PRITISAK NA KINU ZBOG „EKONOMSKE PRINUDE“

D. Ćirović

Očekuje se saopštenje G7 kojim se osuđuje ekonomska odmazda protiv nacija sa drugačijom politikom, piše američki Vol strit džornal. Pošto nije imenovana država, očigledno nema saglasnosti po pitanju kritike Kine, objavljuje kineski Global tajms. Britanska vlada za povećanje domaće a ne strane radne snage, stoji u Gardijanu. Ukrajinski predsednik boravi u Parizu, prenosi Ukrinform. List iz SAD izbrisao deo intervjua sa Zelenskim nakon što je ovaj optužio novinara da pomaže Rusiji, navodi RT. Palenstinci ne veruju liderima, izveštava Arab njuz
(ilustracija, Turski predsednik i njegov oponent su se izjasnili da su spremni da izađu na drugi krug izbora ako bude potrebe, objavljuje Vol strit džornal)

Očekuje se da G7 posle samita u Japanu, izda saopštenje kojim se osuđuje korišćenje ekonomske odmazde protiv nacija koje imaju drugačije stavove – odnosno, protiv neimenovane Kine. Pošto G7 nije imenovao državu, očigledno ne može da postigne saglasnost po pitanju kritike Pekinga. Britanska vlada zalaže se za povećanje domaće a ne uvoz strane radne snage. Ukrajinski predsednik sastao se sa Emanuelom Makronom u Parizu. Američki list izbrisao je deo intervjua Volodimira Zelenskog nakon što je ukrajinski lider optužio novinara da pomaže Rusiji. Palestinci ne veruju da njihovi lideri mogu da postignu mir sa Izraelom.

Wall-Street-Journal-15-05-s

Veći pritisak na Kinu

Turski predsednik i njegov oponent su se izjasnili da su spremni da izađu na drugi krug izbora ako bude potrebe, objavljuje američki Vol strit džornal ređajući rezultate preliminarnih brojanja i podsećajući na kampanju poslednjih nedelja.

U vrhu strane stoji da se očekuje da će SAD i saveznici povećati pritisak na Kinu na ovonedeljnom samitu G7 u Japanu, uz zajedničko saopštenje kojim će se odbaciti korišćenje ekonomske odmazde protiv nacija zbog nesuglasica po pitanju političkih stavova. U saopštenju se neće imenovati neka posebna zemlja, ali dolazi u momentu kada raste zabrinutost na zapadu jer Peking sve češće koristi „ekonomsku prinudu“ da pokaže nezadovoljstvo.

www.wsj.com

Guardian-15-05-s

Domaća, umesto strane radne snage

Hiljade Britanaca bi pre trebalo da je obučeno da vozi kamione, radi u mesnoj industriji i bere voće, nego što popunjava slobodna mesta stranom radnom snagom, reći će Suela Brejverman aktivistima, piše Gardijan. Državna sekretarka će reagovati na pozive kolega da se olakša dobijanje viza kako bi se povećao ekonomski rast, i reći da za to „nema dobrog razloga“, jer ne treba oni da pokriju manjak radnika.

List objavljuje i da je rekordni broj glasača izašao na birališta u Turskoj, kako je pokazalo dugo brojanje puno tenzija juče jer su obe strane, vladajuća AKP i opozicija, tvrdile da su dobile izbore. Očekivanja da će rezultati biti tesni pretvorili su se u „referendum o Redžepu Tajipu Erdoganu“.

www.theguardian.com

Ukrinform-15-05-s

Ukrajinski predsednik u Parizu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sastao se sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom u Parizu, prenosi ukrajinska državna novinska agencija Ukrinform. Razgovori su se ticali vojne asistencije Ukrajini a naročito prioritetnim potrebama da se ojača vazduhoplovni odbrambeni sistem. Zelenski je izrazio nadu da će Francuska podržati zajedničku odluku saveznika o formiranju „koalicije borbenih aviona“ kojoj se Kijev nada.

Norveške vojne snage planiraju da obuče oko 3.200 ukrajinskih vojnika tokom 2023, piše takođe Ukrinform. Ministar odbrane ove zemlje Bjorn Arild Gram i načelnik Nacionalne garde Morten Egen prisustvovali su treningu na terenu.

www.ukrinform.net

RT-15-05-s

Brisani deo intervjua Zelenskog

Američki Vašington post je izbrisao veliki deo intervjua sa Vladimirom Zelenskim u kojem se obreo na navodne „izdajnike“ u svojim redovima, objavljuje ruska državna medijska kuća RT koja donosi i kompletan brisani deo u nekoliko nastavaka. Sporni deo je pušten u subotu a do nedelje je izbrisan bez objašnjenja. Zelenski je optužio novinara da svojim pitanjima pokušava da „pomogne Rusiji“.

Ukrajina je de facto postala država koja sponzoriše terorizam, istakao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov reagujući na izjavu šefa bezbednosne službe iz Kijeva Kirila Budanova koji je pozvao da se „nastave ubijanja Rusa bilo gde u svetu“, prenosi takođe RT. Uprkos eksplozivnom tonu, ovi navodi nisu naišli na bilo kakvu kritiku od strane zapadnih sponzora Ukrajine, dodao je Peskov.

www.rt.com

Arab-News-15-05-s

Palestinci ne veruju liderima

Saudijski Arab njuz objavljuje istraživanje na temu „Očekivanja, mir i politika: Gde su Palestinci?“. Više od polovine ispitanih Palestinaca i dalje podržava rešenje dve države kao odogovor na konflikt Izrael-Palestina, ali većina se više ne oseća kao da ih predstavljaju Fatah ili Hamas, dok dve trećine veruje da je sadašnja palestinska vlast nesposobna da postigne dogovor o miru.

Turski izbori bliže se eksplozivnom finalu u kojem državni mediji tvrde da je predsednik Redžep Tajip Erdogan u blagoj prednosti, dok opozicija navodi da vodi tek za dlaku. Drama tokom izborne noći pokazala je da su u pitanju veliki ulozi, stoji u tekstu.

www.arabnews.com

Global-Times-15-05-s

G7 još bez stava o Kini

Kako u saopštenju izdatom posle tri dana sastanaka ministara finansija i guvernera narodnih banaka zemalja članica G7, nigde nije pomenuta Kina, stručnjaci kažu da se države suočavaju sa sve očiglednijim razlikama što dovodi u sumnju da će grupa biti u stanju da donese zajedničku odluku o merama kojima bi se sprečila takozvana kineska „ekonomska prinuda“, piše Global tajms iz Pekinga.

U još jednoj vesti u vrhu strane stoji i da su visoki zvaničnici Kine završili svoje posete Evropi baš u presudnom trenutku kada kontinent pokušava da postigne jedinstvenu odluku po pitanju zemlje. Stručnjaci veruju da će razgovori o bilateralnim odnosima pomoći da se evropski stav okrene u objektivnijem i pozitivnijem pravcu.

www.globaltimes.cn


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...