CIVILI BEŽE IZ GAZE, KATAR POKRENUO PREGOVORE

D. Ćirović

Kina i Rusija skupljaju simpatije za Palestince, piše Vol strit džornal. Načelnik policije će biti kriv ako bude nereda za Dan primirja, navodi Dejli telegraf. Rusija pokušava da povrati oružje koje je već izvezla, objavljuje Ukrinform. Potrošene finansije za Ukrajinu, prenosi RT. Hamas bi trebalo da oslobodi taoce a Izrael da pauzira bombardovanje zarad humanitarne pomoći, donosi Arab njuz. U Kini globalna internet konferencija, stoji u Global tajmsu
(ilustracija, Hiljade palestinskih civila s mukom se juče povlačilo iz severnog dela Gaze, pokušavajući da nađe utočište od vazdušnih napada Izraela i borbi na terenu između vojnika Izraela i Hamasa, izveštava Arab njuz)

Kina i Rusija mogu da izvuku veliku prednost iz krvavog rata u Gazi i pokupe simpatije za Palestince širom sveta. Britanski premijer je kazao da će načelnik policije biti kriv ako dan sećanja bude poremećen zbog protesta. Rusija je potrošila toliko oružja da pokušava da povrati ono koje je već izvezla. Američka agencija upozorila je da ponestaje finansija za humanitarnu pomoć Ukrajini. Dok se hiljade civila juče s mukom izvlačilo iz severne Gaze, Katar je pokrenuo pregovore između Izraela i Hamasa. U Kini se održava globalna internet konferencija.

Wall-Street-Journal-09-11-s

Koristi od Gaze za Kinu i Rusiju

Krvavi rat u Gazi donosi glavnim geopolitičkim rivalima Amerike - Kini i Rusiji - vrednu priliku da prikupe podršku širom sveta, što bi omogućilo dvema represivnim autokratijama da pokupe talas simpatija za Palestince i postave se kao šampioni humanitarnih vrednosti i mira, objavljuje Vol strit džornal.

Holivudski glumci koji štrajkuju, postigli su privremeni sporazum sa velikim studijima što bi moglo da napravi put da industrija nastavi da radi posle gotovo šest meseci protesta zaposlenih, piše američki dnevnik.

www.wsj.com

Daily-Telegraph-09-11-s

Načelnik policije kriv za nerede

Oksfordska Astra-Zeneka vakcina protiv kovida označena je „defektnom“ tokom multimilionske zakonske procedure koja pokazuje da su tvrdnje o njenoj efikasnosti bile „umnogome preterane“, objavljuje Dejli telegraf.

Britanski premijer je prihvatio da će propalestinski protest na Dan primirja ipak biti održan, ali je upozorio da će uzeti načelnika policije za odgovornog ukoliko obeležavanje ovog dana sećanja bude uzurpirano, piše list.

www.telegraph.co.uk

Ukrinform-09-11-s

Rusija potrošila oružje

Rusija pokušava da povrati delove odbrambenog sistema koje je izvezla u zemlje poput Pakistana, Egipta, Belorusije i Brazila, nastojeći da nadomesti ogromne količine oružja koje je potrošila na rat sa Ukrajinom, piše ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Velika Britanija je uvela nove sankcije protiv 29 pojedinaca i organizacija koji se bave ruskim zlatom, naftom i strateškim sektorom, prenosi Ukrinform.

www.ukrinform.net

RT-09-11-s

Nema više para za Ukrajinu

Američka agencija koja nadgleda humanitarni program Vašingtona za Ukrajinu, upozorila je zvaničnike da su finansije potrošene, čime Kijev dolazi u rizik ekonomskog uništenja ukoliko se još novca ne prebaci, piše ruska mreža RT.

Uslovi jednostavno nisu dobri da bi Evropska unija uzela u obzir članstvo Ukrajine, istakao je mađarski šef diplomatije Peter Sijarto a takođe objavljuje RT.

www.rt.com

Arab-News-09-11-s

Katar pokrenuo pregovore

Hiljade palestinskih civila s mukom se juče povlačilo iz severnog dela Gaze, pokušavajući da nađe utočište od vazdušnih napada Izraela i borbi na terenu između vojnika Izraela i Hamasa, izveštava Arab njuz. Katar je pokrenuo pregovore da Hamas pusti preostalih 12 talaca a Izrael zauzvrat uvede trodnevni prekid vatre kako bi stigla pomoć.

Jemenska vlada optužila je Hute koje podržava Iran, da su odgovorni za eksploziju automobila u kojoj je trebalo da strada vojni načelnik, general Sagher bin Aziz, koji je preživeo, stoji u vrhu strane.

www.arabnews.com

Global-Times-09-11-s

Globalna internet konferencija

Svetska internet konferencija na Vužen samitu počela je juče gde će predstavnici globalne sajber-scene razgovarati o temama internet industrije, objavljuje Global tajms.

Kineski finansijski regulatori su juče obećali da će uvesti propise koji će sprečiti finansijske rizike dok će produbiti reforme za snabdevanje i proširiti otvaranje sektora, piše takođe list.

www.globaltimes.cn


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...