PUTIN I ERDOGAN BEZ DOGOVORA O ŽITU, NOVI NUKLEARNI SPORAZUM

D. Ćirović

Mogući špijuni Kine imali pristup osetljivim mestima u SAD, piše Vol strit džornal. Kim Džong Un putuje u Rusiju zbog oružanog dogovora, objavljuje Dejli telegraf. Ruski i turski predsednik nisu uspeli da se dogovore o žitnom koridoru, navodi Ukrinform. Šefovi država nagovestili jaču saradnju u regionu, izveštava RT. Od sastanka se očekivao nastavak izvoza iz Ukrajine, stoji u Arab njuzu. Američka ministarka završila "produktivnu" posetu Pekingu, pa kritikovala Kinu, podseća Global tajms
(ilustracija, šefovi država Rusije i Turske tokom jučerašnjeg razgovora, prenosi Global tajms)

Kineski državljani, tvrdeći da su turisti, imali su pristup osetljivim mestima u SAD. Kim Džong Un putuje u Rusiju zarad novog oružanog dogovora. Ruski i turski predsednik nisu uspeli da se dogovore oko žitnog koridora. Dvojica lidera su razgovarali o jačoj saradnji u regionu, kao i izgradnji druge nuklearne elektrane u Turskoj. Od sastanaka se očekivalo da donese dogovor o nastavku izvoza žita iz Ukrajine. Američka ministarka kritikovala je Kinu čim je završila zvaničnu "produktivnu" posetu Pekingu.

Wall-Street-Journal-05-09-s

Pretnja kineske špijunaže

Kineski državljani koji se ponekad predstavljaju kao turisti, imali su pristup vojnim bazama i drugim osetljivim mestima u SAD oko 100 puta tokom prethodnih godina, otkrili su američki zvaničnici koji su za ove incidente rekli da su potencijalna pretnja špijunaže, piše Vol strit džornal.

Američki list objavljuje i da se ukrajinske trupe bore da probiju ruska utvrđenja na jugu zemlje, ali da će i uspešni proboj predstavljati "tek početak".

www.wsj.com

Daily-Telegraph-05-09-s

Kim Džong Un kod Putina

Britanska ministarka obrazovanja borila se sinoć da zadrži svoje mesto u kabinetu nakon što je primorana da se izvini za tvrdnju da drugi ljudi nisu ništa uradili dok je trajala kriza urušavanja betona u školama, tako što je opsovala nakon što je mislila da je mikrofon isključen, piše Dejli telegraf.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un putuje u Rusiju u oklopnom vozu gde bi trebalo da potpiše potencijalni sporazum o naoružanju sa Vladimirom Putinom, podaci su američke bezbednosne službe koje takođe objavljuje britanski list na naslovnoj strani.

www.telegraph.co.uk

Ukrinform-05-09-s

Nema dogovora o žitnom koridoru

Na sastanku u Sočiju, predsednici Turske i Rusije nisu uspeli da se dogovore oko toga da Moskva ispuni uslove za crnomorsku Inicijativu žita i da se uspostavljanje žitnog koridora obnovi, prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

Kijev ima fotografije na kojima se vidi dron "šahed" kako se ruši na teritoriju Rumunije tokom jučerašnjeg napada Rusije na Ukrajinu, istakao je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar spoljnih poslova a objavljuje Ukrinform.

www.ukrinform.net

RT-05-09-s

Izgradnja nove elektrane u Turskoj

Ruski predsednik je ugostio turskog kolegu u rezidenciji u Sočiju a dvojica lidera su razgovarali o više ključnih tema tokom "vrlo produktivnog" sastanka, među kojima su žitni koridor, rast ekonomske saradnje, izgradnja druge nuklearne elektrane u Turskoj i perspektiva bližih regionalnih veza kada su u pitanju zapadna Afrika, Libija i Sirija, piše ruska mreža RT.

Kijev troši oko 100 miliona dolara dnevno na sukob sa Rusijom, otkrio je odlazeći ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov a takođe obavljuje RT.

www.rt.com

Arab-News-05-09-s

Nada za obnovu izvoza žita

Jedinice pod vođstvom Kurda poslale su pojačanje u Deir Ezor u istočnoj Siriji gde se vode borbe sa borcima odanim vođi lokalnog regionalnog vojnog veća, objavljuje Arab njuz.

U još jednom tekstu na prvoj strani, saudijski dnevnik piše da je sastanak ruskog i turskog predsednika u Sočiju u ponedeljak podstakao nadu da će se obnoviti dogovor o izvozu žita iz Ukrajine a koji su pokrenuli UN i Turska pre oko godinu dana i iz koga se Rusija povukla u julu.

www.arabnews.com

Global-Times-05-09-s

Poseta, pa kritike

Pošto je završila četvorodnevnu posetu Kini koju je opisala kao "uspešnu i produktivnu", američka ministarka Đina Rajmondo je u nedelju uprla prstom u kinesko poslovno okruženje, unizila ekonomiju Kine i branila američke restrikcije vezane za izvoz čipova, piše Global tajms.

Na glavnoj fotografiji na prvoj strani vide se šefovi država Rusije i Turske tokom jučerašnjeg razgovora.

www.globaltimes.cn


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...