VAŠINGTON BI DA PRODUŽI RAT DA BI OSLABIO MOSKVU

D. Ć.

U Britaniji predlažu privremeno nacionalizovanje energetskih firmi koje ne mogu da smanje račune, objavljuje Gardijan. Oko 20 ruskih borbenih aviona konstantno patrolira uz granicu sa Ukrajinom, upozorava Ukrinform. SAD odgovara da što duže traje konflikt u Ukrajini, istakao kineski ambasador u Rusiji a prenosi RT. U Srbiji dve milijarde investicija, piše Politika
(ilustracija, Energetske firme koje ne mogu da smanje račune treba privremeno da pređu u javno vlasništvo, objavljuje Gardijan)

U Britaniji predlažu da se privremeno nacionalizuju energetske firme koje ne mogu da smanje račune domaćinstvima. Oko 20 ruskih borbenih aviona konstantno patrolira uz granicu sa Ukrajinom. Vašingtonu odgovara da se prolongira konflikt u Ukrajini što je duže moguće a kako bi se oslabila Moskva, rekao je kineski ambasador u Rusiji. U Srbiji dve milijarde stranih investicija.

 Guardian-11-8-

Nacionalizovati energetske firme

Energetske firme koje ne mogu da smanje račune treba privremeno da pređu u javno vlasništvo, rekao je Gordon Braun u novom izazovu političkih lidera na dan kada je Liz Tras opala popularnost zbog slabog predloga pomoći domaćinstvima, piše Gardijan. Gordon je uporedio situaciju sa onom iz 2009. kada su neke banke bile privremeno nacioanalizovane da bi se zaštitili klijenti. On je upozorio da vreme za preduzimanje poteza prolazi i da velike odluke treba doneti u roku od nekoliko dana.

Na centralnoj fotografiji vidi se „isušeni“ Hajd Park u Londonu dok su visoke temperature i dalje u većini Velike Britanije.

www.theguardian.com

Ukrinform-11-8- 

Ruski avioni uz granicu

Oko 20 ruskih aviona različitih tipova sprovode konstantne patrole u blizini granice sa Ukrajinom, rekao je Jurij Ignat, portparol vojnih snaga Ukrajine a prenosi državna novinska agencija Ukrinform. Neki od njih su naoružani projektilima za lansiranje iz vazduha Kh-59 i Kh-58, dodao je on.

U još jednoj vesti Ukrinform objavljuje da će Velika Britanija udvostručiti broj teškog naoružanja za lansiranje raketa, kako je potvrdio sekretar za bezbednost Ben Volas. Volas je ovo izjavio u Kopenhagenu gde prisustvuje međunarodnoj konferenciji saveznika koji obećavaju da će nastaviti da vojno i finansijski pomažu Ukrajini.

www.ukrinform.net

 rt 11 8

Vašington bi da produži rat

Vašington se trudi da prolongira konflikt u Ukrajini koliko god je to moguće kako bi oslabio Moskvu, rekao je kineski ambasador u Rusiji a prenosi ruska novinska kuća RT. Zang Hanhui je, između ostalog, istakao da su SAD inicirale „pet rundi širenja NATO-a ka istoku, režirale ’obojenu revoluciju’ u Ukrajini i sabile Rusiju u ćošak po pitanju bezbednosti“. Svi ovi faktori kombinovani zajedno, kako je naveo, doveli su do sadašnjeg konflikta u Ukrajini. Hanhui je rekao i da su SAD „inicijator i glavni podstrekač ukrajinske krize“.

Rusija mora da ustupi nuklearnu elektranu u Zaporožju koju je zauzela početkom marta, vlastima u Kijevu, saopštila je G7 a prenosi takođe RT na svom portalu. Ovu odluku potpisali su šefovi diplomatija Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD. Diplomate smatraju da je ovaj potez neophodan da bi se obezbedile operacije postrojenja. Saopštenje je stiglo samo dan nakon što je Moskva sazvala hitnu sesiju Saveta bezbednosti UN zbog „ukrajinskih provokacija“, odnosno serije gađanja elektrane poslednjih dana, stoji u tekstu.

www.rt.com

 Politika-11-8-

Dve  milijarde stranih ulaganja

Politika piše o ulaganjima u Srbiju u prvih sedam meseci ove godine uz naslov „Do sada dve milijarde evra stranih investicija“. Od početka godine zaključno sa julom, u Srbiju je uloženo oko dve milijarde evra stranih direktnih investicija, što je za 3,5 odsto niže u odnosu na isti period 2021. koja je bila rekordna po prilivima stranih direktnih investicija, pokazuju podaci Narodne banke Srbije. U centralnoj banci ističu da je priliv stranih direktnih investicija ostao stabilan uprkos zaoštravanju geopolitičkih tenzija.

Na sledećem sastanku u Briselu, najavljenom za 18. avgust, delegacije Beograda i Prištine mogle bi da razgovaraju i o sporazumu o formiranju Zajednice srpskih opština a poziv za pokretanje ove teme uputio je i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar, piše takođe Politika u vrhu strane.

www.politika.rs

Danas-11-8-s 

Problem i Vučićeva stara adresa

Ana Brnabić, tabloidi i Nebojša Krstić optužili su Danas za objavu ličnog podatka o predsedniku Srbije, objavljuje list uz naslov „Napad na Danas zbog Vučićeve stare adrese“. Premijerka i stručnjak za merketing naveli su da je list brutalno prekršio Zakon o zaštiti podataka u tekstu o tome da je pravosuđu teško da locira lidera SNS-a radi dostavljanja tužbe lekara Radeta Panića. „U pitanju je adresa, kako i piše u tekstu, sa koje se Vučić odselio, a adresa sa koje se Vučić odselio, svakom pametnom čoveku bi bilo jasno iz jednostavne logičke operacije, nije adresa na kojoj Vučić stanuje. Mnogo gore je što je Informer otkrio adresu Vučećeve dece“, kaže Dragoljub Petrović. U tekstu se poziva na ranije poznat podatak da je predsednik kao svoje mesto stanovanja prijavio garsonjeru u naselju Belvil.

U vrhu prve strane takođe stoji i da su najave Aleksandra Vučića za predstojeću školsku godinu ostale na nivou ideja. „Propala obećanja predsednika o besplatnim vrtićima“, naslov je teksta u kojem se navodi i da je predsednik Srbije uoči izbora obećavao i besplatne udžbenike za nacionalne predmete.

www.danas.rs


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...