ZELENSKI TRAŽI PUNI EMBARGO I ZABRANU PUTOVANJA ZA SVE RUSE

D.Ć.

Bivši američki predsednik Donald Tramp otkrio da mu je FBI pretražio kuću, piše Njujork tajms. Vanredni plan favoritkinje za britanskog premijera koštaće 50 milijardi funti godišnje, objavljuje Gardijan. Državni sekretar SAD upozorava da će buknuti ratovi na svim kontinentima ako se ne pomogne Kijevu, piše Ukrinform. Ukrajinski predsednik traži puni embargo na energente iz Rusije i zabranu putovanja za sve državljane na godinu dana, navodi RT. Gde nestaje oružje poslato Ukrajini, pita Politika
(ilustracija, „Ako dozvolimo velikoj državi da maltretira manju, da je prosto napadne i uzme deo njene teritorije, onda će ovo predstavljati ’otvorenu sezonu’ i dozvolu za slobodno napadanje ne samo u Evropi, već širom sveta“, rekao je američki državni sekretar Antoni Blinken, objavljuje Ukrinfo)

FBI je pretražio kuću bivšeg predsednika Donalda Trampa, otkrio je on. Vanredni plan favoritkinje za britanskoj premijera koštaće 50 milijardi funti godišnje. Američki državni sekretar upozorio je da će se rat iz Ukrajine preslikati na sve kontinente ako se ne pomogne Kijevu. Ukrajinski predsednik traži puni embargo na energetski uvoz iz Rusije i zabranu putovanja za sve Ruse na godinu dana. Gde nestaje oružje koje zapad šalje u Ukrajinu.

 NYT-9-8-s

FBI pretražio Trampovu kuću

Bivši predsednik Donald Tramp rekao je u ponedeljak da je FBI pretražio njegovu kuću u Palm Biču i obio sef, što ukazuje na eskalaciju istrage u poslednjim fazama njegovog mandata, piše Njujork tajms na prvoj strani. Istraga je bila fokusirana na materijal koji je Tramp doneo u Mar-a-Lago, u svoj privatni klub i rezidenciju, kada je napustio Belu kuću.

Na centralnoj fotografiji nalaze se ukrajinski vojnici kako dodaju tela civila u masovnu grobnicu. U tekstu ispod piše da je u masovnoj grobnici bilo 300 tela i da su u pitanju bili civili stradali u industrijskom gradu Lisičansku u prethodna dva meseca. Radilo se o onima koji nisu imali rođake i prijatelje koji bi ih sahranili u bašti ili dvorištu.

www.nytimes.com

 Guardian-9-8-s

Vanredni plan košta više milijardi funti

Vanredni finansijski plan Liz Tras mogao bi da košta 50 milijardi funti godišnje, upozoravaju stručnjaci dodajući da neće uspeti da se ublaži najgori scenario uz povećanje troškova života, glavna je tema na prvoj starni Gardijana. Tras kao favorit za idućeg premijera, obećala je da će razmotriti planirano povećanje korporativnih poreza, više odvojiti na odbranu i smanjiti račune za energente za domaćinstva i privredu, „što bi sve zajedno moglo da košta milijarde“.

Na centralnoj fotografiji nalazi se američka glumica Olivija Njutn-Džon koja je preminula u 73. godini. Njen partner u čuvenom filmu „Briljantin“ Džon Travolta vodio je komemoraciju koleginici koja je decenijama pokušavala da skrene pažnju na bolji tretman i istraživanje kancera dojke.

www.theguardian.com

 Ukrinform-9-8--s

Ratovi po ugledu na Ukrajinu

Ako civilizovan svet ne uspe da pomogne Ukrajini da odbrani svoj suverenitet i nezavisnost, pretnja slične agresije pojaviće se na svim kontinentima, rekao je američki državni sekretar Antoni Blinken, a prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform.

