten kući. List podseća da je Krstimir Pantić jedan od petorice kandidata za gradonačelnika ovog grada na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu.

Vladin savetnik pretukao aktivistu DS-a

Aktivistu DS-a Danila Bobića je uoči opštinskih izbora u Vrbasu pretukao savetnik u vladinoj Kancelariji za Kosmet i koordinator Nove Srbije za Kosovo Zoran Milojević Zelja, koji je često u neposrednoj blizini potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića prilikom poseta Kosmetu, izjavio je lider DS-a Dragan Đilas a prenosi Danas. „Pretučeni Danilo Babić u četvrtak je u policiji identifikovao Milojevića kao vođu napada. Tražimo odgovor od Vučića kako je moguće da takav čovek bude u njegovoj neposrednoj blizini prilikom poseta velikog bezbednosnog rizika“, rekao je Đilas. DS je juče medijima poslala više fotografija Milojevića koji stoji u blizini Vučića u raznim prilikama na Kosovu.

Panićeva prepiska s Klintonom

Bivši jugoslovenski premijer i američki biznismen Milan Panić u autorskom tekstu za Danas upoređuje nedavno obelodanjene papire CIA i svoju prepisku sa američkim predsednicima. „Put do Dejtona bio je dug i težak, na njemu su se ukrštali različiti interesi, pa i unutar i van Amerike. Najvažnije je, međutim, da je ideja mira pobedila ideju rata, i to ne samo u samoj Bosni nego i u Vašingtonu“, navodi on. Panić objašnjava kako je posle odlaska sa mesta premijera, stupio u kontakt i dalju prespisku sa tadašnjim predsednikom SAD Bilom Klintonom, kome je, kako tvrdi, preporučivao mirovno rešenje za bosanski konflikt. „Pismo koje mi je Klinton poslao 3. oktobra 1995. definitivno govori o odluci: samit je na vidiku. Američki predsednik kaže da će samit biti na liniji mojih predloga, i onda opširno govori o sporazumu i odlukama. Koliko shvatam, nije mnogo toga promenjeno u Dejtonu, bez obzira na Holbrukove i anegdote nekih drugih učesnika da je Milošević uz viski tamo bio široke ruke“, piše Panić.

snoudedn nemac

Russia, 01.11.2013 - susret poslanika nemačkog parlamenta, člana partije Zelenih (Partei Bündnis 90/Die Grünen) Hans-Kristijana Štrojblea (74) i bivšeg službenika američke obaveštajne službe Edvarda Snoudena u Rusiji: Edward Snowden, Hans-Christian Ströbele

Spor ministarke energetike i NIS-a

Odluka Vlade Srbije od 9. avgusta, zbog koje je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Moskvi „prozvao“ Vladu, sada je svima poznata jer je juče objavljena na sajtu Ministarstva energetike, iako je reč o poverljivom dokumentu, piše Politika. Zbog tog dokumenta koplja su i juče ukrstili ministarka energetike Zorana Mihajlović i predstavnici kompanije NIS. Ministarka tvrdi da je ruska strana i te kako dobro znala i bila upućena u to što dokument sadrži, dok je iz NIS-a to demantovano. „Dokument je rađen zajedno sa NIS-om a nismo to morali da radimo, jer su ovo samo okviri za ponašanje srpske a ne ruske strane. Najvažnije od svega jeste da je dokument u korist NIS-a i u to svako može da se uveri. Nije on prvi na kojem smo zajedno radili. Svaki pravilnik i sve drugo radi se zajedno, i to je normalno“, objasnila je Mihajlovićeva. U NIS-u su juče bili začuđeni tvrdnjom ministarke da su i oni učestvovali u donošenju ove odluke. Oni tvrde da dokument nije prethodno usaglašen niti razmatran sa većinskim akcionarom NIS-a, „Gaspormnjeftom“, niti sa top menadžerima.

