KIJEV NE PREZA OD NAPADA NA TERITORIJU RUSIJE, „AKO TREBA“

D.Ć.

Senator američkog Kongresa prvi put do sada najavio klimatske i energetske programe vredne stotine milijardi dolara, objavljuje Njujork tajms. Britanski sindikati prete generalnim štrajkom, piše Gardijan. Rusi pojačavaju mere za zauzimanje Luganska i Donjecka, prenosi Ukrinform. Ako bude neophodno, u Kijevu postoji politička volja da se napadne i ruska teritorija, navodi RT. Neće biti krivičnog postupka za smrt osam rudara, izveštava Danas
(Putovanje vozom juče je bilo otežano za milione građana, jer su se neke linije zatvorile a tek je svaki peti voz išao, javlja Gardijan)

Demokratski senator iz Zapadne Virdžinije obelodanio je da će stotine milijardi dolara biti izdvojene za klimatske i energetske programe, što je najveći potez Kongresa ove vrste do sada. Sindikati u Britaniji najavljuju generalni štrajk. Ruska služba pojačava mere kako bi otvorila put ka Lugansku i Donjecku i blokirala komunikaciju Ukrajine sa Crnim morem. Kijev ne preza od napada na teritoriju Rusije ako bude potrebno, istakao je šef ukrajinske službe bezbednosti. Tužilaštvo je odlučilo da ne pokreće krivični postupak zbog nesreće u rudniku i smrti osam rudara.

NYT-28-7-

Najveći klimatski program Kongresa dosad

Senator Džo Mančin III iz Zapadne Virdžinije, ključni centrista Demokrata, najavio je u sredu da se složio da uključi stotine milijardi dolara za klimatske i energetske programe kroz povećanje poreza u paketu stimulacije zdravstvene zaštite i smanjenja troškova za lekove na recept, i to samo dve nedelje nakon što su se naglo urušile nade da će doći do dogovora ovog leta, glavna je tema na prvoj strani Njujork tajmsa. Paket će izdvojiti 369 milijardi dolara za klimatski i energetski predlog, najambiciozniji klimatski potez ikada preduzet u Kongresu, i prikupiti procenjenu 451 milijardu kroz nove poreze tokom deset godina, dok će se smanjiti federalni trošak na lekove na recept od 288 milijardi dolara.

U zasebnom tekstu, list objavljuje i da je američka administracija ponudila da oslobodi ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta da bi osigurala puštanje Britni Grajner i Pola Velana, dvoje Amarikanaca koji se nalaze u zatvoru u Rusiji a za koje SAD tvrde da se drže bez osnove. Sekretar Antoni Blinken je obelodanio da su SAD stavile značajan predlog na sto i da će uskoro zatražiti od kolege iz Rusije da pusti američke državljane, u prvom razgovoru otkako je počela ruska invazija.

www.nytimes.com

 Guardian-28-7-

Britanci prete generalnim štrajkom

„Sindikati najavljuju generalni štrajk kako kriza sa železnicom raste“, glavni je naslov na prvoj strani Gardijana. Radnici su glasali za nove akcije koje će produbiti industrijske nemire ovog leta. Nove turbulencije izazvalo je opozivanje ministra Sema Terija koji je prekršio kolektivnu odgovornost time što je davao izjave o platama i inflaciji koje nisu u skladu sa stavovima partije. Putovanje vozom juče je bilo otežano za milione građana, jer su se neke linije zatvorile a tek je svaki peti voz išao, utičući tako na transport kroz Engelsku, Škotsku i Vels.

Na glavnoj fotografiji nalazi se britanski naučnik Džejms Lavlok, tvorac ekološke teorije Gaja koja planetu Zemlju vidi kao živi organizam ugrožen postupcima čovečanstva, a koji je preminuo u 103. godini. Njegova porodica je saopštila da je Lavlok ranije ove godine pao i da mu se tokom više meseci nakon toga, zdravlje pogoršavalo.

www.theguardian.com

Ukrinform-28-7- 

Ruska služba pojačava mere

Ruska Federalna bezbednosna služba pojačala je kontraobaveštajne mere u oblastima koje se graniče sa Ukrajinom u Černihovu i regiji Sumi, objavila je vojna komanda Ukrajine a prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Neprijatelj koncentriše glavne poteze kako bi ustanovio punu kontrolu nad regijama Lugansk i Donjeck, zadržao okupirane oblasti Hersona i delove Harkova, Zaporožja i Mikolaiva, čime kreira pogodne uslove da preduzme napad u određenom smeru i da blokira ukrajinsku komunikaciju sa Crnim  morem.

