LAVROV: EU NAVLAČI NOVU „GVOZDENU ZAVESU“

D.Ć.

Još jedna kontroverzna odluka američkog Vrhovnog suda, agencija neće regulisati emisiju štetnih gasova iz elektrana, piše Njujork tajms. Funkcioner konzervativaca Borisa Džonsona podneo ostavku jer je pipao muškarce, izveštava Gardijan. Gađana stambena zgrada u Odesi, poginulo 14 ljudi, prenosi Ukrinform. Moskva i Minks optužuju EU za novu „gvozdenu zavesu“, objavljuje RT. EPS duguje čak 1,4 milijardi evra, navodi Danas
(ilustracija, Udarom na plan da se smanji emisija iz elektrana, sud je doneo odluku koja seže izvan sputavanja moći vlasti da se bori protiv klimatskih promena. Sada će mnogo drugih regulativa biti teže odbraniti, objavljuje NYT)

Američki Vrhovni sud, u nizu kontroverznih odluka u poslednje vreme, doneo je još jednu presudu – da Agencija za zaštitu životne sredine neće moći da reguliše emisiju štetnih gasova iz elektrana. Funkcioner britanske Konzervativne stranke podneo je ostavku jer se napio i pipao muškarce. U pogođenoj zgradi u Odesi poginulo je 14 stanovnika. Moskva i Minsk upozoravaju na navlačenje nove „gvozdene zavese“ u Evropi. EPS ima astronomske dugove koje je napravila prethodne zime – čak 1,4 milijarde evra.

NYT-01-07-

Emisija gasova bez kontrole

„Sud obuzdao agenciju za zagađenja“, glavni je naslov na prvoj strani Njujork tajmsa. Vrhovni sud je ograničio Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA) mogućnost da reguliše štetna isparenja iz elektrana čime će predsedniku Džo Bajdenu biti još teže da smanji emisiju gasa na pola do kraja decenije. Donevši odluku protiv EPA, Vrhovni sud se ponovo uključio u političku raspravu i ojačao većinski konzervativna opredeljenja, kakva je bila i presuda da se ukine ustavno pravo na abortus, proširi pravo na nošenje oružja u javnosti i dodatno erodira zid koji odvaja državu od crkve, navodi list.

U odvojenom tekstu se objašnjava da je odluka protiv EPA suštinska pobeda za liberalne konzervativce koji su se decenijama trudili da promene modernu regulativu vlasti po pitanju ekonomije. Udarom na plan da se smanji emisija iz elektrana, sud je doneo odluku koja seže izvan sputavanja moći vlasti da se bori protiv klimatskih promena. Sada će mnogo drugih regulativa biti teže odbraniti, jer država je u 20. veku osnovala niz agencija koje kontrolišu da li su voda i vazduh čisti, da li su bezbedni hrana, lekovi i prehrambeni proizvodi, te da li finansijske firme rade po zakonu.

www.nytimes.com

 Guardian-01-07-

Ostavka zbog pipanja

Funkcioner britanske Konzervativne partije Kris Pinčer podneo je ostavku nakon što je priznao da je „osramotio sebe i druge“ usled izveštaja da je pod dejstvom alkohola pipao dvojicu muškaraca u privatnom klubu, glavna je priča na prvoj strani Gardijana. Pinčer je pisao Borisu Džonsonu, rekavši da se povlači jer je previše popio. Nije pominjao optužbe da je u više navrata prijavljivan nadležnima iz stranke zbog svog ponašanja prema dvojici muškaraca u Karlton klubu na Pikadiliju. Ovo je još jedna u seriji optužbi za neprilično ponašanje kada su u pitanju Torijevci, što dodaje pritisak na premijera da se uspostavi osnovna kultura u Vestminsteru.

Još jedna priča na prvoj strani – da su ukrajinske snage odbile ruske jedinice sa Ostrva zmija, strateški važno parče teritorije u Crnom moru južno od Odese. Rusi su povlačenje sa ostrva nazvali „gestom dobre volje“. Ukrajinska vojska je saopštila da su Rusi pobegli sa ostrva na dva brza broda nakon što je ispaljen baraž artiljerijskih projektila.

www.theguardian.com

 Ukrinform-01.07-

Pogođena stambena zgrada u Odesi

Broj poginulih u gađanoj zgradi u kraju Bilhorod-Dnistrovski u oblasti Odesa povećao se na 14, saopštila je Služba za vanredno stanje Ukrajine a prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Zgradu su pogodile ruske snage jutros oko šest sati i tom prilikom je usmrćeno 14 stanovnika, a 30 ih je povređeno, uključujući i troje dece. Dva projektila su lansirana iz borbenih aviona, dok je jedan pogodio stambenu zgradu od devet spratova.

