PRODUŽEN PREKID VATRE U GAZI

D. Ćirović

Izrael i Hamas postigli novi dogovor, piše Vol strit džornal. Hamas odbija da oslobodi desetomesečnu bebu, donosi Dejli telegraf. Ukrajina u NATO tek posle rata, prenosi Ukrinform. Razgovori sa SAD nemogući, poručuju iz Moskve a izveštava RT. Arapi i Evropa za uspostavljanje dve države, objavljuje Arab njuz. Kina predsedava SB UN o situaciji na Bliskom istoku, stoji u Global tajmsu
(ilustracija, Izrael i Hamas su se sinoć kasno dogovorili da se produži prekid vatre na još dva dana, javlja Arab njuz)

Izrael i Hamas su se dogovorili da se produži prekid vatre za još dva dana. Hamas odbija da oslobodi desetomesečnu bebu koja je prebačena drugoj terorističkoj organizaciji na jugu Gaze a koja je meta sledeće izraelske ofanzive. Ukrajina će moći da se pridruži NATO-u tek posle rata. Razgovori sa SAD su nemogući u postojećim uslovima, ističu iz Moskve. Arapske i evropske države su se u Barseloni založile za uspostavljanje dve države kao rešenje za krizu u Gazi. Kineski diplomata putuje u Njujork gde će predsedavati sastankom Saveta bezbednosti UN o situaciji na Bliskom istoku.

Wall-Street-journal-28-11-s

Prekid vatre produžen za dva dana

Izrael i Hamas su se juče dogovorili da produže prekid vatre na još dva dana da bi još izraelskih talaca bilo oslobođeno a kao deo krhkog sporazuma koji je doneo predah u sedmonedeljnom ratu, saopštili su pregovarači iz Egipta, Katara i Hamasa a piše Vol strit džornal.

Ispod centralne fotografiji na naslovnoj strani stoji da se “prva dama” Džil Bajden pohvalila božićnom dekoracijom u Beloj kući uz naziv teme „Magija, čudo i radost“.

www.wsj.com

Daily-Telegraph-28-11-s

Hamas odbija da oslobodi bebu

Hamas odbija da oslobodi desetomesečnu bebu koju drži kao taoca u Gazi, saopštio je Izrael sinoć a objavljuje Dejli telegraf. Beba Kfir Bibas je predata drugoj palestinskoj terorističkoj grupi u južnom gradu Kah Junisu, koji će biti velika meta sledećeg napada Izraela.

Bivši lider britanske Konzervativne partije ocenio je da je predlog da veliku nacionalnu novinu Telegraf preuzme Abu Dabi „zabrinjavajući“ i da ga „treba sprečiti“, prenosi list.

www.telegraph.co.uk

Ukrinform-28-11-s

Članstvo u NATO kad prođe rat

Ukrajina ne može da se pridruži NATO-u dok traju borbe u zemlji, ali saveznici će podržati i pomoći Ukrajini u stalnoj primeni reformi kako bi bila bliža članstvu, kazao je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg a objavljuje ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Niko poslednjih decenija nije izazvao veću štetu na uštrb slobodne navigacije koliko Rusija, istakao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, obraćajući se učesnicima 33. Skupštine Međunarodne pomorske organizacije a prenosi Ukrinform.

www.ukrinform.net

RT-28-11-s

Razgovori sa SAD nemogući

Smisleni razgovori sa SAD su nemogući pod trenutnim uslovima, istakao je ruski zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, dodavši da Rusija neće pristati na „unilateralnu koncesiju“, piše ruska mreža RT.

Tvrdoglavost NATO-a i odbijanje da se pozabavi zabrinutošću Moskve za svoju bezbednost izazvala je krizu u Ukrajini, ocenio je Jurij Ušakov, viši savetnik Vladimira Putina za spoljnu politiku a takođe prenosi RT.

www.rt.com

Arab-News-28-11-s

Arapi i Evropa za dve države

Izrael i Hamas su se sinoć kasno dogovorili da se produži prekid vatre na još dva dana, čime se nastavlja pauza u sedmonedeljnom krvoproliću koje je usmrtilo gotovo 15.000 Palestinaca i većinu enklave svelo na ruševine i otpad, piše Arab njuz.

U zasebnom tekstu, saudijski list objavljuje i da su na sastanku Foruma unije Mediterana u Barseloni, arapske i evropske zemlje pozvale na rešenje uspostavljanjem dve države na Bliskom istoku.

www.arabnews.com

Global-Times-28-11-s

Kina predsedava SB UN o Gazi

Kineski diplomata Vang Ji otputovaće u Njujork da bi predsedavao sastankom na visokom nivou Saveta bezbednosti UN o palestinsko-izraelskom problemu 29. novembra, što se tumači kao najnovije nastojanje međunarodne zajednice, uključujući i Kinu, da pogura prekid borbi u Gazi, piše Global tajms.

Kineska centralna banka i druge vladine agencije juče su obelodanile 25 mera za podsticaj finansijske podrške privatnom sektoru u zemlji, objavljuje dnevnik u vrhu naslovne strane.

www.globaltimes.cn

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...