Radioaktivno đubrivo zbog - štamparske greške

Sirovina za proizvodnju mineralnog đubriva, sa nivoom radioaktivnosti koji je deset puta viši od propisanog, mesec i po dana 2009. godine je ulazila u Srbiju potpuno zakonito. Kako pišu Novosti, navodna štamparska greška u „Službenom glasniku“ o dozvoljenim nivoima radioaktivnosti, u vreme dok je ministar poljoprivrede bio Saša Dragin, otvorila je vrata sirovinama čija je radioaktivnost znatno veća od dozvoljene. Sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine Đorđe Bugarin kaže da su uvoznici gotovog mineralnog đubriva upozoravali na ovu grešku, jer je na ovaj način stizala i znatno jeftinija sirovina za proizvodnju. Cena đubriva formirana je kao da je đubrivo proizvedeno od znatno skuplje i manje radioaktivne sirovine, pa je to ugrozilo poslovanje uvoznika. „Koliko mi je poznato, na ovaj način je u Srbiju ušlo nekoliko hiljada tona ove sirovine, ali, koliko tačno i ko je uvozio, moraće da utvrde državni organi“, kaže Bugarin.

Nastavnik iz Jelašnice šamarao učenike

Nastavnik opštetehničkog obrazovanja u OŠ „Đura Jakšić“ u Jelašnici kod Niša, Slaviša Milojković, šamarao je i tukao štapom učenike šestog razreda, tvrdi otac jednog od učenika Slaviša Nikolić za Kurir. „Gruđa đaka se pokoškala i kad je za to saznao, Milojković je uleteo u učionicu, lupio šamar jednom dečaku pitajući ga zašto bije devojčicu a onda nastavio da udara redom ne pitajući ko je kriv. Tako je i moj sin Petar zaradio šamar“, kaže Nikolić. Petar prepričava kako je Milojković uleteo u učionicu vičući „Majmuni, stoke, svinje“ i onda krenuo da šamara. Nastavnik ima običaj da tuče učenike štapom po ruci, „udari dva puta da ne boli a treći put tako jako da ostane šara od štapa na ruci“. Nikolić kaže da je tražio objašnjenje od uprave škole, ali su se svi oglušili o zahteve, zbog čega se obratio i prosvetnoj inspekciji. Direktorka Slađana Miladinović saopštila je da je Milojković suspendovan 30. oktobra, kada je protiv njega pokrenut disciplinski postupak.

Ajković sprema bekstvo iz Crne Gore

Policija sumnja da je vođa niškog narko-klana Zoran Ajković, zvani Ajkula, trenutno u Crnoj Gori a postoje indicije i da planira bekstvo, objavljuje Blic. Očekuje se da za njim, za sada zbog iznude, bude raspisana međunarodna poternica. Ajković je već mesecima u Crnoj Gori, na relaciji Podgorica-Budva. U Nišu se nije pojavio ni letos kada je njegova sestra Vesna uhapšena a zatim i osuđena na četiri godine zatvora. Izvor lista blizak istrazi navodi da Ajković ima dve kuće u Crnoj Gori, jednu u Podgorici, drugu u Budvi, ali i druge nepokretnosti. Tamo je raširio posao u građevini i kupio nekoliko bioskopa. Kada je obruč oko njega i porodice počeo da se steže, hapšenjem Vesne Ajković, jednu od kuća je dao u zakup zbog čega se posumnjalo da planira bekstvo. Ovaj sagovornik kaže da Ajković ima i kuću na samo pet kilometara od granice sa Albanijom. Niški narko-bos poznat je po tome što je o poslu komunicirao samo sa planovima najuže porodice, pa je policiji bilo teško da nađe svedoke za nezakonite aktivnosti. Posle hapšenja brata i sestre, u Nišu je ostao samo njegov otac.

