VELIKA IZLAZNOST NA REFERENDUME, SRBIJA NEĆE PRIZNATI REZULTATE

D. Ć.

Italijani glasali za tvrdu desnicu i stranku koja vuče korene iz fašizma - što dovodi u pitanje njihovu pripadnost zapadu, objavljuje Njujork tajms. Država će po prvi put dobiti ženu na čelu vlade, piše Gardijan. Ukrajinski predsednik optužio Moskvu za genocid i mobilizaciju nazvao kriminalnom, izveštava Ukrinform. U Donjecku i Lugansku izjasnilo se više od 75 odsto građana, u Zaporožju i Hersonu oko 50, navodi RT. Srbija neće priznati rezulate, stoji u Politici
(Prihvatanje rezultata bilo bi suprotno politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta, prenosi Politika)

Italijani su izabrali tvrdu desnicu na izborima, predvodnicu stranke koja vuče korene iz fašizma, što dovodi u pitanje pripadnost nacije zapadu. Ovim će država najverovatnije dobiti i prvu ženu na čelu vlade u Rimu. Volodimir Zelenski je rusku mobilizaciju ocenio kriminalnom, optuživši Moskvu za genocid. Na referendume u Donjecku i Lugansku izašlo je više od 75 odsto građana, dok Zaporožje i Herson zaostaju u odzivu sa oko 50 odsto. Srbija neće priznati rezultate.

www.nytimes.com

Da li je Italija i dalje zapad

Italija je okrenula stranicu istorije Evrope u nedelju kada je glasala za tvrdu desnicu predvođenu Đorđom Meloni koja odavno kritikuje EU, međunarodne bankare i migrante, što dovodi u pitanje nacionalno poverenje u savezništvo zapada, piše Njujork tajms u glavnoj priči na prvoj strani. Preliminarni rezultati ukazali su da će Melonijeva, predsednica nacionalističke partije „Braća Italije“, stranke koja je nastala od ostataka fašizma, povesti desničarsku koaliciju ka većini u parlamentu, porazivši rasparčanu levicu i obnovljeni pokret protiv establišmenta.

„Rusko glasanje okreće Ukrajinca protiv Ukrajinca“, još jedan je naslov uz kolaž fotografija iz Ukrajine. Pojedini Ukrajinci iz Hersona veruju da, ukoliko polome sopstvene ruke, Rusi ih možda neće primorati da stupe u vojne redove. Drugi se kriju u podrumima. Neki pokušavaju da pobegnu iako im je zabranjeno da napuste grad, i svi su u strahu. Dok se Kremlj suočava sa protestima zbog mobilizacije širom Rusije već pet dana, novi znaci otpora i straha pojavili su se i na okupiranim teritorijama, stoji u tekstu.

www.nytimes.com

www.theguardian.com

Prva žena na čelu vlade

Kir Starmer pravi novi front sa Liz Tras najavljujući da će ponovo uvesti najviše stope poreza na dobit i doneti milijarde Nacionalnoj zdravstvenoj službi i drugim javnim institucijama, navodi Gardijan u centralnom tekstu na prvoj strani. Laburisti će danas izneti detalje o tome kako će upotrebiti novac prikupljen od ranije ukinutog propisa.

„Evropa se plaši preokreta dok se Italija okreće udesno“, još jedan je naslov u vrhu strane. Italija je izabrala vlast koja je najtvrđa desnica još od završetka Drugog svetskog rata. Đorđa Meloni je dobila i najviše glasova u okviru same koalicije, što ukazuje na to da bi mogla da postane prva žena na mestu italijanskog premijera.

www.theguardian.com

www.ukrinform.net

Kriminalna mobilizacija

Rusija drži oko 2.500 Ukrajinaca u zarobljeništvu, uključujući i mnogo civila, rekla je zamenica premijera i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk a prenosi novinska agencija Ukrinform. Kako je istakla, civili nisu bili pušteni u okviru nekoliko organizovanih razmena. Vereščuk insistira na tome da Rusija ne treba da razmenjuje, već da preda sve civile, dodavši i da je puno žena ostalo u zarobljeništvu.

Moskva koristi kriminalnu mobilizaciju ne samo da bi produžila mučenje Ukrajinaca, već i da bi zatrla starosedeoce, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski a takođe se našlo jutros na sajtu Ukrinforma. „Situacija u okupiranom Krimu je katastrofalna. Vesti o Tatarima su potvrđene, većina pisama za mobilizaciju je uručena baš njima. Ovo je još jedan element ruske politike genocida, još jedan razlog za trenutnu i oštru reakciju čitavog sveta“, istakao je Zelenski.

www.ukrinform.net

www.rt.com

Na referendume izašlo više od 50 odsto

Referendumi o pripajanju Rusiji republika Donbasa nastavljeni su na jugu Ukrajine, izveštava ruska državna novinska kuća RT. Izlaznost je u nedelju već daleko prešla 50 odsto u Donjecku, Lugansku, Zaporožju, i jedino je zaostala u Hersonu. U Lugansku je više od 76 odsto već izašlo na glasanje, Donjecku 77, dok se u preostale dve oblasti izlaznost meri sa oko 50 odsto. RT podseća da su Ukrajina i zapad odbacili referendum kao protivzakoniti i istakli da neće priznati rezultate, „kakvi god oni da budu“.

U još jednoj vesti RT prenosi reči savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena, koji je rekao da će SAD uzvratiti ukoliko Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini. On je takođe istakao da referendumi u Donbasu ne menjaju rešenost SAD da pomognu Kijevu. „Svaka upotreba nuklearnog oružja imaće katastrofalne posledice po Rusiju“, naveo je Saliven.

www.rt.com

www.politika.rs

Beograd neće prihvatiti rezultate

U skladu sa Poveljom UN i opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog javnog prava, Srbija ne može da prihvati rezultate referenduma u ukrajinskim regionima jer bi to bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima, rekao je juče ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, a prenosi Politika u centralnom delu prve strane. Prihvatanje rezultata bilo bi suprotno politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

„Moskva neće pristati na poraz“, još jedan je naslov u vrhu strane i stav američkog analitičara Gregori Kaplija. „Opsednuti smo propagandom i pristrasnim analizama na svim stranama ovog konflikta, tako da je nemoguće sagledati balansiranu perspektivu događaja ili onoga što je dovelo do ovog rata koji je bilo lako sprečiti. Istorijska perspektiva nam, međutim, kaže da je ovaj konflikt daleko od završenog“, kaže on.

www.politika.rs

www.danas.rs

Izbegli Rusi bezbedni u Srbiji

Sagovornici Danasa smatraju da Rusi izbegli zbog mobilizacije ne treba da se plaše deportovanja nazad, stoji u tekstu na prvoj strani uz naslov „Srbija svima mora da pruži bezbednost“. „Ne vidim nijedan razlog zbog koga bi Srbija privodila i deportovala te ljude“, rekao je Dragan Šutanovac. Vuk Vuksanović navodi da sve zavisi od Beograda i od toga da li će želeti da privuče nepotrebnu pažnju.

Lekari za list govore i o zarazi pacijenata u bolnicama, ističući da svakog dana neko sa „nekovid“ odeljenja „završi u Batajnici“.

www.danas.rs


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...