GUTEREŠ: TRAČAK NADE I LJUDSKOSTI

D. Ćirović

Hamas oslobodio još 12 talaca, piše Vol strit džornal. Britanci ustanovili da su pregledi na daljinu štetni po pacijente, donosi Dejli telegraf. Zbog izbora u Moskvi pojačano izdavanje pasoša u okupiranim teritorijama Ukrajine, objavljuje Ukrinform. Egipat ponovo u fokusu kao mesto za relokaciju Palestinaca, objavljuje RT. Rijad izabran za domaćina Ekspo 2030, izveštava Arab njuz. Generalni sekretar UN stigao u Njujork, stoji u Global tajmsu
(ilustracija, Saudijska prestonice je trijumfovala juče kada je 165 zemalja izabralo Rijad da bude grad-domaćin prestižnog svetskog sajma Ekspo 2030, objavljuje Arab njuz)

Kako je Hamas oslobodio još 12 ljudi, na delu je ubeđivanje obeju strana da produže primirje. Britanci su ustanovili da su pregledi na daljinu, telefonom ili onlajn, imali loše posledice po pacijente. Usled predstojećih izbora u Moskvi, lokalnim liderima okupiranih teritorija Ukrajine je naređeno da pojačaju mere uvođenja u rusko državljanstvo. Egipat je ponovo u fokusu kao destinacija za iseljavanje Palestinaca na Sinajsko poluostrvo. Rijad je izabran za domaćina Ekspo 2030. Generalni sekretar UN stigao je u Njujork i kazao da je prekid vatre „tračak nade i ljudskosti“.

Wall-Street-Journal-29-11-s

Hamas oslobodio još 12 ljudi

Egipat i Katar su saopštili da se dve strane posle razmene talaca i zatvorenika između Izraela i Hamasa, ubeđuju da produže primirje u Gazi i nakon isteka produženja od dva dana, piše Vol strit džornal. Hamas je u utorak oslobodio još 12 talaca, među kojima 10 Izraelaca.

U zasebnom tekstu, oslobođeni taoci govore o tome kako su preživeli. Američki dnevnik navodi primer devojčica od 13 i devet godina kojima je Hamas zapretio da moraju da pričaju tiho. I nakon što su oslobođena, deca i dalje šapuću među sobom, stoji u tekstu.

www.wsj.com

Daily-Telegraph-29-11-s

Pregled na daljinu štetan

Zakazani pregledi telefonom ili onlajn su rizik za nanošenje štete pacijentima, pokazala je studija Britanskog medicinskog žurnala čije rezultate objavljuje Dejli telegraf. Analiza je pokazala da su konsultacije na daljinu između 2020. i 2023. donele smrt i ozbiljna oštećenja usled pogrešnih dijagnoza i odložene reakcije.

Zvaničnik britanske vlade u vreme početka pandemija 2020. sada je kazao da je moguće da je kovid-19, u stvari, virus koji je stvorio čovek a zbog čega je bilo teško pripremiti se za eksalaciju situacije, objavljuje takođe list.

www.telegraph.co.uk

Ukrinform-29-11-s

Pojačane mere pred izbore

Grad Turku u Finskoj otkupiće zgradu bivšeg ruskog konzulata za 1,6 miliona evra, koju će verovatno srušiti i na istom mestu podići centar za brigu o deci, prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Kao deo pripreme za takozvane predsedničke izbore u Rusiji, liderima okupacionih administracija u Ukrajini naređeno je da pojačaju prisilno uvođenje u državljanstvo i izdavanje pasoša u privremeno zauzetim teritorijama, piše Ukrinform.

www.ukrinform.net

RT-29-11-s

Egipat ponovo u fokusu

Iduća godina će biti veliki izazov za evropskog „top sanjara“, ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, objavila je italijanska štampa, rangirajući uticajne ljude godine a prenosi ruska mreža RT.

Egipatska reakcija na događaje u Gazi privukla je novu pažnju na stari američko-izraelski plan da se palestinski narod iseli na Sinaj, donosi komentator RT-a. Ranije je ovo pitanje stalno iskrsavalo tokom pregovora sa Egiptom a sada se čini da će Abdel Fatah al Sisi morati time opet da se bavi kao optimalnim rešenjem za Gazu.

www.rt.com

Arab-News-29-11-s

Rijad domaćin Ekspo 2030

Saudijska prestonice je trijumfovala juče kada je 165 zemalja izabralo Rijad da bude grad-domaćin prestižnog svetskog sajma Ekspo 2030, objavljuje Arab njuz.

Princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman primio je brazilskog predsednika Luiza Inacija Lula da Silvu koji je sinoć doputovao u Rijad u dvodnevnu posetu, donosi takođe Arab njuz.

www.arabnews.com

Global-Times-29-11-s

Gutereš pozdravio „tračak nade i ljudskosti“

Kina će podržati predsedavanje UAE predstojećom klimatskom konferencijom COP28 koja počinje sutra u Dubaiju, da se primene mere zarad pravednog, razumnog i uspešnog globalnog sistema brige o klimi, piše Global tajms.

List iz Pekinga na prvoj strani objavljuje fotografiju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša kako stiže u Njujork a gde će prisustvovati brifingu o palestinsko-izraelskom konfliktu, između ostalog. Za produženje prekida vatre Gutereš je rekao da je „tračak nade i ljudskosti usred mraka rata“.

www.globaltimes.cn

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...