Dečaka usmrtila metalna ograda

Trogodišnji Petar Stošić nastradao je juče u Slancima, kada se na njega srušila ogromna metalna ograda, teška nekoliko stotina kilograma. U teškom stanju prevezen je u Urgentni centar, gde je preminuo i pored ukazane pomoći, pišu Novosti. Mališan se igrao u komšijskom dvorištu sa još troje dece a nedaleko odatle sedeo je njegov deda. Iz nepoznatih razloga, ogromna metalna klizna ograda pala je pravo na dečaka. Deda je izvukao povređenog mališana i kolima su ga odmah odvezli ka Beogradu a na pola puta ih je dočekalo vozilo Hitne pomoći. Dečak je odvezen u Urgentni centar, ali je, pored reanimacije i ukazane pomoći, podlegao povredama.

Reina majka tuži sudiju zbog primanja mita

Nataša Matijević, majka troipogodišnje Ree, zbog koje su građani Ljiga nedavno protestovali da bi sprečili izvršenje presude po kojoj je dete trebalo da bude oduzeto majci i poslato ocu u Zagreb, juče je bila na razgovoru kod višeg tužioca u Valjevu. Povod je krivična prijava koju je njen advokat podneo protiv Milutina Ilića, sudije Sudske jedinice Ljig, Osnovnog suda u Valjevu. Advokat Vladimir Marinkov je za Novosti istakao da je krivična prijava podneta 3. oktobra zbog kršenja zakona od strane sudije, povrede ravnopravnosti i primanja mita. Takođe, podneta je i protiv oca deteta Roberta Matijevića zbog davanja mita. U prijavi se navodi da se sudija Ilić viđao sa Robertom u sudu u Ljigu i kada nisu bila zakazana ročišta, i to u društvu ljudi jedne agencije za obezbeđenje iz Beograda. Nataša kaže da nju, za razliku od Roberta, iako je ona ćerkin staratelj, sudija nijednom nije pozvao na razgovor, niti je tražio mišljenje Centra za socijalni rad, što je u najboljem interesu deteta. „Ponašao se kao da Rea nije živo biće, već predmet oko koga se vodi spor“, kaže ona.

U sudaru tramvaja u Sarajevu 50 povređenih

U sudaru dva tramvaja u Sarajevu povređeno je, uglavnom lakše, oko 50 osoba, ali su jednom dečaku konstatovane teške telesne povrede opasne po život. Primarijus dr Milan Mandilović kazao je da je u Opštu bolnicu primljeno 25 pacijenata od 24 s lakšim i jedan sa težim povredama, prenosi Politika. Lakše ranjeni imaju povrede ligamenata, mišića i nekoliko slučajeva frakture kostiju, koje nisu opasne po život. I u Klinički centar primljeno je 28 putnika, kojima su konstatovane povrede u vidu fraktura, kontuzija, posekotina i udaraca, rekla je portparol Selma Mulić, naglasivši da niko nije životno ugrožen. Među povređenima su i vozači tramvaja. Naime, dva tramvaja sudarila su se u Sarajevu u blizini Tehničke škole a sudar je prouzrokovala automatska skretnica, što je treći put u poslednje tri godine da ta skretnica izaziva saobraćajne probleme. Prednji delovi tramvaja smrskani su od siline udara. Oba vozila bila su puna putnika, koji su prilikom udara popadali na pod. Oni koji su mogli da se kreću, panično su napuštali tramvaje a povređene su izvlačili prolaznici.

sarajevo-sudar-tram

Sarajevo, 01.11.2013 - istraga na mestu sudara tramvaja u Sarajevu, kada je najmanje 45 osoba povređeno

