UKRAJINA OSTAJE BEZ ORUŽJA DO PROLEĆA?

U pokušaju da spasi Bahmut po svaku cenu, Kijev koristi naoružanje planirano za odlučujuću kampanju na proleće, objavljuje Njujork tajms. Zdravstveni radnici u Velikoj Britaniji juče slavili nakon što je vlada konačno dala ponudu za plate, izveštava Gardijan. Kijev najavio proizvodnju goriva za Evropu umesto ruskog, prenosi Ukrinform. Istraga sabotaže na Severnog toku „sprdnja“, kažu u Moskvi a piše RT. Godišnjica pogroma na Kosmetu, stoji u Politici
(ilustracija, Sindikati zdravstvenih službi u Velikoj Britaniji slavili su juče istorijsku pobedu nakon što je Stiv Barkli dao novu značajnu ponudu po pitanju zarada a kojom pokušava da okonča štrajkove radnika ovog resursa, prenosi Gardijan)

Ukrajina pokušava da spasi Bahmut po svaku cenu, ispaljujući naoružanje koje je namenjeno za odlučujuću bitku na proleće, ističu zabrinuti američki i evropski zvaničnici. Zdravstveni radnici u Velikoj Britaniji juče su slavili pošto su konačno dobili ponudu od vlade po pitanju plata a koja bi trebalo da zaustavi štrajkove. Kijev je najavio da će proizvoditi gorivo koje bi u Evropi moglo da zameni rusko. Iz Moskve ističu da je istraga sabotaže na Severnom toku „sprdnja“. Obeležava se godišnjica od pogroma na Kosovu i Metohiji 2004. godine.

 

Kijev će potrošiti oružje

„Najveće američke banke dale i 30 milijardi da spasu zajmodavca“, glavni je naslov na prvoj strani Njujork tajmsa. U vanrednom nastojanju da zaustave finansijsku zarazu i povrate poverenje sveta u stabilnost finansijskog sistema SAD, 11 najvećih američkih banaka ujedinilo se u četvrtak da uplati 30 milijardi dolara Prvoj republičkoj banci, manjem partneru na ivici kolapsa posle kraha Silikon Veli banke prošle nedelje.

U još jednom tekstu, američki dnevnik piše i da ukrajinska vojska ispaljuje hiljade projektila dnevno pokušavajući da zadrži istočni grad Bahmut, što je dinamika koja, kako kažu američki i evropski zvaničnici, preti da ugrozi planiranu kampanju na proleće od koje se očekuje da bude odlučujuća. Bombardovanje je tako intenzivno da se Pentagon zabrinuo da Kijev neće biti u mogućnosti da zadrži Bahmut po svaku cenu i da povrati teritorije na proleće.

www.nytimes.com

 

Zdravstveni radnici slavili

Prema najnovijem izveštaju Luize Kejsi koji treba da bude objavljen idućeg utorka, Metropoliten policija je do guše u rasizmu, seksizmu i homofobiji, i nije uspela da se promeni uprkos ranijim upozorenjima, objavljuje Gardijan. Visoki zvaničnici vlade i policije upoznati su sa zaključcima izveštaja koje ocenjuju kao „užasne“, dok neki dodaju da je ovo poslednji poziv za javnu službu.

Sindikati zdravstvenih službi u Velikoj Britaniji slavili su juče istorijsku pobedu nakon što je Stiv Barkli dao novu značajnu ponudu po pitanju zarada a kojom pokušava da okonča štrajkove radnika ovog resursa, takođe prenosi Gardijan, naznačivši da bi ovo moglo da ohrabri druge sindikate da preduzmu određene korake.

www.theguardian.com

 

Ukrajinsko gorivo umesto ruskog

SAD će nastaviti da dostavljaju pomoć širokog tipa Ukrajini u otporu protiv brutalne agresije Rusije, rekla je portparol Bele kuće Kerin Žan-Pjer a prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform. „Nastavićemo sa istorijskom količinom bezbednosne pomoći kao i do sada, i osiguraćemo da zemlja ima šta je potrebno da bi nastavila da se bori za svoju demokratiju i slobodu“, rekla je ona.

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko posetio je postrojenje gde će se proizvoditi gorivo za domaće jedinice nuklearne elektrane i kasnije za izvoz u druge zemlje, saopštilo je njegovo ministarstvo a takođe izveštava Ukrinform. On je podsetio da 17 takvih jedinica radi u Evropi i da još nemaju alternativu za rusko gorivo, što će uskoro Kijev moći da nadomesti.

www.ukrinform.net

 

„Istraga sabotaže je sprdnja“

Ukrajinska vojska se oglasila kada je Poljska obećala da će poslati neke od svojih Mig-29 aviona, istakavši da su zastarele letelice dobrodošle, ali da će pružiti ograničenu pomoć, objavljuje ruska informativna mreža RT. Kijev traži „moderne“ američke borbene avione umesto toga. Varšava je najavila da će poslati četiri svoja „u potpunosti operativna“ borbena aviona Mig-29.

Sprečivši pristup Moskvi istrazi o sabotaži na Severnom toku, pravi od nje sprdnju, istakla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, takođe prenosi RT. „Ovo je takva obmana, totalna prevara, čak ne ni zavaravanje već tričava igra, u koju, po mom mišljenju, niko odavno više ne veruje“, rekla je ona.

www.rt.com

 

Godišnjica pogroma

Politika piše o godišnjici martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, uz naslov „Početak završnog čina etničkog čišćenja Srba“ i autorski tekst Nebojše Čovića. „Tog 17. marta 2004. bio sam na sastanku u Palati federacije, kada me je nešto pre 12 sati pozvao Oliver Ivanović da mi javi da je situacija u Severnoj Mitrovici izuzetno napeta i da se hiljade naoružanih Albanaca okupljaju sa južne strane mosta na Ibru“, piše Čović.

Politika objavljuje i da je banka Kredi Svis pozajmila od države 54 milijarde dolara. Investitori obaraju vrednost američkih banaka, strepe od daljih „slabih karika“ i masovno povlače sredstva iz legendarne ciriške banke.

www.politika.rs

 

Sporazum do kraja godine

Specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar sastao se sa predstavnicima proevropske opozicije, piše Danas uz naslov „Sporazum Srbije i Kosova moguć do kraja godine“. Evropska unija i SAD neće žmuriti na probleme sa vladavinom prava i slobodom medija nakon prihvatanja evropskog sporazuma, naveo je Eskobar. „Srbija bi morala da ima čvrste garancije za ubrzan pristup EU“, kaže Marinika Tepić.

Na naslovnoj strani je najavljen i tekst o istraživanju udruženja „Mame su zakon“ o plaćanju alimentacije. „Polovina ne plaća, polovina kasni“, naslov je teksta.

www.danas.rs


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...