RAT U UKRAJINI STIGAO I DO RUSA

D. Ć.

Pukla ruska „čaura“ u kojoj su građani bili zaštićeni od ratnih pretenzija Vladimira Putina, ocenjuje Njujork tajms. Banka Engleske obelodanila da je ekonomija i zvanično u recesiji, navodi Gardijan. Volodimir Zelenski ističe da je mobilizacija dokaz da ruska regularna vojska nije izdržala, prenosi Ukrinform. Prednost će imati rezervisti sa iskustvom na frontu, izveštava RT. Aerozagađenje u Srbiji godišnje usmrti 11.000 ljudi, piše Danas
(ilustracija, Banka Engleske upozorila je da je ekonomija u recesiji i da će verovatno morati još da poveća kamatne stope posle današnje najave ukidanja poreza, centralna je vest na prvoj strani Gardijana.)

Ruska „čaura“ u kojoj je stanovništvo bilo zaštićeno od ratnih pretenzija Vladimira Putina i rata u Ukrajini, pukla je najavom mobilizacije. Banka Engleske objavila je da je ekonomija u zemlji zvanično u recesiji. Ukrajinski predsednik je ocenio da je mobilizacija dokaz da regularna ruska vojska nije izdržala. Prednost će imati rezervisti sa iskustvom u borbi. U prvom zvaničnom dokumentu o uticaju aerozagađenja na zdravlje ljudi u Srbiji, ističe se da čak 11.000 građana godišnje umre od opasnih čestica.

www.nytimes.com

Otvorena ruska „čaura“

„Negodovanje u Rusiji dok Putinov plan proširuje rat“, glavni je naslov na prvoj strani Njujork tajmsa. Dan nakon što je predsednik Vladimir Putin najavio plan koji bi mogao 300.000 građana da uključi u vojnu službu, hiljade Rusa širom zemlje dobile su poziv i uputili se u autobuse i avione na obuke – „a uskoro možda i na prve redove fronta u Ukrajini“. Putinova eskalacija rata odjekivala je širom zemlje, „i otvorila čauru u kojoj je većina ruskog stanovništva bila zaštićena od invazije njihovog lidera na Ukrajinu“.

U još jednom tekstu u vrhu strane, Njujork tajms objavljuje i da se novom tužbom za prevaru vrhovnog tužioca protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa potražuje 250 miliona dolara od njegove kompanije, čime bi Tramp bio izbačen iz posla u državi Njujork.

www.nytimes.com

www.theguardian.com

Britanska ekonomija u recesiji

Banka Engleske upozorila je da je ekonomija u recesiji i da će verovatno morati još da poveća kamatne stope posle današnje najave ukidanja poreza, centralna je vest na prvoj strani Gardijana. Uoči predstavljanja velikog paketa pomoći dizajniranog da razbije takozvani „krug stagnacije“, ova institucija je obelodanila da se ekonomija već drugi kvartal kreće naniže uz prognoze da se bruto domaći proizvod smanji za 0,1 odsto u tekuća tri meseca. Ekonomija je tehnički u recesiji ako prođe kroz dva uzastopna kvartala negativnog rasta.

Dominantna fotografija prikazuje Rodžera Federera i Rafaela Nadala tokom jučerašnjeg treninga, uz podsećanje da se Federer sprema da se povuče iz sveta tenisa.

www.theguardian.com

www.ukrinform.net

Zelenski: Dokaz da se vojska urušila

Sedam civila je ubijeno u ruskom bombardovanju regije Donjeck prethodnog dana, objavljuje ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Saopštenje je izneo direktor regionalne vojne administracije Pavlo Kirilenko, dodajući da se radi o troje civila u Bakmutu, dvoje u Torecku i po jednoj osobi u Časiv Jaru i Kliščivki. Povređeno je ukupno 17 osoba.

Ruska odluka o mobilizaciji je otvoreno priznanje da njena regularna vojska, koja je decenijama pripremana da zauzme drugu zemlju, nije izdržala i da se urušila, istakao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, a prenosi Ukrinoform u još jednoj vesti. „Zahvaljujući mobilizaciji, ruski rat protiv Ukrajine za većinu Rusa više neće biti nešto što gledaju na TV ili Internetu, već nešto što je pogodilo svaki ruski dom“, dodao je on.

www.ukrinform.net

www.rt.com

Prednost rezervistima sa iskustvom

Vojne službe u Rusiji fokusiraće se najpre na rezerviste sa iskustvom u borbi i relevantnim specijalcima tokom mobilizacije, navelo je Ministarstvo odbrane iz Moskve a prenosi novinska kuća RT i podseća da je predsednik Vladimir Putin u sredu najavio delimičnu mobilizaciju zbog produžavanja sukoba u Ukrajini. Nema nekog posebnog redosleda u pozivima, dodalo je ministarstvo, ali će prioritet biti dat onima koji su prošli tenkovsku i artiljerijsku obuku, kao i vozačima, mehaničarima i pešadiji.

Rusi koji beže od delimične mobilizacije su dobrodošli u Nemačkoj, kazao je nemački ministar pravde Marko Bushman, a prenosi RT u još jednoj vesti na svom portalu. Ideju da se pruži azil onima koji izbegnu vojni poziv, drugi lideri EU su odbili. „Izgleda da mnogi Rusi napuštaju svoju domovinu. Svako ko mrzi Putinov put i voli liberalnu demokratiju, toplo je dobrodošao u Nemačku“, napisao je on na Tviteru.

www.rt.com

www.politika.rs

Vučić u UN

„Vučiću neće oprostiti istinu izrečenu u UN“, glavni je naslov na prvoj strani Politike uz fotografiju srpskog predsednika u Njujorku. „U govoru na Generalnoj skupštini UN Aleksandar Vučić podsetio je na osnovne principe međunarodnog prava, povelju UN koja treba da garantuje mir u svetu i nepovredivost teritorijalnog integriteta“, naglasila je juče premijerka Ana Brnabić.

U vrhu strane, u drugoj vesti, Miodrag Lekić, lider Demosa, kaže da Milo Đukanović očigledno ne želi da se ponaša kao odgovoran predsednik, već se vrlo prozirno oslanja na provincijske trikove, želeći da opstane sadašnja vlada na koju i te kako utiče, uključujući i promociju kadrova njegove partije.

www.politika.rs

www.danas.rs

Aerozagađenje usmrti 11.000 godišnje

List Danas piše o govoru Aleksandra Vučića i efektima sednice Generalne skupštine UN uz naslov „Kosovsko pitanje u senci Putinovih pretnji“. „U govoru nismo mogli da vidimo da Srbija razume vreme u kojem živi, baš kao svojevremeno Milošević i Šešelj“, kaže Zoran Vuletić. Srećko Đukić ističe da će se spoljni svet zbijati oko rata u Ukrajini još više nego što je do sada to činio.

List u vrhu strane objavljuje i da je prvi put u zvaničnom dokumentu otkriven uticaj aerozagađenja na zdravlje građana Srbije. „Opasne materije uzrok oko 11.000 smrti godišnje“, naslov je teksta.

www.danas.rs


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...