NIŠTA OD PREKIDA VATRE U GAZI

D. Ćirović

Lekari u Gazi previjaju rane u mraku, piše Vol strit džornal. Netanjahu najavio da neće zaustaviti borbu, izveštava Dejli telegraf. Međunarodni sud pravde UN prvi put u istoriji bez ruskog predstavnika, prenosi Ukrinform. Bajden isključio mogućnost da će doći do pauze, donosi RT. Makron pozvao na smirivanje situacije, objavljuje Arab njuz a kineski stručnjaci ocenjuju da je to malo verovatno, stoji u Global tajmsu
(ilustracija, Kako padne mrak, tako se zatamni i bolnica zbog nedostatka energenata, pa osoblje u krcatoj Al Šifa bolnici u Gazi često previja rane uz svetlost mobilnih telefona)

U krcatoj Al Šifa bolnici u Gazi lekari previjaju rane u mraku. Benjamin Netanjahu se zavetovao da neće zaustaviti borbe a mogućnost prekida vatre isključio je i američki predsednik. Međunarodni sud pravde UN prvi put u istoriji nema predstavnika Rusije. Francuski šef države apelovao je na smirivanje situacije u Gazi, dok kineski stručnjaci ocenjuju da je to malo verovatno.

Wall-Street-Journal-10-11-s

Krcata Al Šifa bolnica

U krcatoj Al Šifa bolnici u Gazi, hodnici su puni porodica dok su drugi podigli šatore u dvorištu, piše Vol strit džornal. Lekari, kojih je malo i nemaju medicinsku opremu, pomažu krvavim pacijentima na podu. Kako padne mrak, tako se zatamni i bolnica zbog nedostatka energenata, pa osoblje često previja rane uz svetlost mobilnih telefona.

U vrhu strane, američki list objavljuje da je Kina ponovo u oktobru otišla u deflaciju nakon kratkog odlaganja, pokazujući koliko je teško Pekingu da ojača domaću tražnju.

www.wsj.com

Daily-Telegraph-10-11-s

Nema humanitarne pauze

Riši Sunak je pod pritiskom da otpusti državnu sekretarku Suelu Brejverman zbog kritike policije a nakon što je kabinet ministara ocenio da je preterala, piše Dejli telegraf.

Benjamin Netanjahu se zavetovao da Izrael neće prekinuti borbe u Gazi uprkos tome što je Bela kuća juče najavila dogovor o pauzi iz humanitarnih razloga, stoji u vrhu strane.

www.telegraph.co.uk

Ukrinform-10-11-s

Sud pravde UN bez Rusa

Prvi put u istoriji, nijedan predstavnik Ruske Federacije nije izabran za Međunarodni sud pravde UN, objavljuje ukrajinska novinska agencija Ukrinform. UN je delegirao pet članova za sud u Hagu na idućih devet godina.

SAD će nastaviti da odvaja pakete pomoći za Ukrajinu u granicama fonda predsednika, uz Pentagon koji poziva Kongres da dozvoli dodatna sredstva što je pre moguće, piše Ukrinform.

www.ukrinform.net

RT-10-11-s

Bez prekida vatre u Gazi

Nema šanse da ruska vojska bude poražena, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov a prenosi ruska mreža RT. Njegov komentar je usledio posle tvrdnje ruskog predsednika da su zapadne vlade smanjile očekivanja kada je u pitanju ishod ukrajinskog konflikta.

Američki predsednik Džo Bajden isključio je mogućnost da se u Gazi može uspostaviti trajniji prekid vatre između Izraela i Hamasa, objavljuje RT.

www.rt.com

Arab-News-10-11-s

Makron: Svaki život je vredan

Francuski predsednik otvorio je konferenciju u Parizu uz apel Izraelu da zaštiti civile, rekavši da „svaki život ima istu vrednost“ i pozvavši na pauzu u borbama da bi mogla da se dostavi neophodna pomoć, piše Arab njuz. Uz fotografiju Palestinaca koji nose ranjenika, list prenosi i izjavu egipatskog šefa diplomatije koji je istakao da potezi Izraela prevazilaze „pravo na samoodbranu“.

Gađanja američke vojske u Siriji imaju za cilj uništenje oružja i odvraćanje grupa koje podržava Iran da napadaju američko osoblje u svetlu sukoba Izraela i Hamasa, istakla je Bela kuća a objavljuje Arab njuz.

www.arabnews.com

Global-Times-10-11-s

Male šanse za okončanje krize

Kina i SAD pokreću novu rundu ekonomskih i trgovinskih razgovora uz sastanak zamenika kineskog premijera i američke ministarke finansija u San Francisku iduće nedelje, izveštava Global tajms.

Iako je Emanuel Makron pozvao na prekid vatre usled sve veće humanitarne krize u Gazi, kineski stručnjaci ne veruju da ima šanse da se situacija popravi, objavljuje list.

www.globaltimes.cn

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...