SAVET BEZBEDNOSTI UN O RUSKOM BOMBARDOVANJU

Dogodila se još jedna pucnjava u SAD kada je radnik tržnog centra u Čespiku u Virdžiniji usmrtio šestoro i ranio nekoliko kupaca, izveštava Njujork tajms. Članica konzervativaca, plemićkog porekla, uzela milione funti od nameštanja vladinih poslova firmi tokom pandemije, objavljuje Gardijan. Rusko gađanje ukrajinske infrastrukture pred zimu nehumano, rekla američka predstavnica u UN a prenosi Ukrinform. Kijev zavrnuo deo naftovoda kojim se ruska nafta dostavlja državama EU, piše RT. Srbija igra protiv Brazila u Kataru, stoji u Politici
(ilustracija, Lejdi Moun i njena deca tajno su primili 29 miliona funti kroz poslovanje firme PPE kojoj su dodeljeni veliki vladini projekti)

Još jedna pucnjava u SAD dogodila se u Čespiku u Virdžiniji kada je radnik tržnog centra zapucao na kupce, usmrtivši šestoro i ranivši nekoliko ljudi. Članica Konzervativne stranke plemićkog porekla uzela je milione funti usled nameštanja vladinih poslova firmi tokom pandemije. Američka predstavnica u UN istakla je na sednici Saveta bezbednosti da je rusko gađanje infrastrukture pred zimu u Ukrajini nehumano i odraz neuspeha na terenu. Kijev je zatvorio deo naftovoda na svojoj teritoriji kojim se EU snabdeva ruskom naftom. Srbija večeras igra protiv Brazila u Kataru.

NYT-24-11-s 

Još jedna pucnjava u SAD

Dok su večernji kupci birali šta će uzeti za poklone za Dan zahvalnosti, zaposleni u Volmartu u Čespiku u Virdžiniji izvadio je pištolj i bez reči zapucao, usmrtivši šestoro i ranivši nekoliko ljudi a zatim presudivši sebi, piše Njujork tajms uz fotografiju na kojoj se vidi policija na uviđaju. Događaj je uznemirio naciju treći put za manje od dve nedelje i bacio je u poznati i sve učestaliji krug žalosti i optuživanja nakon još jedne masovne pucnjave, stoji u tekstu.

U još jednoj vesti, Njujork tajms piše o baražnom napadu Rusije na Ukrajinu, najširem od 15. novembra kada je 100 raketa i dronova palo, i najrazornijem od početka rata. Eksplozije su poslale oblake dima u nebo, dok su ukrajinske odbrambene snage pokušavale da reaguju a Moskva gađala iznova energetska postrojenja, pokušavajući tako da ubije volju Ukrajinaca, oduzimajući im svetlo i grejanje u zimskim mesecima.

www.nytimes.com

Guardian-24-11-s 

Milioni funti od nameštenih poslova

Članica konzervativaca Mišel Moun i njena deca tajno su primili 29 miliona funti kroz poslovanje PPE kome su dodeljeni veliki vladini projekti nakon što ih je ona preporučila ministrima, piše Gardijan u tekstu koji je obuhvatio čitavu naslovnu stranu. Lejdi Moun je pomogla da PPE Medpro ima sigurno VIP mesto za vladine poslove tokom pandemije gde su firme sa političkim vezama imale prioritet. Firma je tako sebi obezbedila poslove vredne više od 200 miliona funti.

Podaci Gardijana pokazuju da su desetine miliona funti iz PPE Medpro-a kasnije prebačeni na tajni račun koji koriste Mounova i njena odrasla deca.

www.theguardian.com

 Ukrinform-24-11-s

Gađanje infrastrukture pred zimu

Rusija je raketne napade upravila prema ključnoj infrastrukturi Ukrajine, što je sramotna eskalacija brutalnog rata, rekla je američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild na sednici Saveta bezbednosti a prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Ona je naznačila da Vladimir Putin očigledno pokušava da nanese veliku štetu ukrajinskom narodu pred zimu, što je nehumano i posledica je serije poraza na terenu.

Savet bezbednosti UN bi trebalo da donese jasnu procenu akcija terorističke države u skladu sa svojom Poveljom, istakao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski a takođe prenosi Ukrinform. Kijev preporučuje da se usvoji rezolucija kojom će se osuditi svaki oblik energetskog terora. „Očekujemo jaku reakciju sveta na današnji teror Rusije. Očekujemo reakciju partnera, reakciju prijatelja – ne posmatrača. Očekujemo reakciju svih koji su za Povelju UN“, rekao je, između ostalog, Zelenski.

www.ukrinform.net

 RT-24-11-s

Kijev zavrnuo slavinu

Ruska vojska koristi precizno oružje i gađa ukrajinsku infrastrukturu kako bi sprečila upliv oružja koje SAD i saveznici šalju Kijevu sa ciljem da se produži sukob, rekao je ruski predstavnik pri UN Vasili Nebenzia a prenosi ruska državna medijska platforma RT. Obraćajući se na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN gde je upitan za nestanak struje u Ukrajini i Moldaviji, Nebenzia je objasnio da su akcije upravljene na sprečavanje dotoka naoružanja „kroz koje NATO zastupa rat protiv Rusije“.

Ukrajina je stopirala rad južnog dela postrojenja „Družba“, naftovoda koji prolazi kroz njenu teritoriju, prenosi takođe RT. Protok nafte zaustavljen je na neodređen period. Medijska kuća podseća da je Kijev prošle nedelje zaustavio protok Mađarskoj kroz ovaj naftovod, opravdavši potez napadom ruskih snaga na stanicu u blizini granice sa Belorusijom. Kasnije je saopšteno da će Kijev povećati cenu tranzita ruske nafte ka EU usled većih troškova zbog napada Rusije na energetsku infrastrukturu.

www.rt.com 

 Politika-24-11-s

„Orlovi“ protiv Brazilaca

„Dve zemlje imaju mnogo zajedničkog, pre svega da nepokolebljivo čuvaju svoj teritorijalni integritet i jedna drugoj pomažu u međunarodnoj areni, međunarodnim institucijama, poštujući Povelju UN i međunarodne pravne norme zasnovane na tom dokumentu“, poručio je juče predsednik Srbije na zajedničkoj konferenciji sa kolegom iz Azerbejdžana koji je doputovao u zvaničnu posetu Beogradu, a objavljuje Politika u centralnom delu naslovne strane.

U vrhu se našao i razgovor sa selektorom Predragom Stojkovićem, koji pred današnju utakmicu sa Brazilom u Kataru, kaže da se igrači ne plaše „karioka“. „Simbolika da su prethodno Svetsko prvenstvo u Rusiji završili utakmicom sa Brazilcima, i da će aktuelni u Kataru početi okršajem sa istim protivnikom, posle četiri godine ne znači mnogo“, stoji u tekstu.

www.politika.rs

Danas-24-11-s Rezolucija EP o Zapadnom Balkanu

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o napretku zemalja Zapadnog Balkana u evropskim integracijama, piše Danas uz naslov „Sankcije Rusiji, pa evropski novac Srbiji“. Srbija ne sme da se nađe „s druge strane virtuelnog Berlinskog zida, koji se ponovo gradi“, kazao je potpredsednik Skupštine Borko Stefanović predlažući rezoluciju kojom bi se Moskvi uvele sankcije ograničenog dometa. EP navodi da Beograd mora da napravi znatan progres u reformama.

U vrhu strane list odaje poštu dvojici srpskih velikana koji su preminuli istog dana – Mići Danojliću i Puriši Đorđeviću.

www.danas.rs


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...