NEMA OPTUŽNICE PROTIV NUKLEARNE SILE

D. Ćirović

Inflacija u SAD opala u aprilu u odnosu na prethodni mesec, objavljuje Vol strit džornal. Nadbiskup u Britaniji ocenio vladin plan za migrante „moralno neprihvatljivim“, stoji u Gardijanu. Novinari napravili mapu ruskih postrojenja na Krimu, prenosi Ukrinform. Kremlj ne priznaje optužnicu međunarodnog suda protiv Vladimira Putina, donosi RT. Napad na jevrejske hodočasnike u Tunisu, izveštava Arab njuz. Kina povratila relikvije iz SAD, piše Čajna dejli
(ilustracija, Međunarodni kriminalni sud je lutka u rukama kolektivnog zapada i Rusija ne može da zamisli da bi se bilo koja zemlja usudila da nametne sudski nalog suverenoj nuklearnoj državi, istakao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov a objavljuje ruska državna medijska kuća RT)

Najnovija istraživanja pokazuju da je inflacija u SAD neznatno opala u aprilu u odnosu na prethodni mesec, iako i dalje beleži povećanje od 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Nadbiskup iz Kenterberija je ocenio da je britanski plan za migrante „moralno neprihvatljiv“. Novinari su napravili mapu ruskih vojnih postrojenja na Krimu. Kremlj ne priznaje optužnicu Međunarodnog kriminalnog suda protiv Vladimira Putina a Dmitrij Peskov kaže da nema te zemlje koja bi se usudila da Moskvi uruči sudski nalog. U Tunisu je došlo do napada na jevrejske hodočasnike. Kina je povratila istorijske relikvije iz SAD.

Wall-Street-Journal-11-05-s

Opada inflacija u SAD

Inflacija je malo opala u aprilu, zbog čega će Federalne rezerve verovatno ostati pri odluci da pauziraju povećanje kamatnih stopa na sledećem sastanku u junu, piše Vol strit džornal u vrhu strane. Indeks maloprodajnih cena povećao se za 4,9 odsto u aprilu u odnosu na prethodnu godinu, saopštili su zvaničnici, i opao za pet odsto u odnosu na mart.

Dominantna fotografija ovoga puta je posvećena sukobima na Bliskom istoku. Izraelski protivvazdušni sistem presreo je rakete lansirane iz Gaze u sredu. Napadi iz Izraela bili su usmereni na militante u enklavi, dok obe strane ističu da se pripremaju za proširenje konflikta.

www.wsj.com

Guardian-11-05-s

Plan za migrante „moralno neprihvatljiv“

Nadbiskup od Kenterberija se sukobio juče sa ministrima nakon što je ocenio da je vladin zakon o ilegalnoj migraciji „moralno neprihvatljiv“ i da će naštetiti britanskim interesima i reputaciji kod kuće i u svetu, objavljuje Gardijan. Džastin Velbi je u pisanoj formi napao Rišija Sunaka i Suelu Brejverman, istakavši da njihov plan neće ispuniti premijerovo obećanje da „zaustavi čamce“, ignorišući ključne razloge za pokret izbeglica a koji bi mogao da sruši sistem međunarodne saradnje, koja je obećala da će pomoći onima koji beže od rata, gladi i sukoba.

Pirs Morgan je znao za nezakonito prisluškivanje telefona dok je bio urednik Dejli mirora, čulo se juče na sudu a takođe prenosi list. Prvog dana suđenja, svedoci su rekli da je ova ilegalna aktivnost „izvedena na industrijskom nivou“ od strane redakcije.

www.theguardian.com

Ukrinform-11-05-s

Mapa ruskih postrojenja na Krimu

Novinari su prikupili informacije o 223 aktivna, privremena ili nekadašnja ruska vojna postrojenja na privremeno okupiranom Krimu i napravili interaktivnu mapu, objavljuje ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Među njima se nalaze vojne vazdušne baze sa infrastrukturom, punktovi i baze za borbene brodove, plovila i čamce, pristaništa, magacini oružja, oprema i gorivo, vojni kampovi, barake, kontrolni punktovi, centri za obuku, vojno-industrijski kompleksi.

Još 46 dece je ostalo u naseljima na borbenoj liniji u regionu Zaporožje, piše takođe Ukrinform. „Evakuacija iz delova gde se vode borbe sprovodi se svakodnevno. Uspeli smo da izvučemo 51 porodicu koja odgaja 89 dece“, rekao je Jurij Malaško, načelnik regionalne vojne administracije.

www.ukrinform.net

RT-11-05-s

Kremlj ne priznaje Međunarodni sud

Međunarodni kriminalni sud je lutka u rukama kolektivnog zapada i Rusija ne može da zamisli da bi se bilo koja zemlja usudila da nametne sudski nalog suverenoj nuklearnoj državi, istakao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov a objavljuje ruska državna medijska kuća RT. Peskova su pitali o optužbama protiv Vladimira Putina, podseća RT, dodajući da se radi o sudu čiji je prethodnik bila institucija za bivšu Jugoslaviju koja je disproporcijalno targetovala Srbe.

Rusija je najavila da namerava da se zvanično povuče iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, vojnog transparentnog dogovora koji je trenutno suspendovan, takođe prenosi RT. Zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izabran je da isprati ovu proceduru u ruskom parlamentu.

www.rt.com

Arab-News-11-05-s

Upucani jevrejski hodočasnici u Tunisu

Izrael je juče nastavio sa smrtonosnim napadima na Gazu i Zapadnu obalu u kojima je poginulo troje Palestinaca i ranjeno više desetina, izveštava saudijski Arab njuz. Palestinski lideri optužili su Izrael da lokalne političke nemire pretvara u uništenje, i pozvali su na puni bojkot Arapa.

Na centralnoj fotografiji vide se pripadnici jevrejske zajednice u Tunisu, nakon što je tamošnja policija upucala petoro ljudi i izazvala masovnu paniku za vreme hodočašća u najstarijoj sinagogi u Africi na ostrvu Đerba. Žrtve su dvoje hodočasnika i trojica policajaca. Vodi se istraga da se utvrdi da li je zajednica bila meta napada.

www.arabnews.com

China-Daily-11-05-s

Kina povratila relikvije iz SAD

Predsednik Si Đinping podvukao je juče važnost promocije razvoja Siongana koji treba da preraste u „grad budućnosti“, utočište za inovacije i preduzetništvo, i model za zaštitu životne sredine, piše Čajna dejli. Ova oblast zauzima 1.770 kvadratnih kilometara i nalazi se 100 kilometara jugozapadno od Pekinga.

Kina je uspela da povrati dve važne reljefne kamene ploče koje su više od hiljadu godinu stare, takođe objavljuje list. Generalni konzul u Njujorku je tokom ceremonije na Menhetnu, potpisao sporazum o vraćanju i primio relikvije u ime kineske Administracije za nacionalno kulturno nasleđe.

www.chinadailyhk.com


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...