„Ako dozvolimo velikoj državi da maltretira manju, da je prosto napadne i uzme deo njene teritorije, onda će ovo predstavljati ’otvorenu sezonu’ i dozvolu za slobodno napadanje ne samo u Evropi, već širom sveta“, rekao je on.

Kanadske specijalne jedinice treniraju Ukrajince na njihovoj teritoriji, prenosi takođe Ukrinform. Oni takođe pomažu pri dostavi oružja i opreme. Ova vest pojavila se nakon što je kanadska ministarka odbrane Anita Anand saopštila da će vojne snage Kanade učestvovati u treniranju ukrajinskih regruta.

www.ukrinform.net

RT-9-8- 

Zelenski traži puni embargo

Nazivajući trenutne sankcije protiv Rusije slabim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je istakao da zapad treba da uvede puni embargo na sve energetske uvoze iz ove zemlje i da zabrani putovanje svim Rusima bar na godinu dana, objavljuje ruska novinska kuća RT. Kako je rekao, najvažnije sankcije bi trebalo da zatvore granice „jer Rusi oduzimaju tuđu zemlju“. Rusi bi trebalo da žive „u svom svetu dok ne promene svoju filozofiju“, dodao je on.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov će voditi rusku delegaciju na Generalnoj skupštini UN koja se održava krajem septembra u Njujorku, saopštio je Kremlj a prenosi takođe RT. Predsednik Vladimir Putin „nema nameru da putuje niti da se onlajn obraća“ na sednici UN. Nije jasno da li će SAD dozvoliti Lavrovu i drugim članovima delegacije da uđu u zemlju, čak i za ovakav događaj.

www.rt.com

 Politika-9-8-

Gde nestaje oružje za Ukrajinu

„Gde nestaje naoružanje sa zapada za Ukrajinu“, glavni je naslov na prvoj strani Politike. Američki kanal SiBiEs njuz je svojim prilogom od pre nekoliko dana pokrenuo pitanje šta biva sa naoružanjem koje se šalje u Ukrajinu. Posle nedavnog teksta u Špiglu, sve češće se u zapadnim medijima postavljaju takva pitanja i izražava zabrinutost da naoružanje, kada pređe poljsko-ukrajinsku granicu, nestaje u sivoj zoni i može se samo pretpostaviti da li se preprodaje i kome.

U vrhu strane list objavljuje i tekst o „sinhronizovanim napadima iz Zagreba i Prištine“. „Nije novost da dan kada je u vojno-policijskoj akciji Oluja iz Hrvatske proterano gotovo celokupno srpsko stanovništvo, zvanični Zagreb slavi kao dan pobede i domovinske zahvalnosti, ali su medijski napisi protiv Srbije i predsednika Aleksandra Vučića ove godine posebno bučni“, stoji u tekstu.

www.politika.rs

Danas-9-8-s 

Rehabilitacija ili revizija istorije

List Danas piše o četničkom komandantu među više hiljada rehabilitovanih građana u poslednjih 16 godina uz naslov „Rehabilitacija Kalabića opasna revizija istorije“. „Ovo je otišlo u sasvim drugom pravcu. Sve ono što smo učili iz istorije se poništava u talasu neonacionalizma. Više nisu važni istorijski dokazi i njihovo pravilno tumačenje, istorija kao nauka se potpuno poništava“, kaže Milena Bićanin. Sudija koji je učestvovao u postupku rehabilitacije Draže Mihailovića kaže da oni gledaju kako je vođen postupak protiv osobe za koju je podnet zahtev za rehabilitaciju i da li je fer.

Takođe u vrhu strane list objavljuje i naslov „Milenijum tim – firma za sve poslove vlasti“. Uspon Milenijuma počinje u vreme bivše vlasti kad je kompanija počela da dobija poslove od Srbijagasa, a njeni vlasnici se pojavili u predizbornoj kampanji SPS-a. List navodi da je „omiljena građevinska kompanija“ režima kupila i imovinu Navipa u Novom Sadu.

www.danas.rs

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...