MLADIĆI BEŽE IZ RUSIJE, KREMLJ NAJAVLJUJE INTEGRACIJU ČETIRI OBLASTI

D. Ć.

Mladići masovno napuštaju Rusiju a na granici ih čeka osoblje da im uruči vojni poziv, piše Njujork tajms. Sumnja se na sabotažu zbog curenja gasa u Baltičko more, objavljuje Gardijan. Prema „fabrikovanim rezultatima pseudo-referenduma“, 97 odsto građana se izjasnilo za pripajanje Rusiji, navodi Ukrinform. Na redu integracija teritorija koja će biti „dovoljno brzo“, izveštava RT. Beogradu prete sankcije ako ih sam ne uvede Moskvi, stoji u Danasu
(ilustracija, Fotografija gasa koji iz Severnog toka 2 curi u Baltičko more nalazi se na centralnoj fotografiji prve strane Njujork tajmsa)

Mladići masovno pokušavaju da napuste Rusiju posle objavljene mobilizacije, ali je Kremlj poslao predstavnike da im uruče vojni poziv na granici. Iako su švedski i danski seizmolozi prijavili očitano pomeranje morskog dna, sumnja se da je sabotaža kriva za oštećenje gasovoda u Baltičkom moru. „Fabrikovani rezultati pseudo-referenduma“ pokazali su da se 97 odsto građana izjasnilo za pripajanje Rusiji. Na redu je integracija teritorija, koju Kremlj najavljuje „dovoljno brzo“. Beogradu je zaprećeno sankcijama ako ih ne uvede Moskvi.

 www.nytimes.com

Vojni pozivi i na granici

Dok se na centralnoj fotografiji prve strane Njujork tajmsa nalazi fotografija gasa koji iz Severnog toka 2 curi u Baltičko more, glavni naslov je „Kremlj raspoređuje snage da spreči egzodus muškaraca“. Kremlj je postavio još jedinica „da podupre svoje posrćuće ratne planove“, ali trupe se ne kreću ka Ukrajini, već ka ruskim granicama sa drugim zemljama - gde se čekaju mladi Rusi koji pokušavaju da napuste državu. Služba bezbednosti je poslala vozila na granične prelaze gde oni koji pokušavaju da pobegnu, dobijaju pozive za mobilizaciju.

Američki aktivisti podstaknuti tvrdnjama o krađi na izborima, dovode u pitanje desetine hiljada registrovanih birača „kao deo šire kampanje da se poseje nepoverenje i izazovu nemiri dok se priprema glasanje na polovini mandata u novembru“, još jedna je vest u vrhu prve strane Njujork tajmsa.

www.nytimes.com

 www.theguardian.com

Pomeranje dna ili sabotaža

Gardijan izveštava sa trećeg dana konferencije Laburističke partije, navodeći da je lider Kir Starmer obećao da će osnovati energetsku kompaniju u javnom vlasništvu prve godine svog mandata, „odražavajući rastuću nadu laburista da je stranka na putu da se vrati na vlast“.

„Strah od sabotaže posle curenja gasovoda Severni tok“, još jedan je naslov na prvoj strani. Gas se izliva u Baltičko more na tri mesta na Severnom toku 1 i 2 dok seizmolozi iz Švedske i Danske pominju dva oštra pomeranja na povodnom dnu a sumnja se i na sabotažu. Na seizmografu je u ponedeljak dva puta skočila krivulja, baš kada je prijavljen pad pritiska u gasovodima.

www.theguardian.com

 www.ukrinform.net

Fabrikovani rezultati pseudo-referenduma

Ruske okupacione snage počele su da regrutuju nove vojnike kroz delimičnu mobilizaciju, izveštava ukrajinska državna novinska agencija Ukrinform. Borbenim jedinicama koje se već nalaze u Ukrajini pridružuju se pojedinci osuđeni za kriminalna dela, istakli su iz kancelarije Vojske Ukrajine. Neprijatelj takođe gađa rezidencijalne delove na jugu, pokušavajući da uspostavi punu kontrolu nad Donjeckom.

U još jednoj vesti na sajtu agencije navodi se da su „propagandisti objavili fabrikovane rezultate pseudo-referenduma“ u okupiranim delovima Ukrajine, tvrdeći da se 97 odsto izašlih opredelilo za pripajanje Rusiji.

www.ukrinform.net

 www.rt.com

Sledi proces integracije

Ruska novinska kuća RT objavljuje da je završeno izjašnjavanje naroda u četiri oblasti Ukrajine, i to u narodnim republikama Donjeck i Lugansk, Hersonu i Zaporožju. Više od 98 odsto građana glasalo je za pripajanje Rusiji u Lugansku, 99 u Donjecku, Hersonu 87 i Zaporožju 93 odsto. „Proces integracije novih regija će potrajati jer zahteva odobrenje parlamenta države i predsednika. Ali, portparol Kremlja Dmitri Peskov je u petak rekao da je ubeđen da će to biti ’dovoljno brzo’“, stoji u tekstu.

RT prenosi i navode iz nemačke štampe da je CIA „još pre nekoliko nedelja“ upozorila Berlin na mogući napad na gasovod u Baltičkom moru. „Dojava američke špijunske agencije ’stigla je u Berlin tokom leta’ piše u izveštaju, koji citira ’nekoliko sagovornika upućenih u prilike’. Zvanično, međutim, federalna vlada je odbila da komentariše ovu vest“, piše ruska novinska kuća.

www.rt.com

 www.politika.rs

Preteći potezi Prištine

Politika u centralnom delu prve strane objavljuje da albanski ekstremisti „zavode teror na severu Kosmeta dok zapad ćuti“. Nakon najnovijeg pretećeg poteza prištinskih privremenih vlasti, koja je otela deset hektara zemlje za izgradnju policijske baze u blizini sela Rovci, odnosno Jasenovika, na brdu Stojiće u opštini Zubin Potok, Albin Kurti juče je ponovo pomenuo mogućnost rata sa Srbijom.

U vrhu strane se nalazi i naslov „Još nije vreme za odjavu pandemije kovida 19“, a u donjem delu je tekst o „uzbuni na severu Evrope“ zbog curenja gasa na dnu Baltika. List podseća da je tokom noći u ponedeljak pritisak pao sa 105 na sedam bara.

www.politika.rs

 www.danas.rs

Sankcije i za Beograd

Tragom zahteva evropskih socijaldemokrata da se prekinu pristupni pregovori sa Srbijom, list Danas donosi naslov „Sankcije Moskvi ili sankcije Beogradu“. Diplomatski izvori lista kažu da EU vrši pritisak da Aleksandar Vučić ne odlaže uvođenje sankcija Rusiji. Spremni su da idu na uvođenje sankcija Srbiji ukoliko predsednik Srbije ne donese tu odluku. U tom slučaju, prvo će se ići na zaustavljanje novca Srbiji, potom ukidanja belog šengena, zaustavljanje pregovora o pristupanju EU, pa onda sankcije. Vučić se, kažu izvori, nada podršci Viktora Orbana.

Brojke demantuju Sinišu Malog, piše takođe u vrhu strane. „Srbija je zaduženija od mnogih u okruženju“, naslov je teksta.

www.danas.rs

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...