GENERALNI ŠTRAJK U IZRAELU, EU GUBI UTICAJ

Premijer Benjamin Natanjahu pokušao da izvede još jedan manevar, piše Njujork tajms. Saslušanje zbog tužbi protiv britanskog Dejli mejla, izveštava Gardijan. Ministar finansija Ukrajine istakao da Kijevu hitno treba 14 milijardi dolara za rekonstrukciju, prenosi Ukrinform. Rusija i Kina preuzimaju primat, Evropa gubi uticaj, navodi RT. Peking pomaže razvoj siromašnih zemalja i inspiriše svet, stoji u Čajna dejli. Posle Natanjahuove izjave sindikati proglasili generalni štrajk, objavljuje Arab njuz
(ilustracija, Glavna tema na prvoj strani Arab njuza iz Saudijske Arabije i ovog jutra su nemiri u Izraelu)

Izraelski premijer pokušao je juče ponovo da izvede vešti manevar. Obavljeno je saslušanje po predmetu tužbi Dorin Lorens, princa Harija, Eltona Džona i Sejdi Frosta protiv britanskog Dejli mejla. Ministar finansija Ukrajine je istakao da Kijevu hitno treba 14 milijardi dolara za rekonstrukciju. Usled promene snaga u svetu, Evropska unija gubi uticaj. Kina je poslala hranu izbeglicama Burkine Faso. U Izraelu je proglašen generalni štrajk koji preti da zaustavi ekonomiju države.

NYT-28-03-s

Natanjahuov novi manevar

Pre nešto više od godinu dana delovalo je da je politička karijera Benjamina Natanjahua, izraelskog lidera koji je najduže bio na funkciji, završena, objavljuje Njujork tajms. Van funkcije, mučio se da zadrži relevantnost. Državni tužioci su predložili njegovim advokata mogućnost žalbe koja bi mu dozvolila da izbegne zatvor usled suđenja za korupciju, a da zauzvrat napusti politiku na sedam godina. Pregovori su propali, suđenje se nastavlja a Natanjahu koji negira optužbe, završio je prošle godine treći premijerski mandat. „U ponedeljak je pokušao da napravi sličan vešti manevar“, navodi list.

Dvadesetosmogodišnji napadač iz Nešvila ubio je troje dece i troje odraslih u ponedeljak u privatnoj hrišćanskoj osnovnoj školi, rekli su zvaničnici a takođe objavljuje Njujork tajms.

www.nytimes.com

Guardian-28-03-s

Tužbe protiv tabloida

Dorin Lorens je tvrdila da je Dejli mejl angažovao privatne detektive da joj prisluškuju telefon i nađu informaciju o njenom ubijenom sinu Stivenu, čime su potencijalno narušili policijsku istragu rasistički motivisanog ubistva, piše britanski Gardijan. Lejdi Lorens sada veruje da je izneverila svog sina time što je imala poverenja u Dejli mejl tokom devedestih godina. Na iznošenje slučaja pojavili su se princ Hari, muzičar Elton Džon i glumac Sejdi Frost koji su takođe podigli optužnice protiv Asosijeted njuzpejpers, vlasnika Dejli mejla i Mejlonlajna.

Hamza Jusaf izabran je kao prvi pripadnik etničke grupe za vođu Škotske nacionalne partije u tesnoj prednosti koja će ga primorati da se suoči sa dubokim podelama u okviru partije, objavljuje takođe Gardijan.

www.theguardian.com

Ukrinform-28-03-s

Kijevu hitno treba 14 milijardi

Ukrajini ove godine treba 14 milijardi dolara da bi pokrila hitne potrebe, rekao je ministar finansija iz Kijeva Sergij Marčenko na prvom događaju u okviru nove Platforme za rekonstrukciju a prenosi državna novinska agencija Ukrinform. Marčenko je podsetio da je Svetska banka dala procenu ukrajinskih gubitaka usled ruske agresije prošle nedelje i saopštila da je za obnovu potrebno oko 411 milijardi dolara. „Pokušavamo da nađemo način da trenutno podmirimo hitne potrebe“, kazao je on.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, general Rafael Mariano Grosi sastao se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Zaporožju, prenosi takođe agencija. On je još jednom podsetio na punu podršku i pomoć IAEA ukrajinskim nuklearnim postrojenjima.

www.ukrinform.net

RT-28-03-s

EU gubi uticaj

Evropska unija gubi relevantnost u svitanju novog sveta, piše politički analitičar Timur Fomenko za rusku državnu medijsku platfomu RT. Rusija i Kina oblikuju globalnu politiku dok SAD dominiraju nad partnerima preko Atlantika, ostavivši evropske države da budu tek posmatrači, stoji u tekstu. Fomenko podseća da je prošlonedeljni sastanak Vladimira Putina i Si Đinpinga u Moskvi naišao na očekivane optužbe u zapadnom krugu da je Rusija postala „pridružena država“ Kine.

U još jednoj vesti na sajtu RT ovog jutra se objavljuje i da je Severna Koreja podelila detalje o testiranju svoja dva nova oružja, oba uz simuliranje nuklearnih udara. Seul je saopštio i da je severnokorejska vojska lansirala više balističkih projektila u more, i to samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da stigne američki borbeni brod.

www.rt.com

China-Daily-28-03-s

Pomoć svetu da se modernizuje

„Kina postavlja sopstveni put da inspiriše druge“, glavni je naslov na prvoj strani lista Čajna dejli iz Pekinga. Nacija će pomoći modernizaciju zemalja u razvoju i napraviti bolji svet, stoji u tekstu.

Burkinu Faso su pogodili sukobi na granicama, klimatske promene i porast cena koji prete da naruše snabdevanje hrane za milione ljudi koji su napustili svoje domove. Kina je pritekla uz hitnu humanitarnu pomoć ovog meseca. Ljudima su doneti hrana i druga nutritivna pomoć, i to za 170.000 izbeglica na zapadu Afrike.

Centralna fotografija dnevnika posvećena je protestima u Izraelu ispred parlamenta u Jerusalimu u ponedeljak usled širokih demonstracija protiv kontroverzog plana premijera Benjamina Natanjahua da uzme prevlast nad pravnim sistemom.

www.chinadaily.com.cn

Arab-News-28-03-s

Generalni štrajk u Izraelu

Glavna tema na prvoj strani Arab njuza iz Saudijske Arabije i ovog jutra su nemiri u Izraelu. Benjamin Natanjahu je juče sprečio kontroverzne reforme sudstva zbog kojih je zemlja gurnuta u haos a analitičari kažu da je u pitanju samo „držanje fotelje“. Premijer je odložio reforme dok se parlament ponovo ne sastane 30. aprila. On je istakao da je odlučan da unese promene, ali je pozvao „na pokušaj da se postigne šira saglasnost“. Odmah nakon njegovog obraćanja, najveći sindikati su pozvali na generalni štrajk što preti da potpuno zaustavi izraelsku ekonomiju.

Predsednik vlade Libana naredio je da se u sredu sat ipak pomeri ka napred, posle nekoliko dana haosa, piše takođe na prvoj strani Arab njuza. Liban je, naime, od nedelje ujutro imao dva vremena u različitim vremenskim zonama.

www.arabnews.com


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...