SAVEZNICI ZA VAŠINGTON TEK „ŠAHOVSKE FIGURE“

D. Ćirović

Ukrajina gađa mete ruske vojske kako bi je oslabila u susret kontraofanzivi, piše Vol strit džornal. Britanski princ Hari „za malo izbegao katastroflanu poteru“ paparaca, izveštava Gardijan. Izaslanik Kine boravi u Kijevu, prenosi Ukrinform. Moskva skrenula pažnju UN na pozive Ukrajine da se ubijaju Rusi širom sveta, navodi RT. Velike šanse da se do 2027. probije granica zagrevavnja od 1,5 stepeni, objavljuje Kalidž tajms. Džo Bajden otkazao posetu Australiji i Papua Novoj Gvineji zbog debate o dugu, stoji u Global tajmsu
(ilustracija, Američki predsednik Džo Bajden odlučio je da promeni raspored svoje azijsko-pacifičke posete, što odslikava da Vašington svoje takozvane saveznike i partnere tretira kao šahovske figure i instrument, objavljuje Global tajms)

Ukrajina gađa određene ruske mete koje će da oslabe napade Moskve a u susret kontraofanzivi. Britanskog princa Harija i njegovu suprugu jurili paparaci u Njujorku u „gotovo katastrofalnoj poteri“. Izaslanik Kine boravi u Kijevu. Moskva je skrenula pažnju UN na pozive Ukrajine da se ubijaju Rusi širom sveta. Velike su šanse da će do 2027. biti probijen limit globalnog zagrevanja od 1,5 stepeni. Vašington pokazuje da saveznike koristi tek kao šahovske figure.

Wall-Street-Journal-18-05-s.gif

Mete pre kontanapada

Ukrajina gađa ruske magacine municije i drugih zaliha koje su snagama Moskve neophodne da bi nastavile borbe, u pokušaju da oslabe njihove napade ciljajući određene objekte pre očekivane kampanje na terenu da se potisne ruski agresor, piše Vol strit džornal. Akcija može da se nazove napadom pre napada. Ranije ovog meseca dronovima je napadnuta ruska rafinerija oko 300 milja od Ukrajine. Nešto kasnije gađan je depo nafte na drugoj strani Rusije, blizu granice sa Belorusijom.

Guverner Montane potpisao je prvu zabranu TikToka u ovoj državi SAD, utirući put sudskom postupku koji će odlučiti sudbinu ovog kanala širom zemlje, takođe piše list.

www.wsj.com

Guardian-18-05-s

Potera paparaca za Harijem

Britanskog premijera su optužili da nema dodir sa realnošću i prosečnim porodicama nakon što je izjavio da se ekonomija pomera nabolje i da su prihodi domaćinstava „mnogo veći“ od očekivanih uprkos troškovima, piše Gardijan. Putujući u Japan na sastanak G7, Riši Sunak je rekao da, iako se potrošači bore sa visokom inflacijom i cenama hrane i energenata, „puno je pokazatelja da se stvari kreću u dobrom pravcu“.

Uz centralnu fotografiju vojvode i vojvotkinje od Saseksa Harija i Megan, list navodi i da je par „izbegao za malo katastrofalnu automobilsku poteru“ paparaca u Njujorku.

www.theguardian.com

Ukrinform-18-05-s

Izaslanik Kine u Kijevu

SAD se spremaju da obelodane novi paket pomoći Ukrajini za 2024, donosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform. „Razmatramo sumu od 60 milijardi dolara, koja će biti primenjena u septembru. Planirano je da se paket usvoji pre američkih predsedničkih izbora“, rekao je Kurt Voker, bivši američki specijalni predstavnik za pregovore o Ukrajini. Kako je dodao, SAD imaju dovoljno sredstava da pomognu kontraofanzivu Vojske Ukrajine koja se očekuje početkom leta a trajaće do jeseni.

Specijalni izaslanik Kine Li Hui posetio je Ukrajinu i sastao se sa ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, takođe objavljuje Ukrinform. Ministarstvo je saopštilo da je zvaničnik došao kao deo dogovora postignutog tokom telefonskog razgovora predsednika dve zemlje.

www.ukrinform.net

RT-18-05-s

Moskva skrenula pažnju UN

Stalni predstavnik Moskve u UN Vasilij Nebenzia skrenuo je pažnju Savetu bezbednosti UN na nedavne „rusofobične“ izjave visokih zvaničnika Ukrajine i posebno šefa bezbednosne službe Kirila Budanova, piše ruska medijska kuća RT. U pismu sadašnjem predsedniku SB UN, švajcarskom ambasadoru Paskalu Baerisvilu, Nebenzia je osudio „neprihvatljive izjave“ kojima se poziva na ubijanje Rusa u svetu.

Budimpešta neće podržati dalje davanje evropske pomoći Ukrajini ukoliko Kijev ne prestane sa „sve neprijateljskijim“ stavom prema Mađarskoj, izjavio je šef diplomatije ove zemlje Peter Šzijarto. RT podseća u još jednoj vesti da je Mađarska blokirala novih 500 miliona evra vojne pomoći iz EU.

www.rt.com

Khaleej-Times-18-05-s

Probijanje granice zagrevanja do 2027.

„Zagrevanje za više od 1,5 stepeni do 2027?“, glavni je naslov Kalidž tajmsa iz Emirata. Prvi put u istoriji, veće su šanse da globalne temperature probiju zagrevanje od 1,5 stepeni Celzijusa do 2027, upozorila je Svetska meteorološka organizacija. Naučnici su objasnili da bi probijanje ove granice oslobodilo mnogo ozbiljnije klimatske promene koje bi se odrazile na ljude, životinje i ekosistem. Porast od 1,5 do dva stepena značio bi da bi 1,7 milijardi više ljudi bilo izloženo vrelim talasima, more bi poraslo i povećalo se siromaštvo.

U vrhu strane list prenosi da su britanski vojvoda i vojvotkinja od Saseksa Hari i Megan imali neprijatno iskustvo u Njujorku kada su ih uporni paparaci jurili automobilom više od dva sata.

www.khaleejtimes.com

Global-Times-18-05-s

Instrumenti Vašingtona

Lideri pet zemalja Centralne Azije stižu u Sian od juče gde će prisustvovati samitu Kina – Centralna Azija koji traje danas i sutra, objavljuje Global tajms iz Pekinga. Ovo će biti novo poglavlje saradnje gde će sve strane imati priliku da ojačaju odnose. Stručnjaci predviđaju da će fokus razgovora biti tradicionalna i nova energija, i digitalna trgovina.

Američki predsednik Džo Bajden odlučio je da promeni raspored svoje azijsko-pacifičke posete, otkazujući odlazak u Australiju i Papua Novu Gvineju zbog debate o dugu, takođe ukazuje Global tajms. Pojedini kineski stručnjaci kažu da ovo odslikava da Vašington svoje takozvane saveznike i partnere tretira kao šahovske figure i instrument, a kada domaće stvari postanu dominantne na političkoj sceni, vraća se posvećenosti sebi, stoji u tekstu.

www.globaltimes.cn


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...