SI ĐINPING U MOSKVI

D. Ć.

Kineski lider najavio da će u Rusiji biti u „misiji mira“, mada SAD i Evropa prate da li će doliti ulje na vatru, piše Njujork tajms. Ukrajinci besni zbog posete Vladimira Putina Mariupolju odakle su im deca na silu odvedena u Rusiju, objavljuje Gardijan. Ruska ofanziva bez razultata, kažu u Kijevu a prenosi Ukrinform. Vašington će odbaciti svaki mirovni predlog kineskog i ruskog predsednika, navodi RT. U Ohridu nije ništa potpisano, stoji u Politici
(ilustracija, Članovi najvećih britanskih zdravstvenih sindikata organizuju kampanju da odbiju platni sporazum koji su preporučili šefovi sindikata u Engleskoj, objavljuje Gardijan)

Kineski predsednik je najavio da će u Moskvi biti u „misiji mira“, mada SAD i Evropa prate da li će doliti ulje na vatru. Ukrajinci besni zbog posete Vladimira Putina Mariupolju, odakle su im deca na silu odvedena u Rusiju. Ruska prolećna ofanziva prolazi bez većih rezultata, ističu u Kijevu. Vašington će odbaciti svaki eventualni mirovni predlog kineskog i ruskog predsednika. U Ohridu ništa nije potpisano.

 

Kineski predsednik u Moskvi

Rizično poslovanje Silikon veli banke bilo je na radaru Federalnih rezervi više od godinu dana, ali se ispostavilo da to praćenje nije bilo dovoljno da bi je spasilo propasti, piše Njujork tajms u vrhu strane. Centralne fotografije posvećene su godišnjici početka američkog bombardovanja u Iraku, odnosno generaciji Iračana koji su bili deca kada je započela invazija pre 20 godina i koji danas govore o svojim traumama.

U još jednom tekstu, list objavljuje da se kineski predsednik sprema da se sastane sa Vladimirom Putinom u Moskvi, najavljujući ovu posetu kao misiju mira gde će „imati konstruktivnu ulogu u promociji dijaloga“ Rusije i Ukrajine. „Ali zvaničnici SAD i Evrope prate nešto sasvim drugačije – da li će Si dodati ulje na vatru na agresiju koju je Putin započeo pre više od godinu dana“, navodi se u tekstu.

www.nytimes.com

Guardian-20-03-s

Deca na silu prebačena u Rusiju

Članovi najvećih britanskih zdravstvenih sindikata organizuju kampanju da odbiju platni sporazum koji su preporučili šefovi sindikata u Engleskoj, u potezu koji preti da uništi pipavo primirje između vlade i zaposlenih u Nacionalnoj zdravstvenoj službi, piše Gardijan. Grupa pod nazivom „Radnici u NHS kažu ne“ poslala je flajere, održala onlajn razgovore i pokrenula WhatsApp mrežu da bi ubedila članove da glasaju protiv povećanja od pet odsto, do kojih se došlo nakon meseci pregovora.

List objavljuje i fotografiju Jevkena Mezkevja sa decom, koji se borio da sakrije bes kada je video obraćanje Vladimira Putina, čoveka koji je naredio deportaciju njegovih ćerki i sina iz Mariupolja. Samohrani otac iz ovog grada jedan je od više hiljada ukrajinskih roditelja čija su deca oteta i prebačena u Rusiju od početka invazije.

www.theguardian.com

 

Prolećna ofanziva „bez ishoda“

Ruska prolećna ofanziva u Ukrajini izgleda da se bliži kulminaciji bez naročitog ishoda, objavio je Institut za proučavanje rata a prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Prema ovom izveštaju, Rusija je angažovala oko 300.000 mobilisanih vojnika, pozvanih delimičnom mobilizacijom u septembru 2022, ali to nije donelo odlučujuću prevagu.

Gradska vojna administracija evakuisala je svu decu iz grada Časiv Jar u regiji Donjeck, saopštio je Sekij Čaus, nadležni iz ovog resora a takođe prenosi Ukrinform. „U Časiv Jaru nema dece, poslednja su odvedena pre dva dana“, rekao je on. Rusija je prethodnog dana gađala Donjeck 21 put, ranivši policajce i rušeći 35 stambenih zgrada.

www.ukrinform.net

 

Vašington protiv

Vašington se odlučno suprotstavio prekidu vatre između Rusije i Ukrajine, rekao je Džon Kirbi ispred Nacionalnog saveta bezbednosti, ističući da je svaka mirovna inicijativa u trenutnoj situaciji neprihvatljiva, prenosi ruska medijska platforma RT. Kirbi se dotakao posete kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi, ističući da će svaki mirovni predlog koji odatle dođe, biti odbačen.

Iznenadna poseta ruskog predsednika regiji Donbas bila je velikim delom spontana i pretvorila se u pravi službeni put, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov a objavljuje takođe RT. Poseta Vladimira Putina u toku noći bila je prva otkako se Donjeck odvojio od Ukrajine 2014. Putin je odseo u Mariupolju, sreo se sa lokalnim stanovništvom i posetio nove stambene zgrade koje se podižu.

www.rt.com

 

„Crvene linije“ za Kosovo

Glavna tema na prvoj strani Politike jeste predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora u Ohridu uz naslov „Jasno smo povukli crvene linije“. „Nisam ništa potpisao jer ne želim da pravim međunarodne sporazume sa takozvanim Kosovom“, rekao je on.

Crna Gora u prvom izbornom krugu neće dobiti predsednika, pokazuju prve analize, čime su potvrđene prognoze gotovo svih analitičara i agencija za ispitivanje javnog mnjenja da će pobednik biti poznat tek nakon drugog izbornog kruga 2. aprila, stoji takođe na naslovnoj strani.

www.politika.rs

 

Bez potpisa u Ohridu

List Danas piše o brojnim reakcijama nakon skupa u Ohridu i obraćanja predsednika Srbije uz naslov „Nema potpisa, Kosovo nije priznata država“. „Ukoliko Priština počne dijalog o budućoj zajednici, međunarodni akteri će insistirati na povratku Srba u institucije Kosova“, kaže docent FPN-a Stefan Surlić.

Najava povećanja osiguranja depozita na 100.000 evra je zbog psihološkog efekta, objavljuje Danas u vrhu strane. „Nema potrebe trčati u banku za devize“, naslov je teksta za koji Veroljub Dugalić kaže da su naše banke stabilne, „a ako bude jača kriza u svetu, teško da će to zaobići male zemlje kao što je naša“.

www.danas.rs


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...