G7 NAJAVLJUJE ZABRANU UVOZA ZLATA IZ RUSIJE

D.Ć.

Odluka američog suda o zabrani abortusa izazvala oštre reakcije pristalica i protivnika, piše Njujork tajms. Britanski premijer oštar o Ukrajini a razmatra mu se drugo glasanje o poverenju, objavljuje Gardijan. Grupa 7 najavila zabranu uvoza ruskog zlata kako bi ukinula ovaj ruski godišnji prihod od 19 milijardi dolara, prenosi Ukrinform. Nije zlato drugi najveći izvoz Rusije, već hrana, podseća RT. U Srbiji na delu „ravnoteža straha“, navodi Danas
(ilustrtacija, Džonsonove jake reči o Ukrajini u suprotnosti su sa ozbiljnim kritikama sa kojima premijer nastavlja da se suočava nakon prošlonedeljnih loših rezultata izbora u Devon i Jorkširu, objavljuje Gardijan)

Odluka o zabrani abortusa u Sjedinjenim Državama izazvala oštre reakcije pristalica i protivnika. Britanski premijer oštar po pitanju Ukrajine, a kod kuće mu razmatraju drugo glasanje o poverenju. Grupa 7 najavila zabranu uvoza zlata iz Rusije. Nije zlato drugi najprofitabilniji izvoz, kažu iz Moskve, već hrana. U Srbiji na delu „ravnoteža straha“.

Guardian-27-6-s

Odluka o abortusu trese SAD

Odluka Vrhovnog suda o rušenju slučaja „Ro protiv Vejda“ otvorio je sukob između aktivista na obe strane – protivnici abortusa se sada trude da postignu da ovaj zahvat bude zabranjen u svim državama Sjedinjenih Dražava, dok zagovornici prava na izbor prete demonstracijama i tužbama, piše Njujork tajms u glavnoj najavi na prvoj strani. Sud je istakao da je ova odluka bila neminovna „posle pola veka gorke nacionalne kontroverze koja je počela sa Ro“, ali je takođe izvazvala mnogo brže poteze usklađivanja propisa u pojedinačnim državama nego posle originalnog slučaja.

U izdvojenoj vesti stoji i da su lideru Grupe 7 u nedelju istakli da će prestati da kupuju zlato od Moskve i razgovarali o novom američkom predlogu da se smanje naftni prihodi, dok je Rusija zasula Kijev bombama posle nekoliko nedelja pauze. Američki zvaničnici smatraju da će zabrana kupovine zlata i smanjenje cene nafte prekinuti glavne resurse prihoda za održavanje ruskog rata i da će ovo dodatno izolovati Moskvu.

www.nytimes.com

 

Jak za Kijev, kritikovan kod kuće

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je druge lidere sveta da istraju u podršci Ukrajini, iako je Dauning Strit sve zabrinutiji da se pojedine zemlje mogu povesti za predlogom da se Kijev odrekne dela teritorije zarad mira, piše Gardijan u centralnom tekstu na prvoj strani. Džonsonove jake reči o Ukrajini u suprotnosti su sa ozbiljnim kritikama sa kojima premijer nastavlja da se suočava nakon prošlonedeljnih loših rezultata izbora u Devon i Jorkširu. Visoke stranačke figure podstakle su pozvale ministre da budu odlučniji u suprotstavjanju Džonsonu. Njegova izjava od subote da je planirao da bude na poziciji do 2030-ih dodala je ulje na vatru i kada je u pitanju predlog da se dozvoli još jedno glasanje o poverenju.

Na glavnoj fotografiji je pevačica Dajana Ros koja je počela turneju po Britaniji povodom svog novog albuma izdatog u 70. godini.

www.theguardian.com

 

Zabrana uvoza ruskog zlata

Državni sekretar SAD Antoni Blinken rekao je da će uvođenje zabrane ruskog zlata, što je drugi najisplativiji izvoz posle energenata, smanjiti prihod Rusiji za 19 milijardi dolara godišnje, prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Većina tog zlata tradicionalno se izvozi u države-članice Grupe 7. Zaustavljanje tog izvoza imaće „značajne posledice“, naveo je Blinken. Kako je dodao, sankcije bez presedana i kontrola izvoza imaju „dubinske posledice po Rusiju“.