Zminji ili Zmijsko ostrvo je strateško mesto čije oslobađanje značajno menja situaciju na Crnom moru, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski a objavljuje Ukrinform. „Ovo još ne garantuje bezbednost, kao ni da se neprijatelj neće vratiti. Ali već značajno ograničava akcije okupatora. Korak po korak, isteraćemo ih iz našeg mora, zemlje i našeg neba“, rekao je Zelenski.

www.ukrinform.net

 RT-01.07

Nova „gvozdena zavesa“

Nova „gvozdena zavesa“ se navlači u Evropi, ovoga puta to čine zapadne sile pokušavajući da odseku Rusiju i Belorusiju zbog sukoba u Ukrajini, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom sastanka sa kolegom iz Belorusije u Minsku, a objavljuje ruska državna novinska kuća RT. Lavrov je istakao da je Evropska unija „praktično preko noći“ uništila sve odnose sa Moskvom koje je gradila decenijama. Ministar iz Belorusije Vladimir Makei je dodao da se „gvozdena zavesa“ ne odnosi samo na ozbiljno ugroženi politički i ekonomski kontakt, već i na fizičku barijeru koja je podignuta između Poljske i Belorusije. Makei je istakao i da je izolacionizam jednostran a da se Minks i dalje trudi da podrži dijalog.

Bivši pripadnik američke službe bezbednosti i marinac koji je služio u Sovjetskom Savezu Skot Riter, u autorskom tekstu za RT navodi da je „NATO završio svoju posthladnoratovsku transformaciju iz evropskog psa čuvara u američkog psa napadača“. Iz tobožnje odbrambene alijanse, NATO je prerastao u agresora dizajniranog da brani „pravila“ koje postave Sjedinjene Države, ističe on.

www.rt.com

 Politika-01-07

Abazović sa Porfirijem

Politika piše o susretu Dritana Abazovića i patrijarha Porfirija uz naslov „Načelni dogovor o Temeljnom ugovoru“. Postignuti su dogovor i saglasnost oko Temeljnog ugovora, tekst je usaglašen, sada treba da prođe kroz Sinod SPC, da bude potvrđen, a nakon toga će biti dogovoren datum potpisivanja, rekao je juče patrijarh SPC Porfirije posle sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem. Premijer Crne Gore je kazao da su procedure oko usaglašavanja teksta završene na nivou radnih grupa u Crnoj Gori, da će se nastaviti u vladi i u okviru SPC, a „kad to bude gotovo, sporazum će biti potpisan u Crnoj Gori“.

„Pravnici predlažu duži radni vek za sudije“, još jedan je naslov u vrhu strane. Sudije koje žele da rade i posle 65. godine mogle bi da produže svoj radni vek do 70. rođendana ako bi u Zakonu o radu postojala takva mogućnost, koju su predložili pravnici na nedavno održanom regionalnom kongresu u Budvi.

www.politika.rs

 Danas-01-07-

Astronomski računi EPS-a

Objavljeni su astronomski računi Elektroprivrede Srbije zbog serije grešaka ove zime, piše Danas uz naslov „EPS sada duguje 1,4 milijarde evra“. Elektroprivreda je do marta potrošila 650 miliona evra za uvoz struje. EPS je struju plaćao po punim berzanskim cenama od čak 233 evra po megavatsatu, prošle godine i 219 evra, a prodavao je po ceni od 66,4 evra. Za tri meseca Elektroprivreda Srbije izgubila je 250 miliona evra, a za šest meseci čak 435 miliona.

Takođe u vrhu strane, list se bavi time šta piše u „dokumentu“ MUP-a sa spiskom za obradu onih koji su se suprotstavljali bivšoj državnoj sekretarki. Naslov teksta je „Ko su bili ’targeti’ Dijane Hrkalović“.

www.danas.rs


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...