JAK DOLAR DOBAR ZA AMERIKU, OSTATAK SVETA GURA U RECESIJU

D. Ć.

Federalne rezerve SAD ojačale dolar kako bi zaustavile inflaciju u SAD, izveštava Njujork tajms. Funta pada kako se objavljuju delovi plana vlasti za izlazak iz krize, piše Gardijan. Kijev registrovao 52.596 zločina od početka agresije, navodi Ukrinofm. Berlin sumnja da gubitak pritiska u gasovodima nije slučajan, prenosi RT. Moskva kao čuvar rejtinga u Srbiji, stoji u Danasu
(ilustracija, „Dublja kriza funte kako se otkriva strategija Trasove“, objavljuje Gardijan u centralnom delu naslovne strane)

Američke federalne rezerve reagovale su kako bi se izborile sa inflacijom u SAD, ali će jačanje dolara naneti štetu ekonomijama drugih država. Funta pada kako se objavljuju delovi plana britanske vlade za izlazak iz krize. Kijev je registrovao 52.596 ruskih zločina od početka agresije na Ukrajinu. Berlin sumnja da gubitak pritiska u gasovodima nije slučajan i da je povezan sa „ciljanim napadom“ bilo u korist Rusije ili Ukrajine. Moskva je čuvar rejtinga u Srbiji.

www.nytimes.com

Jak dolar dobar samo za SAD

„Jak dolar će naneti bol mnogim nacijama“, glavni je naslov na prvoj strani Njujork tajmsa. Američke federalne rezerve su povećale kamatne stope kako bi se izborile sa inflacijom, ali će to naneti štetu drugim državama, jer će skočiti cene, povećaće se dugovi, kao i rizik od recesije. Kamatne stope upumpavaju vrednost dolara, valute u kojoj veliki deo sveta trguje, i izazivaju ekonomsku turbulencije i u bogatim i u siromašnjim zemljama.

U još jednoj vesti u vrhu strane, Njujork tajms objavljuje da plan predsednika Džoa Bajdena da izbriše značajan deo studentskih zajmova za desetine miliona Amerikanaca, može da košta oko 400 milijardi dolara. Ovo bi postao jedan od najskupljih programa predsednikovog mandata.

www.nytimes.com

 www.theguardian.com

Dublja kriza funte

„Dublja kriza funte kako se otkriva strategija Trasove“, objavljuje Gardijan u centralnom delu naslovne strane. Vlada se sinoć borila da spreči potpuni gubitak poverenja finansijskog tržišta u zvaničnu ekonomsku strategiju nakon što je Banka Engleske odlučila da odbaci hitno povećanje stopa čime je uticala i na svežu prodaju funte sterling.

List takođe u vrhu strane objavljuje i da će Kir Starmer pokušati danas „da obuče kaput Tonija Blera“, opisujući laburiste kao „političko krilo britanskog naroda“, dok s druge strane optužuje konzervativce da su izgubili kontrolu nad ekonomijom i napustili politički centar.

www.theguardian.com

 www.ukrinform.net

Registrovano 52.596 ruskih zločina

Rusija mora odmah da povuče svoje snage sa teritorije Ukrajine a lažni referendum održan na privremeno okupiranim teritorijama je protivzakonit, rekla je švedska ministarka spoljnih poslova An Linde a prenosi ukrajinska državna novinska agencija Ukrinform. Ona je dodala i da, bilo delimična mobilizacija, „nuklearno zveckanje oružjem, ili bilo kakva druga eskalacija“, neće odvratiti Švedsku da pomogne Ukrajini.

Ukrajinska policija registrovala je 52.596 zločina koje je počinila Rusija od početka invazije, još jedna je vest na sajtu Ukrinforma. Od toga, čak 36.281 su ratni zločini koji se tiču kršenja pravila ratovanja, planiranja i preduzimanja agresije, propagande i sličnog.

www.ukrinform.net

 www.rt.com

Sumnje Berlina zbog gubitka pritiska

Dok se gubitak pritiska u tri gasovoda između Rusije i Nemačke još zvanično ispituje, Berlin sve češće ističe da ne veruje da se radi o slučajnosti i pominje „ciljani napad“ u ime Rusije ili Ukrajine, prenosi ruska novinska kuća RT navode iz nemačke štampe. Pritisak u Severenom toku 2 vidno je opao tokom noći, a onda se u ponedeljak popodne dogodilo isto i sa Severnim tokom 1. Danska je saopštila da je primetila curenje gasa na obali Baltičkog mora.

Lideri EU smenjivali su se za govornicom UN „lupajući u ratne doboše protiv Rusije“, „zanemarajući ono što Evropljani zapravo žele“, piše u jednoj od kolumni na portalu RT ovog jutra.

www.rt.com

 www.politika.rs

Posle Vučićevog govora

„Evropa u Pragu testira prag izdržljivosti Srbije“, piše Politika uz podnaslov „Najveći pritisci na našu zemlju“. „Posle Vučićevog govora u UN, pojedine sile ne mogu da istrpe činjenice koje je izneo i insistiranje na nezavisnoj politici“, stoji u tekstu.

Takođe u vrhu strane, Politika objavljuje da je Zagreb odbio da sarađuje u slučaju „Petrovačka cesta“ uz naslov „Hrvatska krši prava pilota i ponižava žrtve zločina“. Hrvatski pravosudni organi neće postupiti po zamolnici koju im je putem međunarodne pravne pomoći, preko Ministarstva pravde, poslao Viši sud u Beogradu u vezi sa uručenjem poziva za suđenje četvorici hrvatskih oficira.

www.politika.rs

 www.danas.rs

Moskva čuvar rejtinga

Zašto predsednik Srbije najavljuje novo „istorijsko“ obraćanje javnosti posle susreta sa Sergejom Lavrovim u Njujorku, pita Danas uz naslov „Moskva kao čuvar Vučićevog rejtinga“. „Jedino što Vučić može dramatično da saopšti jeste da je boršč koji je jeo u Njujorku bio hladan“, kaže Dragana Rakić. Bojan Pajtić ocenjuje da je njegova jedina politička agenda „očuvanje vlasti i podrške u biračkom telu“, te da neće učiniti ništa što bi tom cilju naškodilo. Stefan Jovanović je podsetio i da će predsednik „logoreičnim konferencijama“ pokušati da prikrije probleme koji muče narod.

U vrhu prve strane najavljuje se i razgovor sa Marinom Davidovom, pozorišnom umetnicom i političkom emigrantkinjom. „Mi sada u Rusiji imao novo izdanje Staljina“, naslov je teksta.

www.danas.rs


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...