Za otvaranje „žitnog koridora“ trebaće tri do četiri nedelje, ali glavni faktor da bi ovaj proces počeo, jeste postizanje dogovora između Ukrajine i Rusije, rekao je portparol turskog predsednika i savetnik ministra spoljnih poslova Ibrahim Kalin, a prenosi Ukrinform u odvojenoj vesti. Kalin je dodao da je Istanbul i dalje spreman da bude domaćin pregovora. „Rusija i Ukrajina trenutno imaju oko 40 miliona tona žita. Ovo je ozbiljna cifra. Predstavlja čak 30 do 35 odsto ukupne svetske rezerve. Da bi se definisao koridor i počelo sa utovarom, trebalo bi nam oko tri do četiri nedelje“, rekao je on.

www.ukrinform.net

 

Nije zlato drugi izvoz Rusije, već hrana

Grupa 7 će nastaviti da podržava Ukrajinu u svim mogućim oblicima „dok god je to potrebno“, istakli su članovi a objavljuje ruska novinska kuća RT. U tekstu se podseća da je Rusija upozorila da zapadne zemlje ne snabdevaju Ukrajinu oružjem jer će to samo produžiti konflikt. „Ipak, zapadni lideri su ovo ignorisali“, piše RT. Agencija prenosi i izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina koji je u petak komentarisao i sastanak G7, rekavši da trenutna ekonomska kriza u svetu nema toliko veze sa sukobom u Ukrajini, koliko sa ishodom „godina neodgovornih makroekonomskih politika“ koje su nametnule upravo članice ove grupe.

U odvojenom tekstu RT prenosi izjavu američkog državnog sekretara da će Rusija biti na gubitku 19 milijardi dolara zbog zabrane izvoza zlata u države G7. „Blinkenova izjava je činjenično netačna. Zapravo, najznačajniji izvoz Rusije posle energenata je hrana. Spoljna prodaja poljoprivrednih proizvoda merila se 2021. sa 37 milijardi dolara“, navodi RT. Portal piše i da je nejasno da li će ostale države G7 potpisati zabranu uvoza zlata, citirajući predsednika Evropskog veća Šarla Mišela koji je u nedelju rekao da bi EU prvo trebalo da utvrdi „da li bi bilo moguće da se cilja zlato na način da meta bude ruska ekonomija a ne mi sami“.

www.rt.com

 

Gradnja na Gazimestanu?

„Potkopavanje Gazimestana“, glavni je naslov na prvoj strani Politike uz fotografiju ispod koje stoji da nema nijednog natpisa ni traga o tome ko je počeo da gradi u zaštićenoj zoni. Ovde će sutra doći srpski patrijarh Porfirije, stići će hilajde ljudi kojima je ovo mesto sveto. Kome je u interesu da oni ponesu sliku devastacije i poniženja, pita list. Zašto bi neko kopao i rušio u srcu mesta gde se odigrao Kosovski boj.

U vrhu strane se našao i tekst o odlasku predsednika Srbije u Rasinski okrug uz naslov „Auto-put do Kruševca do kraja godine“. Svečano je otvoren aerodrom „Rosulje“ koji će za sada koristiti mali avioni, sportska i biznis avijacija, a u planu je i da se osposobi i za međunarodni saobraćaj.

www.politika.rs

 

Ravnoteža straha

List Danas objavljuje tekst o tome kako diplomate vide sukob ministra odbrane i bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović uz naslov „U Srbiji je na delu ravnoteža straha“. Diplomatska zajednica je zainsteresovana za kompoziciju nove vlade, s čijim se formiranjem očito odugovlači. Kako je rečeno listu, ako se već u javnosti preko tabloida bliskih vlasti stvara slika o tome da su ministarka Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović „bliski zapadu“, važno je videti hoće li oni ostati članovi vlade. Izvori navode i da su najuticajnije zapadne diplomate sa glavnim i tačnim pojedinostima afere već upoznate, budući da su njihove i evropske policijske i ostale službe dostavljale informacije Beogradu o članovima kriminalnih grupa, te su upućeni i u kontake koje su pripadnici kirminalnih grupa imali sa srpskim političarima.

U još jednoj najavi u centralom delu strane piše i sledeće: „Goran Vesić je u kampanji za ministra kulture, a pripali bi mu i mediji“.

www.danas.rs

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...