Američki džihadisti borili se protiv Srba u BiH

Veliki broj Amerikanaca borio se širom sveta na strani islamskih džihadista a deo njih je učestvovao u ratu u BiH tokom devedesetih godina, boreći se protiv Srba, rečeno je na tribini u Vašingtonu a prenosi Kurir. Američki novinar J. M. Berger predstavio je svoju knjigu „Džihad Džo“ u kojoj je opisao kako su Amerikanci odlazili da se bore na strani islamista. Prema njegovim podacima, više od 300 državljana SAD, uglavnom muslimanskog porekla, učestvovalo je u sukobima, od čega najmanje 25 u BiH. „Oni su trenirali mudžahedine u Bosni i to je tada bilo u interesu Amerike jer su muslimani smatrani za žrtve tog rata“, naveo je autor knjige. Kako tvrdi, deo Amerikanaca koji su bili u BiH i borili se na strani vlasti u Sarajevu, bio je povezan i sa pripadnicima Al Kaide.

vti proslava

Beograd, 01.11.2013 - proslava 65. godišnice Vojnotehničkog instituta (VTI)

Sahranjen Aleksandar Tijanić

Novinar Aleksandar Tijanić sahranjen je juče na beogradskom Novom groblju u prisustvu porodice, velikog broja građana, novinara i državnih funkcionera. Uz zvuke pesme Arsena Dedića „O mladosti“ porodica, prijatelji, kolege i brojni poštovaoci oprostili su se od ovog novinara, piše Kurir. Opelo je služio vladika Porfirije a od Tijanića govorima su se oprostili njegova ćerka i sin Zara i Stefan, kum Vasa Jeremić i novinar Slavoljub Slava Đukić, sa kojim je Tijanić radio u NIN-u sedamdesetih godina prošlog veka. „Tijanić je svojim duhom, ogromnim talentom i Božijom duhovitošću bio pravi gigant novinarstva. Imao je britko pero, ali i dobru dušu i u potpunosti je davao sebe u poslu“, rekao je Đukić.

tijanic sahrana

Beograd, 01.11.2013 - kremacija i ispraćaj posmrtnih ostataka generalnog direktora RTS Aleksandra Tijanića na Novom groblju u Beogradu

Polufinale u Parizu Đoković-Federer

Posle skoro godinu dana Novak Đoković će danas igrati protiv Rodžera Federera, jer je Švajcarac obezbedio učešće u polufinalu Mastersa u Parizu pobedom nad Huanom Martinom del Potrom od 6:3, 4:6, 6:3. Poslednji put Đoković i Federer igrali su u finalu završnog Mastersa 2012. a taj meč, u kojem je Novak pobedio sa 7:6, 7:5, bio je njihov 29, piše Blic. Federer, koji protiv Noleta vodi sa 16:13, od toga 12:10 na terenima na tvrdoj podlozi, na kakvom se i igra u pariskoj prestonici, odlično je odigrao protiv Argentinca u četvrtfinalu. Bio je daleko konkretniji u napadu, manje je grešio i briljirao na mreži. S druge strane, Đoković je u dva seta savladao Stanislasa Vavrinku i plasirao u polufinale.

Košarkaši Zvezde izgubili od Panatinaikosa

Košarkaši Crvene zvezde Telekom bili su na korak od prve evroligaške pobede, ali su i pored +15 na poluvremenu, u Pioniru u okviru trećeg kola elitnog takmičenja, izgubili od šestostrukog prvaka Evrope, Panatinaikosa sa 86:90 posle produžetaka. Posle poraza od Lokomotive u beogradskoj Areni a potom i od Makabija u Tel Avivu, piše Blic, crveno-beli našli su se pred teškim zadatkom, jer im je u goste stigao šestostruki prvak Evrope. I bili su „na korak od podviga“, ali na kraju je favorit odneo oba boda u Atinu, ostavivši Zvezdu na nuli, ali i da se pita šta joj se to desilo. Pred početak meča, navijači su prilično izvređali bivše igrače Partizana, sada članove Panatinaikosa Stefona Lazmea i Džejmsa Gista, dok je aplauz prilikom zagrevanja dobio Vladimir Janković, sin pokojnog Bobana Jankovića, nekadašnjeg košarkaša Zvezde i Panioniosa. Njemu je uručen Zvezdin dres. 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...