Austrijski predsednik Aleksander van der Belen rekao je da Ukrajinci koji se bore protiv ruske agresije, takođe ratuju „za naše vrednosti, mir i slobodu“, još jedna je vest koju objavljuje Ukrinform. „Sloboda i čitav naš model koegzistencije stavljeni su na test. Naša demokratija je na udaru jake agresije i destruktivnosti. Imamo rat u Evropi. Žene, muškarci, deca, porodice su ubijeni“, rekao je on.

www.ukrinform.net

 RT-28-7-

Kijev ne preza od napada na Rusiju

Kijev neće prezati od napada na rusku teritoriju ako to bude smatrao neophodnim, rekao je vođa ukrajinskog Veća nacionalne bezbednosti i odbrane Aleksej Danilov, a objavljuje ruska novinska kuća RT. Veće pomno prati sva bombardovanja i kretanja projektila Rusije ka Ukrajini i vlastima su vrlo poznate i lokacije u Rusiji odakle se oni lansiraju, dodao je Danilov. Kako je istakao, Kijev ima dovoljno političke volje da naredi napad na ove mete, ako za to bude potrebe.

Pentagonovi stručnjaci izdali su saopštenje u kojem se navodi da SAD i NATO moraju da preduzmu seriju koraka kako bi izbegli konflikt sa Rusijom zbog Ukrajine, objavljuje takođe ovog jutra RT na svom portalu. Sankcije protiv Rusije već su napravile uslove da dođe do eskalacije, dok učestalo slanje oružja i volontera u Ukrajinu može samo da je ubrza. Iako je moguća, ovakva eksalacija nije neizbežna „ako SAD i saveznici preduzmu određene korake da je preduprede“.

www.rt.com

 Politika-28-7-

Vučić... I Vučić

Centralna tema Politike je ponovo predsednik Srbije, ovoga puta na skupu povodom obnove kule Starog sajmišta uz naslov „Vraćajući dug precima opominjemo potomke“. „Svedoci smo brojnih pokušaja relativizacije događaja iz Drugog svetskog rata, to ne može da bude politika sadašnjosti ni Evrope, ni sveta, a Srbije nikada neće biti“, poručio je Aleksandar Vučić koji je prirustvovao svečanosti povodom početka izvođenja mera zaštite na objektu Centralne kule Memorijalnog centra „Staro sajmište“ u Beogradu.

Takođe u vrhu strane, još jedan sličan naslov: „Vučić: Decenija napretka Srbije“. „Srbija se za poslednjih 10 godina modernizovala, promenila, shvatila da može da bude zemlja uspeha, a ne propasti i pada“, poručio je juče predsednik Srbije i dodao da je svih tih godina u zemlji vladao mir, uz ekonomski napredak.

www.politika.rs

Danas-28-7- 

Niko odgovoran za smrt rudara

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu donelo je odluku da ne pokreće krivične postupke zbog nesreće u rudniku Soko, piše Danas uz naslov „Niko neće odgovarati za smrt osam rudara“. „Ovakva odluka je sramota, tuga i beda. Onaj ko je naređivao da se ide u jamu pod nemogućim uslovima, mora da bude odgovoran“, poručuje rudar Saša Dimitrijević, koji je u nesreći zadobio povrede. „Šta sutra da kažem mom detetu koje sada ima pet meseci? Kako da mu kažem da poštuje ovu državu kada zakona i pravde nije bilo za njegovog oca i rudare koji su poginuli“, kaže supruga poginulog Dragana Stajića.

Kolege se opraštaju od čuvenog glumca, još jedan je naslov u vrhu strane. Naslov teksta je „Branku Cvejiću smo kao društvo ostali dužni“.

www.danas.rs


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...