KINA: DA VAŠINGTON „POVUČE RUČNU“ ILI RIZIKUJE KONFLIKT

Za napad na Severni tok kriva proukrajinska grupa koja nema veze sa vladom u Kijevu, istakli američki oficiri a objavljuje Njujork tajms. Ako SAD ne promene pristup prema Kini, ide se ka sukobu, upozorio novi kineski šef diplomatije a prenosi Gardijan. U Bahmutu manje od 4.000 civila, izveštava Ukrinform. Si Đinping ocenio da navodi sa Zapada predstavljaju „ozbiljan izazov“, navodi RT. Srpkinja Katarina Milovuk početkom 20. veka tražila da glasa, stoji u Politici
(ilustracija, Njnujork tajms objavljuje da se u Francuskoj redovno organizuju okupljanja otkad je predsednik Emanuel Makron najavio da će se u penziju ići sa 64, umesto sa 62, godine starosti)

Američki zvaničnici su saopštili, posle analiziranja novih informacija, da su za napad na gasovod Severni tok krive proukrajinske grupe, ali da se operacija ne može dovesti u vezu sa Volodimirom Zelenskim ili njegovim generalima. Ako Vašington ne promeni pristup prema Kini, ide se ka konfrontaciji, istakao je novi kineski šef diplomatije. U Bahmutu je ostalo manje od 4.000 civila, dok je ovde pre rata živeo 70.000 ljudi. Si Đinping je ocenio da navodi sa zapada predstavljaju „ozbiljan izazov“ za Kinu. Srpkinja Katarina Milovuk je početkom 20. veka tražila da glasa.

NYT-08-03-s 

Proukrajinci krivi za Severni tok

Nove informacije koje su analizirali američki oficiri pokazuju da je proukrajinska grupa izvršila napad na gasovod Severnog toka prošle godine, objavljuje Njujork tajms. Kako su naveli, nema dokaza da su u operaciji učestvovali ukrajinski predsednik ili njegovi generali, ili da su počinioci sprovodili naredbe zvaničnika iz Ukrajine. List je sabotažu nazvao „najznačajnijom nerazrešenom misterijom jednogodišnjeg rata Rusije u Ukrajini“.

Uz dominantnu fotografiju francuskih protesta u Nantu protiv plana vlade da poveća granicu za odlazak u penziju, američki list objavljuje da se u ovoj zemlji redovno organizuju okupljanja otkad je predsednik Emanuel Makron najavio da će se u penziju ići sa 64, umesto sa 62, godine starosti.

www.nytimes.com

 Guardian-08-03-s

SAD i Kina na putu konflikta

Sjedinjene Države i Kina na putu su konflikta ako Vašington ne promeni svoj pristup, rekao je juče kineski ministar inostranih poslova tokom konferencije na kojoj je branio jačanje odnosa njegove zemlje sa Rusijom, objavljuje Gardijan. Kako je rekao Čin Gang, odnos Kine i Rusije predstavlja vrhunac snage i stabilnosti, dok su SAD i saveznici izvor tenzija i konflikta.

Na centralnoj fotografiji, Gardijan objavljuje i fotografiju zavejane plaže u Blitu u Nortamberlendu uz naslov „Britaniju udario jak mraz, još snega na putu“.

www.theguardian.com

Ukrinform-08-03-s 

U Bahmutu manje od 4.000 civila

Ukrajinske odbrambene snage eliminisale su oko 155.530 ruskih vojnika od 24. februara prošle do 27. februara ove godine, uključujući i 700 njih prethodnog dana, saopštila je glavna komanda Vojske Ukrajine a prenosi ukrajinska državna novinska agencija Ukrinform. Za to vreme, uništeno je 3.436 borbenih tenkova, 6.723 oklopnih vozila, 2.463 artiljerijskih i 488 sistema za lansiranje više raketa.

Kako je rekao zamenik ukrajinskog premijera, u Bahmutu je ostalo manje od 4.000 civila, takođe prenosi Ukrinform. Pre rata, u ovom gradu je živelo više od 70.000 ljudi.

www.ukrinform.net

RT-08-03-s 

„Ozbiljan izazov“ iz Vašingtona

Rusija nastavlja sa naporima da preuzme kontrolu nad Artiomovskim (Bahmutom), kazao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, naznačivši da je ovo važna odbrambena tačka za snage Kijeva u Donbasu, prenosi ruska medijska platforma RT. Zauzimanje grada bi omogućilo ruskim snagama da napreduju duboko u odbranu Vojske Ukrajine, dodao je on.

Kineski predsednik Si Đinping javno je kritikovao SAD i optužio ih da predvode zapadni pokušaj da „zauzdaju“ njegovu zemlju, što predstavlja „ozbiljan izazov“, još jedna je vest na portalu RT ovog jutra. I novi šef diplomatije je upozorio Vašington da „povuče ručnu“ ili rizikuje sukob.

www.rt.com

Politika-08-03-s
Žena koja je tražila da glasa

Jedna od značajnih, nažalost i zaboravljenih, znamenitih žena naše istorije je i Katarina Milovuk, devojačko Đorđević, velika prosvetiteljka i dobrotvorka srpskog naroda, piše Politika. Ona je bila prva Srpkinja koja je početkom 20. veka u vreme vladavine kralja Aleksandra Obrenovića od Uprave beogradske opštine tražila da je upišu u biračke spiskove. Potom je tražila pravo glasa za žene uopšte.

Poseta Vašingtonu narodnog poslanika u Skupštini Srbije Šaipa Kamberija i delegacije iz „preševske doline“ pojačala je lobiranje u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Belgiji i Švajcarskoj, stoji u još jednoj vesti na prvoj strani.

www.politika.rs

Danas-08-03-s 

Udes Vučićevog kuma

Saobraćajni udes na Dedinju privukao je pažnju jer je u njemu učestvovao blizak prijatelj predsednika države, piše Danas uz naslov „Vučićev kum i saradnik iz kola od milion evra“. Poznata karijera mu počinje od afere sa vetro-parkom, preko prijateljstva sa čelnikom SNS i direktorovanja Elektromrežom Srbije, pa do vlasnika of šor kompanije i mini hidroelektrana. Za slupan auto prosečan Srbin bi trebalo da radi pune 62 godine.

U vrhu naslovne strane takođe piše da je jedan od osuđenih za ubistvo premijera Zorana Đinđića oslobođen uoči dvadesetogodišnjice atentata. „Glavni diler zemunskog klana na slobodi“, naslov je teksta.

www.danas.rs


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...