MILIJARDERI VRAĆAJU RUSKO DRŽAVLJANSTVO

M.L.

Baronov živi stalno u Švajcarskoj a Timašev u Sjedinjenim Državama. Svoje ruske dokumente o državljanstvu predali su ambasadi Rusije na Kipru čiji su državljani
(ilustracija, Ratmir Timašev i Andrej Baronov, osmi i deveti milijarderi sa liste najbogatijih u Rusiji koji su otkazali rusko državljanstvo, izvor Forbes.ru)

Dva ruska milijardera, koji su u periodu od 2017. do 2021. bili među 200 najbogatijih preduzimača Rusije, odrekli su se građanstva Ruske Federacije. Radi se, kako izveštava časopis Forbs (Forbes), o osnivačima firmi Vim softver (Veeam Software) i Obdžekt first (Object First) Andreju Baronovu i Ratmiru Timaševu.

Baronov je svoj korak objasnio "dubokom patnjom" koju u njemu izaziva rat Rusije protiv Ukrajine.

Od početka rata u Ukrajini odreklo se ruskog državljanstva ukupno devetoro milijardera. Baronov i Timašev predali su svoje ruske dokumente o državljanstvu u ambasadi Rusije na Kipru čiji državljani ostaju i dalje. Baronov, inače, živi stalno u Švajcarskoj a Timašev u Sjedinjenim Državama.

"Ja sam privatna osoba i nikad ne dajem javne izjave, posebno one o politici. Ovo sada je izuzetak jer sam duboko potresen ruskom invazijom na Ukrajinu", izjavio je Baronov.

"Predao sam sve svoje dokumente koji su možda potrebni za odricanje od državljanstva", rekao je i dodao da je milione dolara predao humanitarnim organizacijama koje pomažu izbeglicama sa teritorija koje drži ruska armija.

Forbes je 2020. procenjivao imovinu Baronova na 770 miliona dolara, a Timaševa na 680 miliona. Radi se o novcu koji su stekli prodajom kompanije Vim Softver u SAD.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...